Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumową brać

Jestem na etapie zakupu działki. Znalazłem fajną, w dobrej lokalizacji i cenie, prąd jest już w działce, ale pozostaje kwestia wody.

W warunkach zabudowy są dwie opcje podłączenie się do wodociągu lub budowa studni. Wodociąg odpada z racji tego ze jest daleko (jeszcze przez jakiś czas), pozostaje więc studnia. I tutaj pojawia się problem. W warunkach zabudowy jest ze studnia może być o wydajności do 0.7m3 na dobę... I w tym momencie dwie kwestie. Czy 700 litrów dziennie wystarczy? Czy ktoś mnie skontroluje ile litrów zużyłem (czy będę musiał zamontować licznyk?). Rozumiem ze w zgłoszeniu podaje ze studnia będzie o wydajności poniżej 0.7 m3, ale czy ktoś to później weryfikuje jaką faktycznie wydajność ma takowa studnia? Mam nadzieję na rozwianie moich obaw w tej sferze.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/247405-studnia-o-wydajno%C5%9Bci-07m3dob%C4%99/

Witam forumową brać

Jestem na etapie zakupu działki. Znalazłem fajną, w dobrej lokalizacji i cenie, prąd jest już w działce, ale pozostaje kwestia wody.

W warunkach zabudowy są dwie opcje podłączenie się do wodociągu lub budowa studni. Wodociąg odpada z racji tego ze jest daleko (jeszcze przez jakiś czas), pozostaje więc studnia. I tutaj pojawia się problem. W warunkach zabudowy jest ze studnia może być o wydajności do 0.7m3 na dobę... I w tym momencie dwie kwestie. Czy 700 litrów dziennie wystarczy? Czy ktoś mnie skontroluje ile litrów zużyłem (czy będę musiał zamontować licznyk?). Rozumiem ze w zgłoszeniu podaje ze studnia będzie o wydajności poniżej 0.7 m3, ale czy ktoś to później weryfikuje jaką faktycznie wydajność ma takowa studnia? Mam nadzieję na rozwianie moich obaw w tej sferze.

Pozdrawiam

Formalnie studnia która pobiera więcej niż (chyba) 5m3/ dobe, jest traktowana inaczej i budując taką np będąc rolnikiem w celu podlewania upraw, musisz przejsc bardziej skomplikowaną procedurę zwaną pozwoleniem wodno-prawnym. Do 5m3 na dobe jest traktowane jako normalne użycie wód.

Nigdy nie słyszałem, żeby na prywatnej posesji kontrolowaną tą sprawę, czy nie zuzywasz więcej niż 5m3 na dobe. . Większość pomp ma większą wydajośc. Jakbym swoja włączył to w dobę wypompuje ze 75m3 wody. Więc nie podejrzewam, żeby ktoś przyszedł do Ciebie sprawdzać czy nei pobrałeś więcej niż 700L na dobe. To jest 20m3 miesiecznie. W 4-osobwoej rodzinie mi schodzi koło 10m3 miesięcznie.

I jeszcze pytanie. Czy chodzi i wydjaność studni (której nie się zaplanować na danym poziomie) czy o to ile masz prawa tej wody dziennie czerpać z tej studni. 700L na dobe to pół litra na minute. NIe ma takich pomp na rynku. W praktyce przez chwile działąsz z wydajnością np 50m3 na dobe, napełniasz zbiornik potem długoo nie pompujesz.

Zapis dziwny i nigdy się tu z takim nie spotkałem.

https://forum.murator.pl/topic/247405-studnia-o-wydajno%C5%9Bci-07m3dob%C4%99/#findComment-7685996

Witam forumową brać

Pozdrawiam

Pomijając kwestie wydajności... jeśli masz możliwość podłączenia do wodociągu to zazwyczaj jest to lepsza opcja... Wielu już było użytkowników forum, którzy planowali darmową wodę ze studni. A potem płakali że kopanie kosztuje, że wydajność (np. w czasie suszy) za mała, że jakość nie dobra i trzeba uzdatniać (a filtry taaakie drogie), itd.

https://forum.murator.pl/topic/247405-studnia-o-wydajno%C5%9Bci-07m3dob%C4%99/#findComment-7686170