wro_bel 23.05.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Piszę, ponieważ mam zagwozdkę dot. budowy niewielkiej drewutni wzdłuż południowo-zachodniej ścian domu (w miejscu zaznaczonym na załączonym zdjęciu). Drewutnia miałaby mieć wym. 180x90x(h)200-220 cm i dach z jednostronnym spadkiem od budynku. Konstrukcja drewutni (poniżej link do podobnej) z kantówek 7x7 cm, dłuższe ściany i krótka tylna obłożone deskami z odstępami ok. 3-4 cm, podłoga z desek również z odstępami 3-4 cm. Chciałem tą drewutnię umieścić na kotwach przykręconych do kostki brukowej (grubość kostki 6 cm położona na warstwie suchego betonu) bez przytwierdzania jej do elewacji budynku (aby elewacji nie niszczyć) w kilkucentymetrowym odstępie od ściany. I tutaj moje pytanie – czy przy takich wymiarach drewutni samo przytwierdzenie do kostki brukowej wystarczy, aby drewutnia się nie przewróciła? Jeżeli konieczne jest przytwierdzenie konstrukcji do ściany to w jaki sposób zrobić to najmniej inwazyjnie i czego użyć do tego celu? Ściana wykonana z porothermu o gr. 24 cm, obłożona styropianem 15 cm. Konstrukcja zbliżona do tej: https://static1.squarespace.com/static/5225a724e4b0329755b79aa6/t/598401f515d5dbb2e63e1740/1501823488156/Pergola+rysunek+techniczny.jpg Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc. Edytowane 23 Maja 2019 przez wro_bel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wro_bel 29.05.2019 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Up... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Astronom 30.05.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Ja mam drewutnie i też myślałem przytulić ją do południowej ściany, jednak znajomy mi odradził. 1. W drewnie jak nie ma po przywiezieniu to chwilę po leżeniu będą jakieś robaki, obok okno daszek będą sobie autostrady robić do domu2. jak będzie zacinać od południa to ten daszek z góry nie da za wiele, drewno dobrze schnie na przewiewie3. elewacja zasłonięta drewnem będzie miała naloty niezbyt estetyczneTak więc ja zrobiłem sobie stelaż taki ażurowy i mam obudowane drewnem dwie ściany wiaty na auta. Wiatr to owiewa, a ścianki zabezpieczają przed przewróceniem. Na spód są dane kamienie otoczaki aby odizolować od ziemi i jak na razie gra wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wro_bel 30.05.2019 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Astronom dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Czy przez przytulenie masz na myśli przyklejenie jej do elewacji tak, aby przylegała? Ja myślałem o odstawieniu jej od elewacji na jakieś 5 cm. Od strony południowej drewutnia miałaby mieć ściankę z desek przytwierdzonych w odstępach 3-4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 30.06.2019 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 To nie będzie stabilne, ja odradzam i nikomu bym tak nie zrobił. Za mały przekrój belek - nie bądź Pan dziad i zrób z porządnych 14x14 zamówionych i ostruganych bezpośrednio z tartaku - wyjdą nie wiele drożej niż te marketowe zapałki. Zastrzały w płaszczyźnie poziomej nie mają większego sensu. Brak zastrzałów między pionowymi słupami a poziomymi belkami dachu - konstrukcja będzie chwiejna. Najstabilniej będzie oparta na murłacie przykręconej do ściany. Słup przytwierdzony do kostki nie będzie stabilnie umocowany - tylko kotwa wbetonowana w grunt da pewne oparcie. Jak wypełnisz tą budę drewnem to konstrukcja z tych cienkich patyczków się powygina. Pomijam aspekt wizualny drewna opałowego za oknem tuż przy elewacji - nie jest to najpiękniejszy widok, często widujesz takie ozdoby przy domu? Ściana z czasem się poniszczy, bo zawsze jakaś szczapa spadnie do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts