Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie PC latem

Sickboy

Recommended Posts

Hej,

Mam PC LG Therma V bez sterownika (regulatora) pokojowego. Jak mam ją*ustawić na okres letni? Od powiedzmy dziś do września?

No bo jak by był pokojowy to ustawiam np. temp nie mniej niż 22 i jak spadnie to załączy i grzeje. Ale teraz jest taka pogoda, że w dzień jest 24st w pomieszczeniach a w nocy spada, powiedzmy, do 20st. Z tym, że co jakiś*czas PC się w dzień załącza grzejąc obieg (100% podłogówki).

A może ustawić harmonogram, że za dnia jest wyłączona a w nocy grzeje? Tylko czy to jest ekonomiczne wyjście? Czy podłoga nie wytraci w dzień całego ciepła i pompa będzie ciągnęła dużo prądu by nadrobić straty?

Podobnie kombinowałem z CWU aby też grzała się rano i wieczorem ale wtedy nie dogrzewała, więc teraz cały czas mam na 45st.

Poradźcie coś.

Ja mam Lg Therme v 3gen i z nadejściem cieplejszych dni całkowicie wyłączyłem pompe na grzanie podłogówki- jakoś w domu zawsze mam 21-23 stopni więc nie mam konieczności grzania (słońce w ciągu dnia robi robote). Jeśli Tobie zimno to bym ustawił sobie harmonogram grzania z pogodówką: od 3:00 w nocy do 6:00 rana, w ciągu dnia również załóżmy od 13:00 do 16:00 i zobaczył jaka będzie temperatura.

Jeśli chodzi o CWU to ja ustawiłem sobie harmonogram że załącza się 2 razy dziennie: od 4:00 do 5:30 oraz od 18:00 do 19:30 i zawsze mam 48 stopni z tym że dogrzewam 5 stopni grzałką.

dlatego że nie wiem jak ustawić pompe aby grzała samą sprężarką w przedziałach czasowych w których woda ma być gorąca ( 4:30 - 6:30 i 18:30 - 19:30). Jeśli masz lg therme v 3 gen. to mi pomożesz, a jeśli nie, to na pewno nie znasz odpowiedzi :)

Wejdź do menu instalatora potem w ustawienie czasu CWU i sprawdź jak masz ustawione opóźnienie włączania grzałki. Może tam masz za krótki czas ustawiony.

a jakie masz sterowanie pompy? pokojowe czy pogodówka?

Sterowanie? Żadne. Znaczy na podstawie temperatury wody w instalacji.

Z czasem chcę założyć sterowanie pokojowe firmy tech sterowniki, ale to pewnie nie w tym roku.

Wejdź do menu instalatora

A gdzie to menu jest? Bo mam therme v z zeszłego roku z tym panelem dotykowym i nie ma nigdzie czegoś*takiego.

Wejdź do menu instalatora potem w ustawienie czasu CWU i sprawdź jak masz ustawione opóźnienie włączania grzałki. Może tam masz za krótki czas ustawiony.

zmieniłem ustawienia ale i tak dla nas wystarczące jest jak wode podgrzeje 2 razy dziennie , myślisz że grzałka więcej prądu pobiera niż sprężarka? jesli tak to ile więcej bo sprężarka / pompa obiegowa ma to do siebie że się zużywa :)

Edytowane przez manwithnoname

zmieniłem ustawienia ale i tak dla nas wystarczące jest jak wode podgrzeje 2 razy dziennie , myślisz że grzałka więcej prądu pobiera niż sprężarka? jesli tak to ile więcej bo sprężarka / pompa obiegowa ma to do siebie że się zużywa :)

Z tym pytaniem czy grzałka pobiera więcej prądu to sobie jaja robisz?

A masz może samochód? Jeździsz nim? A po co? Przecież zużywasz opony, silnik, musisz kupić paliwo...lepiej jak będzie stał w garażu pod folią, nie będzie wtedy się zużywał.

Przepraszam, ale dla mnie nie jest normalne, że człowiek kupuje coś, cokolwiek, a potem nie korzysta z tego, bo się zużywa. Poznałem kiedyś gościa, który kupił nowe auto z salonu i przez dwa lata jeździł z oryginalnymi foliami na siedzeniach...:bash:

Podam przykład:

grzeję CWU dla 8 osób z COP 3,3 i płacę za prąd zużyty do jej podgrzania średnio 80 pln miesięcznie. Bez PC płaciłbym ok 250 pln. Miesięczna oszczędność to 170 pln (roczna ok 2000 pln, 10 lat- 20 tys pln oszczędności)- nie szkoda mi sprężarki, niech się zużywa...

Od kilku dni grzeje wodę samą sprężarką i zobaczymy ile za prąd wyjdze. Jest podobnie jak było czyli załączam grzanie wody między 18:00 a 20:00 oraz między 4:30 a 6:00 rano. Spadek temperatur w ciągu dnia to jakieś około 10 stopni i tyle dogrzewa w 200 litrowym zbiorniku.

Tak poza tym to nadal nie wiem jak całkowicie wyłączyć (w sterowniku pompy) grzałkę CWU - teraz po prostu odłączyłem ją fizycznie. Może ktoś z Was wie ? :)

Od kilku dni grzeje wodę samą sprężarką i zobaczymy ile za prąd wyjdze. Jest podobnie jak było czyli załączam grzanie wody między 18:00 a 20:00 oraz między 4:30 a 6:00 rano. Spadek temperatur w ciągu dnia to jakieś około 10 stopni i tyle dogrzewa w 200 litrowym zbiorniku.

Tak poza tym to nadal nie wiem jak całkowicie wyłączyć (w sterowniku pompy) grzałkę CWU - teraz po prostu odłączyłem ją fizycznie. Może ktoś z Was wie ? :)

U mnie bojler nie ma grzałki więc nie musiałem nic wyłączać.

U mnie mam LG II generacji i tam wbudowaną grzałkę w samej pompie wyłączyłem sprzętowo (mikroprzełącznik na płycie głównej).

Pobór prądu ile ile na grzanie wody u mnie masz u mnie podpisie. Dziennie grzanie CWU kosztuje mnie średnio poniżej 0,5 zł dziennie :)

U mnie bojler nie ma grzałki więc nie musiałem nic wyłączać.

U mnie mam LG II generacji i tam wbudowaną grzałkę w samej pompie wyłączyłem sprzętowo (mikroprzełącznik na płycie głównej).

Pobór prądu ile ile na grzanie wody u mnie masz u mnie podpisie. Dziennie grzanie CWU kosztuje mnie średnio poniżej 0,5 zł dziennie :)

ktoś wie jak to jest rozwiązane w III generacji? oczywiście sterownik z nowym oprogramowaniem...

cały czas testuje: teraz grzanie wody załączam na 25 minut i po 10 minutach od startu sprężarki sterownik załącza grzałke w bojlerze i grzeje tak 15 minut.

ktoś wie jak to jest rozwiązane w III generacji? oczywiście sterownik z nowym oprogramowaniem...

cały czas testuje: teraz grzanie wody załączam na 25 minut i po 10 minutach od startu sprężarki sterownik załącza grzałke w bojlerze i grzeje tak 15 minut.

Przeczytaj instrukcję montażową znajdującą się pod tym adresem:

https://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-HN1616.NK3