Krzyniek 26.05.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Witam wszystkich.Interesują mnie opinie użytkowników lub osób, które miały styczność z piecem DEFRO SIGMA EKOPELL 16 kW.Jak z jakością, czyszczeniem, łatwością sterowania, spalaniem. Piec będzie ogrzewał parter domu piętrowego. Piętro ogrzewane z oddzielnego pieca.Dom wybudowany w latach 80. 70m2 plus 50m2 świeżo dobudowane. Komin kwasowy ocieplony na zewnątrz budynku.W najbliższym czasie dojdzie ocieplenie 10 cm styro.W sumie dwie podłogówki (w kuchni i łazience) i 9 grzejników. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bu_Ma 24.09.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Witam, posiadam ten piec od 2016 roku. Jesteśmy zadowoleni. Dom parter 130m, ocieplony styropian 20cm i poprawione ocieplenie dachu. Kotłownia wolno stojąca przyłącze cieplne do domu ma około 35m. Ocieplenie bardzo ważna sprawa. Nasz dom ma już ponad 10 lat ale dopiero niedawno poprawiliśmy wszystkie błędy ocieplenia mówiąc w skrócie. Dla porównania pierwsza zima z piecem gdzie powoli w jej trakcie docieplaliśmy dach, który był najsłabszym ogniwem to spalanie mocno ponad 7 ton pelletu, w pierwszym sezonie nie mieliśmy też regulatora pokojowego na początku i dom się przegrzewał. Kolejne dwa sezony to dom w pełni ocieplony, piec metodą prób i błędów z poprzedniego sezonu skonfigurowany optymalnie i spalanie nie przekroczyło 5 ton (przy kotłowni poza domem myślę, że jest to dobry wynik). Zawsze zostaje nam kilka worków. Temperatura zadana w domu to 22 stopnie w dzień i 21,8 w nocy (histereza temperatur pokojowych 0,4 stopnia). Ze względu na małe dzieci grzaliśmy troszkę dłużej. W domu tylko z dorosłymi myślę ze spokojnie sezon grzania był by z 3 tygodnie krótszy Nasza specyfikacja to Sigma 16kw, ogrzewamy tylko kaloryfery, praca w trybie PID cały czas. Dodatkowo mamy skonfigurowaną pogodówkę (czujnik temperatury jest w komplecie z piecem) oraz regulator pokojowy podstawowy TECH bezprzewodowy (to trzeba dokupić). Temperature zadaną na piecu mamy 65 stopni oraz histerezę 10 stopni. Pogodówka skonfigurowana dla czterodrogowego zaworu z siłownikiem. Piec podłączony do internetu zarządzany z aplikacji (aplikacja ma wszytko co droższe sterowniki dlatego kupiliśmy ten najprostszy) Z mojego doświadczenia zwrócić uwagę na hudraulika. Mój nie zainstalował zaworu czterodrogowego jak zaczęliśmy go szukać w instalacji i drążyć temat konfiguracji Pan powiedział ze ludzie i tak z tego nie korzystają... eh. Był po szkoleniach w Defro dodam. Zawór dołożony był w późniejszym terminie po 3 tygodniach do tego czasu piec nawalał na kaloryfery raz 60 raz 40 stopni istna kolejka górska. Zawór musi być! Piece te nie mogą pracować w temperaturach niskich zawór musi mieszać wodę z pieca z powracająca z domu aby uzyskać temperaturę odpowiednia na kaloryfery. Sterownik ma możliwość obsługi kilku zaworów. Zatem kaloryfery i podłogówka musza mieć swoje osobne. Przetestowaliśmy dwie konfiguracji. Jedną używamy w okresach przejściowych gdzie w dzień potrafią skoczyć wysokie temperatury oraz zimową gdzie temperatury nie wyskakują już ponad 10-15 stopni. Przejściowa to: - wyłączenie podtrzymania pieca - dla oszczędności peletu. Jeśli sterownik wyśle do pieca informacje ze pokój