MarzannaPG 23.10.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Proszę o poradę w wymienionej w temacie kwestii. Wiem oczywiście, że taka inwentaryzacja jest konieczna, ale czy trzeba się dublować? Otóż sytuacja wygląda tak: trwała budowa domu, w trakcie robiliśmy wodociąg (za nasze pieniążki, do przekazanie później gminie) i właśnie aby zakończyć budowę wodociągu potrzebujemy owej inwentaryzacji. W międzyczasie przybył na nasze tereny geodeta gminny i w związku z przygotowywaniem się gmin do katastru (podatek katastralny!) robił inwentaryzację całego terenu tzn. naniósł nasz dom i wodociąg, oczywiście bez naszego udziału w kosztach. Obecnie na wszystkich mapach istnieje już nasz dom i wodociąg. Niepomni tego udaliśmy się do naszego geodety (wytyczał nam rzędne domu) i on w tym momencie rozłożył ręce: nie może zgłosić w swoim urzędzie rozpoczęcia pracy czegoś co zostało wykonane. A papier jest nam potrzebny do odbioru wodociągu. Kółko graniaste. Pytanie brzmi:- Co robić w tej sytuacji? Jaki dokument przedłożyć zamiast inwentaryzacji powykonawczej, który miałby tę samą ważność?- Czy wogóle w naszej sytuacji należałoby płacić geodecie za inwentaryzację czegoś co na mapach istnieje? To na wypadek gdyby Powiatowy Nadzór Budowlany kategorycznie takiej inwentaryzacji wymagał czyli zdublowania roboty?Może ktoś był w podobnej sytuacji, może wypowiedzą się geodeci albo pracownicy NB. Oczwiście wszelkie inne porady są również mile widziane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.10.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Marzanna poszukaj innego geodety- nasz nanioł wszystko co wczesniej juz istniała i co smieszne nie było na to stosownych aneksów do pozwolen na budowe - woda kanaliza geodeta naniusł, zrobił inwentaryzacje powykonawcza i dopiero ja zabrałam sie za robienie na starych warunkach przyłaczy - zud wszystko przyjął a starostwo wydałao stosowna opinie , mimo ze warunki były juz niewazne a odbiory techniczne tych przyłaczy były 2 lata do tyłu a projekty z tego miesiaca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 25.10.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Geodeta powinien złosić do Ośrodka inwentaryzacje powykonawczą budynku i nie jest ważne że on jest już na mapie. Potrzebna jest mapa powykonawcza, a pewnie przy wymienionych pracach został wykonany pomiar uzupełniający, którym się nie załatwi inwetaryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 03.02.2005 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Geodeta powinien złosić do Ośrodka inwentaryzacje powykonawczą budynku i nie jest ważne że on jest już na mapie. Potrzebna jest mapa powykonawcza, a pewnie przy wymienionych pracach został wykonany pomiar uzupełniający, którym się nie załatwi inwetaryzacji. Ale nasz geodeta (notabene pracuje w ZUD) upiera się, że nie może wypisać zlecenia na pracę już wcześniej wykonaną czyli zinwentaryzowany przez innego geodetę wodociąg, chociaż on jeszcze nie był odebrany. Całość i tak musi potem przez ZUD przejść, więc jak wezmę innego geodetę to ten się zorientuje i może nam 'koło pióra' narobić! No, kółko graniaste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 04.02.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Jeżeli wasz geodeta twierdzi, że nie może zgłosic prac bo już wykonano inwentaryzację, to radzę udać się do Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i wykupić szkic z inwentaryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 04.02.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Jeżeli wasz geodeta twierdzi, że nie może zgłosic prac bo już wykonano inwentaryzację, to radzę udać się do Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i wykupić szkic z inwentaryzacji. To jeden wariant, koniecznie z potwierdzeniem daty wykonanej inwentaryzacji. Niestety wiele Zarządów Geodezji nie chce potwierdzać tych danych; można skutecznie domagać się tego w trybie art. 217 i 218 KPA. Drugi wariant - sprawdzić w Gminie, kto wykonywał inwentaryzację geodezyjną i poprosić tego geodetę, żeby na mapie zasadniczej do celów opiniodawczych - kupionej w Zarządzie Geodezji - uiścił swój szlachetny podpis, o zgodności ze stanem faktycznym. Może się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 04.02.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Jakieś idioctwo, oczywiście,że może zgłosic w każdym momencie inwentaryzację powykonawczą budynku i całej infrastruktury, nie zapominajmy teraz o kartotece budynkowej i zmianie użytków w ewidencji gruntów, to też obejmuje inwentaryzacja. I co do tego ma ZUD, on jest tylko i wyłącznie od projektów, a nie od rzeczy wykonanych /patrz dz.us. z 2001 roku/.Coś ten geodeta kręci, może nie chce,żeby wiedzieli że dorabia na swoim terenie/ tzn. tam gdzie pracuje/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 05.03.2005 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 Nie chodzi o inwentaryzację całej infrastruktury, chodzi o inwentaryzację samego wodociągu. Na wodociąg wydane jest osobne pozwolenie i osobno prowadzony jest dziennik budowy - nie ma to nic wspólnego z budową domu i jako taki ten wodociąg będzie inwentaryzowany osobno. Sęk w tym, że ktoś go sobie zinwentaryzował wcześniej niż my to zleciliśmy, prawdopodobnie gmina, kiedy się przygotowywała do katastru."Nasz" geodeta chciał to zinwentaryzować, przecież chce zarobić, ale kiedy zobaczył, że ten wodociąg już istnieje na mapach, to stwierdził, że nie moze tego zgłosić, bo mu odmówią dublowania roboty - co wydaje mi się naturalne. Inaczej można byłoby kosić klientów x razy za fikcyjne nanoszenie tego samego.Niestety w geodezji odmówiono podania kto robił inwentaryzację. Patrzyli na mnie podejrzanie, ze nie wiem, kto zinwentaryzował mój prywatny wodociąg. Wolałam sie nie zagłębiać w problem, bo może to znowu moja wina i należy gdzieś to zgłosić, np do PINB?No i bęc - jestem w kropce. Nie mogę dokonać odbioru wodociągu! Macie jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 14.03.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Marzanna- czy chodzi ci o inwetaryzację samego przyłącza do budynku, czy też całej sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 14.03.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Marzanna- czy chodzi Ci o inwentaryzacje samego przyłącza do twojego budynku, czy całej sieci wodociagowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts