Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

o?wietlenie w podbitce

jandy

Recommended Posts

bardzo mnie to interesuje, bardzo mi się to podoba a widziałem to już w wielu domach- pozwala wyeksponować domek i dodaje uroku!!!

Jakie trzeba kupić? wiem że są z transformatorem na 12V oraz na 230V.

Po ile można łączyć na 220V (to napięcie chyba mniej uciążliwe w obsłudze-mniej awaryjne), jakie powinny być moce- 20,30,40W, rybie oczka czy stałe? Jakie do paneli w podprzybitce, aby się nie stopiły albo nie daj ...zapaliły? Jakie koszty? Mogą być z marketów?

Proszę o opinie i dziękuję.

Przepraszam autora tematu za moje wcinanie się tu.

Pierwotnie mialem zrobic oswietlenie z halogenkow na 12V. Skromnie policzylem ze bede ich potrzebowal ok. 15szt. Przy zarowkach 10W w kazdej lampce wychodzi 150W i przy napieciu 12V potrzebny jest przewod i transformator ktory da prad ok. 13A. Dla takiego pradu trzeba zastosowac przewod o przekroju min. 2x3mm2.

No i stad moje pytanie o moc zastosowanych halogenkow. Bo czy przy scianie o dlugosci 9m wystarczy dac trzy lampki z zarowkami 10W ??? Czy bedzie cos widać ??

Przy zarowkach 20W (x 15 lampek) wychodzi moc 300W i przy napieciu 12W przewod musi wytrzymac 25A a stad minimalny przekroj 2x6mm2.

Po tych przemysleniach postanowilem zastosowac zarowki na 230V.

bardzo mnie to interesuje, bardzo mi się to podoba a widziałem to już w wielu domach- pozwala wyeksponować domek i dodaje uroku!!!

Jakie trzeba kupić? wiem że są z transformatorem na 12V oraz na 230V.

Po ile można łączyć na 220V (to napięcie chyba mniej uciążliwe w obsłudze-mniej awaryjne), jakie powinny być moce- 20,30,40W, rybie oczka czy stałe? Jakie do paneli w podprzybitce, aby się nie stopiły albo nie daj ...zapaliły? Jakie koszty? Mogą być z marketów?

Proszę o opinie i dziękuję.

Przepraszam autora tematu za moje wcinanie się tu.

Ja mam po 5 oczek w okapach na długich ścianach domu. Ściany mają powyżej 15m i te 5 wystarcza. Mam w nich zastosowane normalne żarówki na 220V bodajże 40W. Daje to fajny efekt.

Oprawki kupiłem w Castoramie i są najprostsze z możliwych. O plastikowe panele trochę się bałem czy się nie potopią, ale nic takiego się nie dzieje.

Pozdrawiam

T.

ja mam 12 v halogeny w zwykłych oprawach. Kabel był dość gruby musiałbym poszukać w garażu mam gdzieś kawałek. Na długości 12 m mam 4 halogeny ale to trzeba dobrac indywidualnie. czy ma to być tylko podświetlenie budynku czy także ma doświetlać np taras czy wjazd do garażu. Doświetlać a nie oświetlać. Moc od 25 do 60 w

Przekroje przewodow wziąłem ze wskazówek instalacyjnych do transformatora elektronicznego YT250 o mocy 250VA. Transformator taki moze zasilic 4szt. halogenkow po 50W. W tabeli jest napisane ze dla obciazenia 250W sumaryczny przekrój przewodów wyjsciowych z transformatora wynosi 2x5mm2 (4x2.5). Czyli jezeli kazda lampka zasilana jest oddzielnie swoim kablem to daje sie przewod 2x2.5 a jak instaluje sie oswietlenie w podbitce i przyłącza sie lampki rownolegle to powinno sie dac 2x5mm2. Trzeba wziac pod uwage ze przy bydynku np. 9x12m i zasilaniu z jednego punktu trzeba polozyc ok. 45m przewodu. Przy napieciu 12V moga sie pojawic spore spadki napiecia przy zastosowaniu mniejszego przekroju przewodu.

Kiedyś także chciałem coś takiego zamontować w swojej podbitce.

Chciałem aż do momentu gdy pewnej nocy zobaczyłem tak oświetlony pewien budyneczek. Być może własciciel przesadził z ilością halogenów, być może przesadne było oświetlenie punktowe ścian budynku reflektorkami schowanymi w iglakach ale jakoś skojarzył mi sie ten widok z gotowym do lotu międzyplanetarnego latającym talerzem. I w tym momencie jakoś mi przeszła ochota na tę instalację.

Wiem, że moje odczucie było bardzo subiektywne i niekoniecznie należy je podzielać. Niemniej podzieliłem się swoimi uwagami.

Pozdrawiam