wpobu 24.05.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Witam i proszę Was o pomoc. W dniu 7 maja zgłosiłam do Starostwa chęć budowy przydomowej oczyszczalni ścieków na działce 1000m2.W dniu dzisiejszym dostałam telefon, że Starostwo wniesie sprzeciw i nie zezwoli mi na budowę Poś. Argumentuje to poniższym zapisem w warunkach zabudowy wydanymi przez Gminę: "ustala się obowiązek jednoczesnej lub wyprzedzającej realizacji sieci kanalizacyjnej lub rozwiązań lokalnych (atestowanych oczyszczalni przydomowych lub zbiorników szczelnych) przed realizacją obiektów kubatorowych, obowiązuje nakaz likwidacji istniejących zbiorników na ścieki bytowe w miarę oddawania do użytku sieci kanalizacyjnej. Zakres realizowanych sieci i urządzeń kanalizacyjnych musi umożliwiać transport ścieków z tych budynków do gminnej oczyszczalni ścieków. Dla systemów z zastosowaniem rozsączkowania ścieków oczyszczonych ,ustala się minimalną powierzchnię działki budowlanej 1500m2." I właśnie na to ostatnie zdanie Starostwo się powołuje: tzn. warunki zabudowy nie pozwalają na budowę POŚ na naszej działce 1000m2. Przedmiotem zgłoszenia jest oczyszczalnia biologiczna, której technologia oczyszczania opiera się o metodę osadu czynnego oraz złoża nieruchomego w reaktorze SBR. W przypadku tej oczyszczalni nie będzie montowany drenaż rozsączający pełniący funkcję doczyszczania ścieków w gruncie.Odbiornikiem oczyszczonej wody będzie studnia chłonna. Moim zdaniem zakaz ten nie obejmuje oczyszczalni biologicznych. Co ciekawe, w kolejnym rozdziale pt. "Zasady uzbrojenia inżynieryjnego na obszarze gminy w granicach opracowania" Warunków Zabudowy widnieje zapis:"(...)4) w okresie przejściowym ustala się stosowanie atestowanych szczelnych zbiorników z wywozem nieczystości do punktu zlewnego lub innych rozwiązań lokalnych systemów oczyszczania ścieków.5) ustala się dla terenów nie objętych systemem kanalizacji sanitarnej system kanalizacji miejscowej przydomowych oczyszczalni ścieków oraz szczelnych zbiorników na nieczystości płynne".(...) Jak dla mnie te dwa zapisy się wykluczają. Co myślicie na ten temat? Proszę o Waszą opinię, ponieważ zamierzam się odwołać i walczyć o POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 24.05.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Starostwo powiatowe nie może zgodzić się na budowę niezgodną z warunkami zabudowy. Można się odwołać od wydanych warunków do SKO ale jest na to 14 dni od otrzymania warunków. Zapisy wytłuszczone przez Ciebie nie wykluczają się – pierwszy uszczegóławia drugi. Co do „rozsączkowania” ścieków – studnia chłonna też je rozsącza, także podlega pod ten zapis. Rozwiązaniem byłoby odprowadzenie ścieków do np. rowu melioracyjnego, jeżeli taki występuje. Trochę więcej formalności ale budowa możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wpobu 27.05.2019 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Czy w takim razie mogę wystąpić do Gminy o ponowne wydanie warunków zabudowy, by móc się od nich odwołać. Na dzień dzisiejszy już wiem, że Gmina nie ma prawa zakazać mi budowy POŚ skoro ustawa nie daje jej takich uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 27.05.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Czy w takim razie mogę wystąpić do Gminy o ponowne wydanie warunków zabudowy, by móc się od nich odwołać. Na dzień dzisiejszy już wiem, że Gmina nie ma prawa zakazać mi budowy POŚ skoro ustawa nie daje jej takich uprawnień. Warunki zabudowy są bezterminowe lecz przestają obowiązywać w szczególnych przypadkach np. w momencie opracowania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w którego zakres wchodzi tematyczna działka. Możesz wystąpić o zmianę warunków zabudowy lub z nowym wnioskiem o wydanie. Nikt Ci tego nie zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts