Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeróbka pokoju na kuchnię

matizeusz

Recommended Posts

Witam,

W najbliższym czasie zamierzam przerobić pokój na kuchnię w związku z czym mam kilka pytań i niejasności. Pomieszczenie wydaje mi się być umieszczone w dobrej lokalizacji dlatego, że na ścianie pomiędzy nim a łazienką znajduje się komin oraz pion kanalizacyjny. Oczywiście jeśli decyzja zostanie podjęta już na 100% to wtedy zwrócę się do fachowców (w tym np. hydraulika), ale do tego czasu chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej.

1. Jak wygląda sprawa z dostaniem się do kanału wentylacyjnego w kominie? (na 99% jeden z nich jest niezagospodarowany) Do kogo najlepiej się zwrócić w tej kwestii? Czy poza samym wykuciem otworu warto coś jeszcze zrobić? Na co zwracać uwagę przy kuciu oraz jak namierzyć miejsce kucia?

W przypadku gdyby jednak nie było możliwości podłączenia się do komina słyszałem coś o otworze w ścianie zewnętrznej i wyprowadzeniu w taki sposób wentylacji. Czy jest to najlepsze rozwiązanie i jak tutaj mniej więcej wygląda postępowanie?

2. Aktualnie w pomieszczeniu znajduje się sufit wykonany ze zwykłych płyt kartonowo-gipsowych. Czy w tym przypadku należy je wymienić czy może wystarczy jakoś zabezpieczyć?

3. Jeszcze pytanie niekoniecznie ściśle związane z kuchnią. Nie wiem jak to fachowo nazwać, ale przy oknie jest dosyć duża nierówność/ubytek na głębokość około 3 cm, wysokość połowy okna oraz schodząca się w stronę okna. Czym najlepiej byłoby to uzupełnić? Wkleić kawałek płyty k-g, nałożyć gipsu budowlanego czy może coś jeszcze innego?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)