fantomak 23.05.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Witam, Czy w kotle Red Selecta 15 kW jest możliwość ustawiania temperatur manualnie za pomocą sterownika (temp. kotła, temp. wyjścia na grzejniki i c.w.u., itd.)? Pytam, bo mam zamiar kupić ten kocioł, przejrzałem instrukcję (dość skąpa) i nic takiego tam nie znalazłem. Czy zatem jedyna alternatywa dla Reda to zewnętrzny termostat (który trzeba dokupić osobno)? Jeżeli ktoś użytkuje ten kocioł lub ma doświadczenie np. z montażem to byłbym wdzięczny za opinie (czy jest awaryjny, ile spala paliwa, itp.), również info, jakiego pelletu używacie (markowy, np. Lava czy tańczy od lokalnych producentów)? Czy dobrą alternatywą dla Reda Selecty byłby Heiztechnik One 11 kW: https://www.heiztechnik.pl/index.php/kotly-pelletowe/one ? Jeśli chodzi o sterownik to z pewnością dużo więcej możliwości ustawień, mniejsza o 4 kW moc, tylko czy przełożyłoby się to na mniejsze spalanie? No i jak z awaryjnością tego producenta? Z góry wielkie dzienks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 25.05.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 W Selekcie możesz nastawić temperaturę zadaną co i osobno cwu. Nie ma sterowania zaworem mieszajacym do temperatury zasilenia grzejników. To kocioł bezproblemowy - zamontowalem ich kilka, nie miałem żadnych zgłoszeń serwisowych.Alternatywa dla Selecty jest Lidia Compact - z bardziej rozbudowanym sterownikiem. Z polskich kotłów alternatywa jest ONE, ale bardziej ciekawym kotłem jest Rakoczy Cortina Pellet. Pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomak 25.05.2019 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 W Selekcie możesz nastawić temperaturę zadaną co i osobno cwu. Nie ma sterowania zaworem mieszajacym do temperatury zasilenia grzejników. To kocioł bezproblemowy - zamontowalem ich kilka, nie miałem żadnych zgłoszeń serwisowych. Alternatywa dla Selecty jest Lidia Compact - z bardziej rozbudowanym sterownikiem. Z polskich kotłów alternatywa jest ONE, ale bardziej ciekawym kotłem jest Rakoczy Cortina Pellet. Pzdr Wielkie dzięki za info, a który kocioł poleciłbyś ze swojego doświadczenia - Red Selekta, Lidia czy Hz One (bez sugerowania się ceną)? A wymieniony Rakoczy - który w rankingu? Czy prawdą jest, że z wymienionych najmniej paliwa spali Selekta? Czy w przypadku Selekty tylko najlepszy,certyfikowany pellet czy też pójdzie na tańszym od lokalnych producentów? Jeszcze odnośnie Selekty - zatem sterowanie kotłem tylko za pomocą dodatkowego termostatu pokojowego czy też da się jakoś z poziomu samego sterownika? Czy brak możliwości sterowania zaworem mieszającym nie jest problemem? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts