Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie w budowanym domu?

konrad_gom

Recommended Posts

Czy mozna tak pisac od razu?, ale to nie do mnie takie pytanie.

Nie wiem dlaczego uczepiiłes tego rekuperatora, kosztów wymiany filtrów. Rekuperacja to rzecz niezalezna od systemu grzewczego jaki byn onie był.

Jasne, że to nie było do Ciebie.

Oczywiście, że to rzecz niezależna, jednak można też w nią nie inwestować.

• 3 weeks później...
Witam,

Przed rozpoczęciem budowy domu byłem zdecydowany na gaz+piec kondensacyjny oraz wentylację mechaniczną z rekuperacją.

Jednak teraz poczytałem trochę o pompach ciepła, fotowoltaice i rekuperacji i sam nie wiem co robić.

Projekt domu Itamon (z delikatnymi przeróbkami), gaz po granicy działki u sąsiada (ok. 20m doprowadzenia do domu), grunt to czysta glina, planowana wszędzie podłogówka, brak kominka, 5 mieszkańców. Fotowoltaika umieszczona byłaby na budynku gospodarczym (prostokątna połać dachu 60m^2 o kącie nachylenia 40 stopni od strony południowej).

Charakterystyka energetyczna budynku: https://i.ibb.co/XsPC6TL/IMG-20190522-224049.jpg

Zastanawiam się, czy zostać przy

1. gaz+piec kondensacyjny oraz rekuperacja,

czy "iść na całość" i wziąć:

2. gruntowa pompa ciepła+ fotowoltaika + rekuperacja.

Zrobiłem bardzo zgrubną różnicę kosztów:

1. przyłącze i piec 10000PLN + rekuperacja 20000PLN = 30000PLN;

2. pompa 40000PLN + fotowoltaika 25000PLN + rekuperacja 20000PLN - przyłącze gazowe 5000PLN - kominy 5000PLN = 75000PLN.

Różnica w kosztach to 45000PLN. Przy założeniu, że moc fotowoltaiki będzie dobrana odpowiednio byłbym w stanie grzać CO, CWU i mieć prąd "prawie za darmo". Przy założeniu, że w tej konstelacji zużywałbym prądu (na CO, CWU i prąd) za ok. 6000PLN/rocznie dodatkowe koszty zwróciłyby się po ok. 8 latach.

W urzędzie gminy dowiem się czy są jakieś dofinansowania, na razie nie wiem.

Wiem, że do pompy dochodzą jakieś przeglądy, fotowoltaika traci powoli sprawność, rekuperacja może zamarzać obniżając sprawność, itd. (trochę poczytałem forum).

Proszę o pomoc co robić, czy moje obliczenia są poprawne? Gdzie jest haczyk? Co robić, w którą stronę iść?

Pozdrawiam

Witam,

Jeżeli posiada Pan możliwość podłączenia budynku do sieci gazowej, polecam zostać przy gazowym kotle kondensacyjnym. Oszczędność rocznych kosztów ogrzewania w przypadku zastosowania pompy ciepła mogą nie być współmierne do znacznie wyższych kosztów inwestycyjnych. Obydwa rozwiązania cechują się porównywalnym komfortem użytkowania, ponieważ są całkowicie bezobsługowe.

W doborze odpowiedniego kotła wraz z jego montażem, zachęcam do bezpośredniego kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów marki Junkers - Bosch. Marka Junkers-Bosch jest liderem rynku urządzeń grzewczych, dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań oraz produkcji wysokiej jakości urządzeń. Nasi specjaliści doradzą przy doborze oraz pomogą wykonać instalację. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów, którzy pomogą z doborem odpowiedniego urządzenia, wykonają montaż kotła oraz pierwsze uruchomienie. Aby wyszukać instalatorów z Pana okolicy proszę wpisać w odpowiednie pole miejscowość lub kod pocztowy. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie kotłów z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

• 6 months później...
Ja polecam ogrzewać dom prądem, sam z niego korzystam i jestem bardzo zadowolony. Założyłem sobie instalacje fotowoltaiczna i nie martwią mnie podwyżki cen prądu. Przeczytajcie sami jak to wygląda :spam:

Przestan spamowac, ledwo pierwszy post na forum a juz spamer. Poza tym wystarczy poczytac co na tej stronie jest i od razu klamstwa. W jakim domu wydatki na ogrzewanie to 40 % wszystkich wydatków? i co zawieraja te wszystkie wydatki. Koleny kwiatek to rachunki za prad rowne 0 zł, nie ma tak dobrze bo zawsze bedą oplaty stałe. Reszty i tak szkoda czytac.

Nie udała sie Tobie ta reklama. Tak mało macie klientów ze trzeba spamowac na forum?

Edytowane przez Greengaz