wolfau 21.05.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Witam, właśnie przymierzam się do ociepleniu stropu w starym rodzinnym domu i mam dylemat. Planowałem 20 cm warstwę pianki PUR, ale dostałem od Kolegi ok. 15 cm warstwę wełny mineralnej, którą korci mnie zastosować pod piankę PUR. Dlaczego? po 1 dlatego, że 20 cm pianki nie zakryje mi legarów (*patrz fotka), nie chciałbym chodzić po wełnie tylko sprawnie zagrzebać ją pod pianką. Czy to jest rozsądny plan? nie chciałbym, aby kondensacja powodowała skraplanie się pary w obrębie wełny i gnicie... to byłaby katastrofa. Więc jak radzicie? To marzenie ściętej głowy, czy też jest tu sens? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.05.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Napisałeś jakbyś chciał chodzić po tej położonej piance na wełnie. Nierozsądny pomysł. Jeśli już to odwróć warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.05.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Witam, właśnie przymierzam się do ociepleniu stropu w starym rodzinnym domu i mam dylemat. Planowałem 20 cm warstwę pianki PUR, ale dostałem od Kolegi ok. 15 cm warstwę wełny mineralnej, którą korci mnie zastosować pod piankę PUR. Dlaczego? po 1 dlatego, że 20 cm pianki nie zakryje mi legarów (*patrz fotka), nie chciałbym chodzić po wełnie tylko sprawnie zagrzebać ją pod pianką. Czy to jest rozsądny plan? nie chciałbym, aby kondensacja powodowała skraplanie się pary w obrębie wełny i gnicie... to byłaby katastrofa. Więc jak radzicie? To marzenie ściętej głowy, czy też jest tu sens? [ATTACH=CONFIG]430625[/ATTACH] M. Witaj można rozważyć zastosowanie zaproponowanego przez ciebie rozwiązania jednak prosiłbym Cię o wyjasnienie kilku kwestii : 1.Czy strop będzie oddzielał pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego czy może dwa pomieszczenia ogrzewane ? 2. Czy wełna będzie ułożona na deskowaniu ? 3. Opisz warstwy tej przegrody zaczynając od strony pomieszczenia znajdującego się na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfau 22.05.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Dzięki Tomek za zrozumienie. Stare domy budowało się tak, że strop oddzielający parter od strychu opierał się na drewnianych legarach, Patrząc od parteru, do legarów przybijano od dołu deski, do nich trzcinę, do trzciny mocowano zaprawę, która stanowiła sufit parteru. Wyżej nad deskami do których mocowano tę trzcinę była zmieszana warstwa plew, popiołu, znów nieco poszatkowanych trzcin, łupin orzechów włoskich + diabli wiedzą czego. Do legarów z boku mocowano listwy, na których opierały się znowu kolejne deski a na nich często już warstwa gliny. Wybrałem tę glinę, zdemontowałem deski, bo legary były w opłakanym stanie i trzeba je było solidnie zabezpieczyć. Wybrałem warstwę tych wszystkich różności i jestem na poziomie desek do których mocowano trzcinę. Ponieważ po wybraniu tego wszystkiego mam "dołek" większy niż 20 cm, chciałbym go zapełnić warstwą wełny, Na to może dać jakąś folię paraizolacyjną, a na to już przyjdzie mi pianka PUR. Osobie, która obawiała się, że po tym nie da się chodzić wyjaśniam, że PUR jest sztywna i opierając się na legarach powinna wytrzymać ciężar człowieka, dodatkowo chciałbym w wybranych obszarach strychu ułożyć na piance nieco OSB. Obawiam się jednak tej wilgoci bijącej w piankę. S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Nie tyle obawiam się , tylko jestem pewien. Pianka nie mając podparcia od spodu(wełna się ugnie) po prostu się zarwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 23.05.2019 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Zarówno wełna jak i piana pur są wrażliwe na zawilgocenie. Dając paroizolację na legary, ryzykujesz wykroplenie się pary wodnej na folii. Woda ta częściowo wsiąknie w izolację a częściowo w belki. Co się z tym zadzieje to wystarczy pomyśleć. Ja wiem że szkoda darmowego materiału ale to nie będzie działać chyba że, zerwiesz sufit i zrobisz paroizolację jak pan bóg przykazał. Jak nie chcesz tego robić to zamiast piany i wełny użyj ekofibru, cena podobna jeżeli nie niższa od pur a w twoim przypadku ma tę zaletę że nie boi się wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfau 23.05.2019 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) CityMatic - jak to nie będzie podparcia od dołu? pianka PUR będzie opierać się od dołu na legarach właśnie. Sama w sobie jest na tyle sztywna, że przy takim podparciu nie będzie raczej ulegać odkształceniom. rigmec - a gdyby nie stosować folii jak wcześniej wymyśliłem? od dołu wełna, na to zamykające ją w "skrzyni" deski (te które zdemontowałem), a na to PUR? ekofibru nie użyję, nie jestem przekonany do tego materiału w tym "wnętrzu". Dach jest kryty karpiówką, niezbyt szczelny, zimą zdarza się, że nieco śniegu zawiewa... Tomek W: 1) na dole pomieszczenia ogrzewane. 2) wełna na deskowaniu 3) jw. jeszcze 1 zdjęcie, które pokaże dokładniej konstrukcję w załączeniu. Deski, które widzicie między legarami to te do których przybijano trzecinę + tynkowano od dołu. Po boku legarów są listwy, na których opierała się 2 porcja desek, między nimi było to cudo, o którym wspomniałem (popiół, plewy, itp). Jeszcze 1 opcja przychodzi mi na myśl: między legary wełna. Na legary płyta osb. Na płytę osb pianka pur już na całą powierzchnię prosto ja trzeba... co myślicie? Edytowane 23 Maja 2019 przez wolfau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 23.05.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Pomieszczenie pod spodem to takie wnętrze balonu na gorące powietrze. W balonie szcelna powłoka utrzymuje ciepłe powietrze w ryzach i dzięki temu balon może się unieść. Ty natomiast masz 4 szczelne ściany i sufit który dla powietrza jest jak durszlak. Powietrze, a wraz z nim para wodna, będzie się spokojnie unosić, niestety dla ciebie temperatura tegoż powietrza będzie spadać aż do momentu w którym para się wykropli. U ciebie będzie to mniej więcej w połowie warstwy ocieplenia. Niestety w przypadku wełny i PUR woda ta jak już wejdzie to nie chce wyjść. Nie są to szczęśliwe warunki dla drewna a i izolacja bardzo się pogorszy. W ekofibrze to trochę inaczej działa bo tam wilgoć zostanie wchłonięta przez włókna (to w zasadzie te same włókna) i odparuje gdy zaświeci słońce. Dlatego opóźniacz pary (folia paroprzepuszczalna) założony musi być ze szczególną starannością a w przejściach np. przewód do żyrandola, powinne być poprzyklejane specjalne uszczelki. Ekofiber sypiesz i masz. A warunki dla niego masz tam idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.05.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 ..między legary wełna. Na legary płyta osb. Na płytę osb pianka pur już na całą powierzchnię prosto ja trzeba... co myślicie? To jest dużo lepsze rozwiązanie, na pewno wytrzymalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfau 24.05.2019 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Nie wspomniałem, ale będzie rekuperacja 200-300m3. Czy to coś zmieni w powyższych poradach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.05.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Nie wspomniałem, ale będzie rekuperacja 200-300m3. Czy to coś zmieni w powyższych poradach? Ja odpowiadałem o mechanicznych aspektach pomysłu, ale zmieni tyle , że masz fajną możliwość ukrycia całej instalacji wewnątrz ocieplenia, komfort w pomieszczeniach się poprawi, wilgoci być nie powinno. Jednak wykonanie tak jak wcześniej radzono warstw ocieplenia i izolacji jak najbardziej konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Nie układałbym pianki w twoim przypadku gdy strop oddziela pomieszczenie ogrzewane od nieogrzewanego. Pianki twarde będziesz miał zamknięte miedzy foliami aluminiowymi i z kolei będa miały duży opór dyfuzyjny. Przenikająca w kierunku pomieszczenia nieogrzewanego para wodna wykropli sie na powierzchni pianki. W tym wypadku proponowałbym ci ułożenie podwójnej warstwy wełny i przykrycie wsyzstkiego OSB pamiętając żeby między osb a wełną była szczelina conajmniej 3cm. Dobrze tez osb ponawiercać w siatce kwadratu np. 25x25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts