Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka rolna- podział, WZ, przekształcenie, geodeci, opłaty, przepisy.

lowca1

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem trochę zielony i będę wdzięczny za informacje i pomoc bardziej doświadczonych ode mnie użytkowników. Na wstępie pokrótce przybliżę sytuację:

Posiadam działkę rolną o powierzchni około 1,5 ha(R VI i Ps V), wydane KW, brak MPZP i gmina nie ma póki co planów na jego powstanie, jest tylko Studium z przeznaczeniem na cele rolne, brak WZ. Lokalizacja w bliskiej okolicy zabudowań, bezpośredni dostęp do drogi- spełniająca wszystkie wymagania do wydania WZ. Chciałbym tę działkę podzielić na mniejsze, jednocześnie wyznaczając część na drogę dojazdową do podzielonych działek. Zastanawiam się, jak optymalnie zacząć podział działki, ponieważ czytałem o różnych wariantach, ale który jest najbardziej opłacalny?

- Czy dzielić już teraz w momencie gdy nie ma WZ, czy najpierw muszę wystąpić o WZ i wtedy dokonać podziału?

- Czy WZ występuję dla całej działki, czy wtedy dla każdej z podzielonej części z osobna?

- Z jakimi kosztami związany jest taki podział? Czy w takim przypadku występuje opłata związana z wyłączeniem z produkcji rolnej lub wzrost podatku za ziemię, co z opłatą adiacencką, rentą planistyczną itp?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi! :)