Ne 22.05.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Witam W całym domu, który kupiłem jest ogrzewanie podłogowe + małe grzejniki i drabinka w łazience. Chcę poprawić to co jest, ogrzewanie będzie zasilane z bufora 750 litrów grzanego kotłem zasypowym. Rozdzielacze są ze zwykłymi zaworkami, które oczywiście ciekną. 5 pętli na parterze i 3 pętle na poddaszu, w sumie około 84m2 do ogrzania. Z bufora chcę zawór mieszający na podłogówkę i drugi na grzejniki. Grzejników będę używał w zamyśle w okresach przejściowych, a może kiedyś zdejmę je całkiem. Teraz moje pytania: 1. Na obieg podłogi i grzejników potrzebne osobne pompki ? 2. Czy ma sens regulator pokojowy do uruchamiania/wyłączania pompy podłogówki ? 3. Zakładać na powrocie zawory RTL czy wymieniać całe rozdzielacze na takie z rotametrami ? 4. Jakieś inne sugestie, które nie zrujnują mi portfela i będą wygodne w użytkowaniu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 22.05.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 1. Obieg grzejnikowy i podłogowy będą pracowały na innych parametrach które będą przygotowywane przez zawór trójdrogowy. Wiąże się to z zastosowaniem dwóch oddzielnych pomp obiegowych.2. Termostat pokojowy może być dodatkową opcją która będzie wyłączać pompę obiegową instalacji podłogowej w chwili gdy uzyskana zostanie wymagana temperatura - na pewno wzrośnie w tym przypadku energooszczędność całego układu grzewczego, termostaty pokojowe są obecnie dość tanie.3. W tym przypadku dla łatwego i poprawnego działania instalacji OP zaleca się zastosowanie rozdzielaczy przystosowanych do pracy w instalacji ogrzewania podłogowego.4. Jeśli będą zastosowane termostaty pokojowe to należy też przewidzieć ułożenie instalacji elektrycznej od skrzynki rozdzielaczowej do miejsca gdzie będzie zamocowany termostat - zalecany jest przewód elektryczny minimum 3-żyłowy o przekroju około 1 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts