Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hitachi Yutaki M RASM-4

mren

Recommended Posts

Czy ktoś z was posiada lub instaluje te pompy i chciałby podzielić się doświadczeniem?

Producent podaje zakres temperatur powietrza przy których pompa może pracować do +25°C dla CO i do +35°C dla CWU. Czy to znaczy, że pompa nie pracuje podczas upałów? Myślałem, że im cieplejsze dolne źródło tym łatwiej podgrzać wodę... teraz już nic nie wiem.

Yutaki M CO.jpg Yutaki M CWU.jpg

Czy taka pompa typu monoblok może zamarznąć i w związku z tym uszkodzić się przy braku zasilania?

Mieliście kiedyś awarie pompy? Jakie są koszty części zamiennych?

Przede mną wybór sposobu ogrzewania domu 220m2 + garaż 26m2 w bryle budynku. Rozważam dwie opcje gaz ziemny i powietrzną pompę ciepła.

• 6 months później...

Pompy o takich mocach w splicie już odchodzą do lamusa. Nowe pompy to splity tylko do 10 kW z powodu palności i wybuchowości czynnika. Vaillant na wiosnę wypuszcza pompę na R290 czyli propan i te pompy będą wyłącznie monoblokowe tak jak obecne już na rynku alpha innotec na R290 czyli propan.

A ogólnie Hitachi dobry sprzęt ale nie wiem jak funkcjonuje serwis w Polsce i nie bój się monobloka.

Mren nie będę się mądrzyć ale te 35 stopni to coś z fizyką mocno związane i różnicami temperatur które są zasadą działania PC. Podobno fizyki nie da się oszukać zresztą +35 to masz kilka dni w lecie a pompa będzie wtedy grzać tylko CWU więc spokojnie to zrobi jak temperatura spadnie do 34 :)

Co do monobloku jest taka opcja, że zamarznie. Ale z tego co wiem to jak podpisujesz umową z energetyką to gwarantują dostawy prądu/dopuszczalne przerwy i takie różne - a jeśli ich awaria doprowadzi do uszkodzenia w twojej pompy - to piszesz o odszkodowanie - jeśli to z ich winy. Podobno też ciszej pracują. Ja miałem gaz w granicy działki, ale wybór padł na PC i nie żałuje.

Ja myślę że monoblok dobrze zainstalowany przez firmę która zna się na tym i ma dobre intencje nie zamarznie. To są trochę takie obawy jak to czy butla z gazem w samochodzie wybuchnie - jasne że wybuchnie, jak zrobi to ktoś nie znający się na tym. Jako że ludzie umieją to zrobić jak należy to samochody jeżdżą i nie wybuchają. Rozmawiałem z szefem firmy specjalizującej się w pompach ciepła (bardzo polecanej zresztą tu na forum) i stwierdził że nigdy nie miał przypadku zamarznięcia monobloku, a robi je na wodze a nie na glikolu.

Ja mam natomiast pytanie o sam model/producenta czy ktoś ma jakieś doświadczenia/opinie?