Lukasz11 21.05.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Taki przykład, rzut parteru pewnego domu znalezionego w internecie: dodatkowo taka strona (http://www.instsani.pl/1065/obliczenia-wedlug-normy-pn-en-806-32006) z opisem normy PN-EN 806-3:2006 - dobór średnic rur w instalacji wodnej w domu. w przykładowym domu jest kotłownia (8 ), w której stoi pralka, kuchnia (3) ze zlewem i zmywarką oraz łazienka (7) z prysznicem, toaletą i umywalką. I tak sobie teoretyzuję, jakie średnice rur powinny się znaleźć w instalacji wodnej. Patrząc na ww normę, to dla rur alupex średnice: od wodomierza 20 od zasobnika CWU 18 nitka do kuchni (cw / zw) 16 / 16 - rurka 16 niby wystarczy do zasilenia zimną wodą zlewu oraz zmywarki nitka do lazienki (cw / zw) 16 / 16 - rurka 16 niby zasili wszystkie przybory pralka (zw) 16 Następnie znalazłem kalkulator doboru średnic rur (też alupex) w instalacji wodociągowej pewnego znanego producenta i wyszło mi, że: od wodomierza 40 od zasobnika CWU 25 nitka do kuchni (cw / zw) 16 / 25 - rurka aż 25 do zasilenia zimną wodą zlewu oraz zmywarki nitka do lazienki (cw / zw) 25 / 25 - prysznic rurki aż 25, toaleta 20 pralka (zw) 25 Są to dość istotne różnice w doborze średnic. Jak to zatem powinno być poprawnie? Kolejna sprawa, to jak się prowadzi rury wodne i kanalizacyjne? 1. wzdłuż ścian - i wtedy będzie dużo załamań - kolanek 2. jak najkrótszą drogą i możliwie prosto - czyli np przez środek łazienki Dodatkowo w przypadku kanalizacji w rzeczonym domu - ile się można spodziewać wywiewek kanalizacyjnych? 3? Bo załóżmy, że w pomieszczeniu za garażem dodamy jeszcze zlew. I ostatnie pytanie, jeśli w pomieszczeniu za garażem dodamy zlew (będzie używany tylko latem), to czy warto tam prowadzić ciepłą wodę? A może tylko zimną? I przy kranie zamontować mały podgrzewacz elektryczny? Edytowane 21 Maja 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 21.05.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Zimna woda: Za wodomierzem 32, do pralki odejście na 16. Do łazienki 32 lub 25 (w zależności jak będą robione podejścia pod prysznic). Wc i umywalka 16, prysznic 20 lub 25 (czy jest deszczownica czy nie). I na kuchnie 20 z rozejściem się na 16 do zlewu i zmywarki. Ciepła woda: 25 z zasobnika, do łazienki również 25, umywalka 16, prysznic 20 lub 25. Na kuchnie 16. Średnice mniej więcej tak wyglądają w mieszkaniach. Ale co projekt to inne podejścia pod przybory. Ale z reguły jest to tak:WC - 14/16Umywalka - 14/16Zlew - 14/16Prysznic/wanna - 18/20Zmywarka - 14/16Pralka - 14/16(14 i 18 to np. KAN PUSH, a 16 i 20 to KAN PRESS)Ale średnice to najlepiej poprzeć obliczeniami, a nie doświadczeniami z innych budów. Jak najkrócej. Im dłuższa kanalizacja tym więcej spadku potrzebuje. Do zlewu za garażem można zamontować korek napowietrzający. Jeśli będzie używany tylko latem to i podgrzewacz nie jest potrzebny. Edytowane 21 Maja 2019 przez grzesio1712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 22.05.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 To, że średnice powinny wynikać z obliczeń, to rozumiem.Ale właśnie po to jest jakaś norma, by wg niej liczyć. I po to chyba producent rur udostępnia kalkulator.A tu wg kalkulatora, normy i tego, co Ty napisałeś, to średnice są zupełnie inne. Dlatego pytam, bo tego nie rozumiem. I pytanie jeszcze o prowadzenie rurek wodnych i kanalizacyjnych A) w bruzdach w ścianach B) w podłodze wzdłuż ścian C) w podłodze, możliwie najkrotszymi odcinkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 22.05.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Te średnice podejść wodnych podałem na podstawie projektu budynku mieszkalnego wielorodzinnego. Te założenia się pokrywają przy większości inwestycji deweloperskich. Czasami WC jest zasilany np. rurą 18 lub 20, chociaż nie wiem po co?Wybieram odpowiedz "C". Po podłodze, najkrótszą drogą do punktów. Bruzdy tylko pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.05.2019 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) Przyznam szczerze, że ciągle nie wiem, dlaczego podałeś takie średnice. Może się mylę, ale u wylotu baterii w łazience powinno być ciśnienie minimum 0,05 MPa. To zdaje się daje przepływ maksymalny przez rurę:16mm 48 l/min20mm 79 l/min25mm 132 l/min Zajrzałem w dane techniczne dowolnych kranów i niby mają maksymalne wyplywy z wylewki:Kran umywalkowy np 15 l/minKran prysznicowy i wannowy (nie deszczownia) 25 l/min Czyli w sumie w tej łazience jest umywalka i prysznic. Sumaryczny przepływ wody ciepłej to 40 l/min. Przy założeniu, że będą korzystać 2 osoby jednocześnie z umywalki prysznica, i każdą odkreci maksymalnie ciepła wodę. To i tak zapotrzebowanie na ciepła wodę będzie mniejsze niż możliwości rurki fi 16.A sytuacja, w której 2 osoby jednocześnie korzystają z tej łazienki i maksymalnie odkrecaja ciepła wodę, chyba jest mało prawdopodobna? Dlatego, może gdzieś popełniam błędy logiczne, ale wychodzi mi, że rurka fi 16 powinna wystarczyć na obsługę tej małej łazienki. To by się nawet pokrywało z doborem średnic wg normy, która przytoczyłem na samym początku.W moich wyliczeniach nie uwzględniam oporów liniowych rur i miejscowych na złączkach pex. Nie wiem, może one są tak duże, że trzeba grubsza rurkę zastosować na zasilenie w ciepła wodę tej łazienki? Można dac grubsze rury. Tylko jest to drozsze inwestycyjnie.Dodatkowo, przy ciepłej wodzie dochodzi droższa eksploatacja, bo w grubsze rurze jest więcej wody, która trzeba ogrzać, która stygnie i która potem trzeba spuścić, jeśli się chce w końcu myć w ciepłej wodzie. Edytowane 24 Maja 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 24.05.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Tutaj masz przykładowy wycinek z projektu. To by się pokrywało z Twoim myśleniem. I obliczeniowo się broni ta koncepcja. Tylko, że w wielu przypadkach potem muszę biegać na usterki, bo ktoś "kradnie" ciepłą wodę z prysznica kiedy inny domownik użyje umywalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.05.2019 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 [ATTACH=CONFIG]430715[/ATTACH] Tutaj masz przykładowy wycinek z projektu. To by się pokrywało z Twoim myśleniem. I obliczeniowo się broni ta koncepcja. Tylko, że w wielu przypadkach potem muszę biegać na usterki, bo ktoś "kradnie" ciepłą wodę z prysznica kiedy inny domownik użyje umywalki. Z czystej ciekawosci - jaki rodzaj rur w projekcie? Z czego wynikają późniejsze problemy z wodą? Błędny projekt, czy może norma, która jest podstawą wyliczeń projektowych jest niekoniecznie życiowa? Jeszcze kwestia bakterii Legionella. W projekcie, który przedstawiłem prysznic w rzeczonej łazience byłby np wykorzystywany sporadycznie, przez gości. Np 1x w miesiącu. Z umywalki i toalety korzystaliby mieszkańcy domu codziennie. Czy w takiej sytuacji w podejściu ciepłej wody do prysznica jest ryzyko namnożenia się legionelli? Czy miałoby znaczenie długość tego podejscia (w systemie trojnikowym byłoby krótsze, w rozdzielaczowym dluzsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 24.05.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) KAN PUSH PE-Xc. Czy błędny projekt to nie wiem. Wierzę projektantom, tym bardziej, że programy dobierają średnice. Ja bym raczej szukał winy w normach. Dużo norm nie idzie z duchem czasu i większość jest po prostu przestarzała. Przykładem mogą być dane do obliczeń np. przepustowości oczyszczalni ścieków - 90 Litrów/osoba*doba (tutaj mogę się mylić, bo dawno nie sprawdzałem). Jednemu to aż aż, a drugiemu nawet 180 litrów to mało. Co do bakterii w wodzie. Można zastosować cyrkulację, ale nie jest ona wymagana w domach jednorodzinnych. Natomiast:"Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną (w tym okresowe stosowanie metody dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów. Do przeprowadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapewnienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70 °C i nie wyższej niż 80 °C." Edytowane 24 Maja 2019 przez grzesio1712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.05.2019 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) Co do bakterii. Cyrkulacja.System rozdzielaczowy - cyrkulacja byłaby do rozdzielacza. Od rozdzielacza do prysznica woda by stała ciągle.System trojnikowym - w tym wypadku można by prowadzić ciepła wodę od zasobnika w pobliże prysznica (tu odejście do baterii prysznicowej), dalej w pobliże umywalki (tu odejście do kranu umywalki) i powrót rura cyrkulacyjna. Efekt - cyrkulacja jest, ale woda w podejściu do baterii prysznicowe stoi. Może się mylę, ale w obu przypadkach mamy stojąca wodę. We fragmencie instalacji. I co bakterie się namnazaja tam? Ale ta woda przecież wystygnie po kilku godzinach i będzie stała zimna. Okresowe spuszczanie goracej wody - rozumiem, że trzeba by co kilka dni przez kilka minut wpuszczać mocno podgrzania wodę pod tym prysznicem? Ale to sposób obslugowy i kosztowny. Podgrzej wodę i spuść jej x litrów. Edytowane 24 Maja 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 25.05.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) Ona nie będzie zupełnie stojąca. W systemie trójnikowym będzie minimalne wysysanie przy korzystaniu z innych urządzeń. Na biologii nie bardzo się znam i nie wiem ile czasu potrzeba na rozwój tych bakterii. Na budynkach wielorodzinnych ustawia się przegrzanie wody raz w tygodniu (uważam że za często). Edytowane 25 Maja 2019 przez grzesio1712 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.05.2019 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Gdzieś w Internecie czytałem artykuł o legionelli. Że niby znajdowano ja nawet na perlatorach i glowicach w kranach. Jeśli to prawda, to nawet cyrkulacja i przegrzewanie zasobnika nie jest 100% rozwiązaniem problemu. Bo wtedy chyba trzeba by spuszczac gorąca wodę z krajów przez dobrych kilka minut. Nie wiem, zastanawiam się tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts