Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosument 70% od 10 kW - paneli czy falownika?

qaz123

Recommended Posts

Od 27.04.2019 r. miało być, że o mocy mikroinstalacji decyduje moc inwertera, jeśli jest mniejsza od łącznej mocy paneli, lub moc paneli jeśli jest mniejsza od mocy inwertera. Pojawiły się nawet informacje prasowe, że tak będzie. Gdzieś poznikały.

no ejże , nie wprowadzaj w błąd , są nadal

https://globenergia.pl/chcesz-przylaczyc-instalacje-pv-do-sieci-od-poniedzialku-mozesz-miec-problem/?fbclid=IwAR0eKhQwGjdxgB7_NfOvD_UV3TboPFoVm3jRl7czYvoB7Ver-FzGCTLz_x8

Po staremu... brana jest pod uwagę wyższa moc , czy to inwertera czy paneli , przekraczasz 10 i wpadasz w opust 70%

Z podanego przykładu opust 70% , po nowemu powinno być 80%

Ja do Energi złożyłem wniosek i wypełniłem mniejszą moc (paneli). Zobaczymy co odpowiedzą. Przy okazji: wniosek przesłany mailem przepadł w odmentach poczty firmowej i trzeba było się pofatygować osobiście, złożyć jeszcze raz i zarządać pieczątki "wpłynęło". A na pytanie, czy wniosek jest prawidłowo wypełniony padła odpowiedź, że w ciągu maksymalnie 30 dni dadzą odpowiedź. Dramat.

Swoją drogą, te formalności to jest kpina i robienie z ludzi idiotów. Założyć firmę można już w jednym okienku, a wszyscy (ZUS, US, urząd miasta) się wzajemnie poinformują - da się? Da się. A teraz: żeby być prosumentem, muszę mieć umowę kompleksową, prawda? I co z tego, bo najpierw muszę udać się do Energa Operator, który przy dobrych wiatrach już po tygodniu wyda mi "Certyfikat przystosowania przystosowania sieci elektroenergetycznej ENERGA-OPERATOR SA do przyłączenia mikronstalacji". Ale może to potrwać nawet ponad 3 tygodnie (sic!). Przy czym Certyfikatu nie można odebrać osobiście dla przyspieszenia procedury (nie, bo nie!) i zostanie on wysłany pocztą. Po czym dopiero z tym certyfikatem można podpisać umowę z Energą (sprzedawcą). To po kiego diabła jest ta umowa kompleksowa, skoro ci złodzieje nie potrafią sami ze sobą się skomunikować? Po prostu dno i 3 metry mułu. O braku bilansowania międzyfazowego to już mi się nie chce nawet pisać.

To jest chyba jedyna informacja, która pozostała. Prawie jestem pewien, że na początku maja we wniosku mojego Dostawcy prądu w Zgłoszeniu podłączenia mikroinstalacji była informacja pokrywająca się z tym co jest w artykule. Teraz tego nie znajdziesz.

A tak przy okazji - podoba mi się złota myśl w Twojej "stopce".

• 2 weeks później...