Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

muszę zrobić nową instalację kanalizacyjną w domku. Będę kładł nowe rury ściekowe i nauczony zdarzeniami przeszłości chciałbym zrobić coś w rodzaju "otworu rewizyjnego". To znaczy, że w połowie długości rury ściekowej od łazienki do szamba chciałbym zamontować trójnik, wyprowadzić w pionie rurę i zamknąć ją z góry szczelnym korkiem. Chodzi o to, że gdyby rura ściekowa zapchała się to mógłbym otworzyć korek, przepchać rurę i znowu zamknąć.

Nie wiem tylko czy zamknięcie tej rury korkiem, który będzie poniżej rur ściekowych w łazience jest możliwe. Czy ścieki nie będą wypychały korka.

Dla naświetlenia sprawy załączam rysunek. Ten korek zaznaczyłem jako "X".

Proszę o informację czy tak mogę zrobić.

Pozdrawiam

DSC07613 (Kopiowanie).JPG

https://forum.murator.pl/topic/247399-pytanie-odno%C5%9Bnie-otworu-rewizyjnego-w-rurze-kanalizacyjnej/

Jeśli to ma być na zewnątrz (tak wynika z rysunku) to lepiej chyba zrobić studzienkę rewizyjną - coś takiego https://allegro.pl/oferta/studzienka-przelotowa-315-kanalizacyjna-studnia-1-6842974053
Nie będzie takiego spiętrzenia ścieków, żeby wypchnęło korek 110 lub 160. Wyprowadź ten korek minimalnie pod poziom terenu. Schowaj to w jakiejś skrzynce ogrodowej i będzie działać. Poza tym, zanim wypchnie korek, to się przeleje wewnątrz łazienki. Edytowane przez grzesio1712
  • Like 1
Slawko, o ile taka rewizja będzie 10-20 cm pod poziomem terenu to okej, ale np. 0,5 - 1m? Nie wyciągnie się jej do góry. Taką rewizję jaką wymyślił sobie bumar1 robi się np. w płytach fundamentowych (budynków wielorodzinnych), gdzie rura idzie głęboko, a rewizję zrobić trzeba.