Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiertarko-wkrętarka Stanley FatMax FMC625 - trzaski i bicie

Recommended Posts

Chciałbym zapytać o poradę w sprawie dziwnego zachowania (moim zdaniem) wiertarko-wkrętarki Stanley FatMax FMC625. Nie wiem czy to jest normalne.

To już druga sztuka która zachowuje się podobnie, chociaż nie identycznie. Raz na chwilę miałem w ręku inny, wyższy model Stanley'a, pracujący przy wykańczaniu mieszkania i bynajmniej tamten egzemplarz tak się nie zachowywał.

Chciałbym zaznaczyć że moje obawy nie dotyczą sytuacji, w której nagle puszcza się spust i wkrętarka gwałtownie hamuje i strzela. Wiem, że to jest normalne.

Strzelanie na 2 biegu przy w miarę powolnym zwalnianiu:

To samo plus jedno bardzo głośne stuknięcie po zmienie kierunku obrotu

Jak to dokładnie wygląda.

- włączony bieg 2,

- zmieniam kierunek,

- rozkręcam do oporu albo prawie,

- delikatnie zwalniam spust,

- zmniejszenie obrotów + jednorazowy głośny trzask.

Trzask jest tak głośny że soft w telefon którym nagrywałem, zmniejszył natężenie dźwięku w tej sekundzie filmu. Zaraz po tym słychać że dźwięk znowu jest głośniejszy. Dobrze słychać to w 35 i 55 sekundzie filmu. Podsumowując, ten trzask jest głośny i bardzo nieprzyjemny

Bicie obudowy:

Przy wierceniu w ręku też czuć bicie, ale nie bardzo duże. Ale że widać okiem, że rusza się obudowa?!?!