jest niedogrzany to piec rusza w tej wersji wolniej ale... dom wychładza się na tyle wolno, że piec zdąży uruchomić się mimo wszytko zanim w domu będzie jakoś mega zimno. - wyłączenie pogodówki i ustawienie temperatury zadanej zaworu na 45 stopni (stała temperatura na kaloryfery) - dlaczego? Słonce potrafi dogrzać i odczyt termometru 20 stopni powoduje ze krzywa grzewcza dla pogodówki każe mieszać wodę na temperatury niższe niż 45 stopni na kaloryfery. Co jest marnotrawieniem energii. - w ustawieniach głównych regulatora pokojowego wyłączam. Pokojówka Pompa CO (Co jeśli to jest włączone. Piec w okresie przejściowym odpala się 2-3 razy dziennie. Jeśli piec akurat ma 60 stopni a w domu osiągniemy 22 sterownik wyłączy piec to pompy robią stop i woda stygnie - marnujemy energie.Jeśli wyłączę tą opcje to mimo, że regulator powie ze pokój jest dogrzany i piec się wygasi to pompy chodzą dopóki woda się nie wystudzi do 40 stopni oddając energie na dom) - w menu instalatora moc kotła ustawiamy na jakieś 85 procent. Rozpala się powoli nie rozdmuchuje tak szybko ognia - ekonomiczniej. Nie rusza z piskiem opon Konfiguracja zimowa to: - podtrzymanie pieca włączone (robi się to w menu serwisowym po wpisaniu kodu) piec szybciej startuje gdy regulator wyśle komunikat dom niedogrzany. - pogodówka włączona - steruje zaworem czterodrogowego z siłownikiem który miesza wodę z pieca z wodą z powrotu do temperatury, która dla danej temperatury na dworze ustawiliśmy w menu pogodówki na krzywej grzewczej. - w ustawieniach głównych regulatora pokojowego uruchamiam ponownie opcje. Pokojówka Pompa CO - piec załącza się na tyle często ze jeśli sterownik powie ze pokój jest dogrzany i pompy się zatrzymają to do następnego uruchomienia woda nie zdąży wystygnąć a zyskujemy to, że następne włączenie startują od razu pompy bo jest woda na piecu i dają ciepło na kaloryfery. Piec w tym czasie się rozpali i uzyskujemy ciepła wodę "od kopa". - w menu instalatora moc kotła ustawiamy wyżej 90-95 przy mrozach -20 100% (skala ma 110%) - to już kwestia wyczucia - zależne jest to od metrażu domu myślę. Tyle o konfiguracji. Dodam jeszcze dla mnie istotne info które trudno było dowiedzieć się nawet na infolinii. Mam kotłownie 20m od domu i powiedziano mi ze regulator bezprzewodowy nie będzie miał zasięgu w domu. Co nie do końca jest prawdą regulator od nadajnika na taka odległość nie zadziała ale... nadajnik podłączony jest do pieca dwużyłowym kablem sygnałowym.... który u nas ma 35m przeciągnięty jest z kotłowni do domu i działa bez problemu. Dzięki temu mamy bezprzewodowy regulator pokojowy, który mamy w najzimniejszym pokoju. Nasza konfiguracja to poprawienie kryzowania kaloryferów. Zmniejszyliśmy przepływy pokoi najcieplejszych otworzyliśmy przepływy w tych najzimniejszych. Kaloryfery domykają zwykłe termostaty. Ale bez poprawy kryzowania było to niewydajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyniek 24.09.2019 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Dzięki za tak wyczerpująca odpowiedź, jednak w międzyczasie zdecydowałem się na inny piec - Defro Gamma.Zawór czterodrogowy oczywiście zamontowany.Możesz jeszcze powiedzieć jaki konkretnie masz zamontowany regulator pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts