Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno mieszkania (wielka płyta) a pęknięcia sufitu i ścian

Recommended Posts

No ale moze koledzy przedstawicie te plusy wielkiej płyty? Bo jedziecie po gościu ale nikt nie napisał dlaczego warto zapłacić za mieszkanie o takiej prymitywnej konstrukcji tyle co za inne deweloperskie lub starsze ale z cegły. Mieszkałem tylko przez rok w wielkiej płycie i takie bloki to dramat. Ja nie widze żadnych zalet, tylko wady.

Takie to fajne jak jest 20 miejsc parkingowych pod blokiem w ktorym mieszka 400 osob? A może kompletny brak kątów, poziomow i estetyka wykonczenia jest tym atutem ?

To prawda że wielka płyta się nie zawali jeszcze przez wiele lat i chyba tylko to można uznać za pozytyw.

No ale moze koledzy przedstawicie te plusy wielkiej płyty? Bo jedziecie po gościu ale nikt nie napisał dlaczego warto zapłacić za mieszkanie o takiej prymitywnej konstrukcji tyle co za inne deweloperskie lub starsze ale z cegły. Mieszkałem tylko przez rok w wielkiej płycie i takie bloki to dramat. Ja nie widze żadnych zalet, tylko wady.

Takie to fajne jak jest 20 miejsc parkingowych pod blokiem w ktorym mieszka 400 osob? A może kompletny brak kątów, poziomow i estetyka wykonczenia jest tym atutem ?

To prawda że wielka płyta się nie zawali jeszcze przez wiele lat i chyba tylko to można uznać za pozytyw.

Ale to co opisujesz to ogólne wady budynków, kiedyś stawianych. Mam mieszkanie w wielkiej płycie, i najgorzej postawiona była jedna z działówek murowych a nie ta "ustawiana" konstrukcyjna. Estetykę wykończenia to chyba każdy sobie sam wykonuje.

Ciężko wymienić zalety tej technologii nad innymi bo jej zaletą było szybkie budowanie, a rozmawiamy o istniejących obiektach więc to nie argument. Ale ja nie widzę większych wad niż w każdej innej technologii. Wadą każdego starego budynku są instalacje w tym te wspólne, ale one się starzeją w każdym budynku "tak samo"

Nie jadę po gościu ale oczekuję konkretnych informacji o wadach.

Ty np. podajesz info "mieszkanie o takiej prymitywnej konstrukcji" - co masz na myśli pisząc "prymitywna konstrukcja" ??

Na czym polega ten "prymitywizm" ?

Nowoczesne są bloki deweloperski z betonu monolitycznego z z prefabrykatów betonowych to jest "prymitywna konstrukcja" ?

Domy murowane z cegły są o nowoczesnej czy o prymitywnej konstrukcji ?

A te "starsze ale z cegły" w czym są lepsze ?

Mieszkałeś przez rok w w wielkiej płycie i z tego jednego przykładu wyciągasz uogólniony wniosek na wszystkie pozostałe budynki z wielkiej płyty ?

Ja nie widze żadnych zalet, tylko wady.

W deweloperskich budynkach masz wystarczającą ilość miejsc parkingowych ?

Brak kątów to może być częściowa prawda, zwłaszcza w stosunku do ścian działowych. Ale nie "kompletny brak kątów".

Poziomy - tez.

Estetyka - to już nic nie ma wspólnego z wielką płytą - chyba że myślisz o pionach i grzejnikach c.o.

Mieszkania w wielkiej płycie są dużo tańsze niż nowe mieszkania deweloperskie.

Każdemu wg jego możliwości finansowych.

Miejsc parkingowych w blokach deweloperskich zawsze brakuje bo i deweloperowi szkoda na to pieniędzy i kupujący nie chce płacić za miejsca garażowe lub parkingowe.

W deweloperskich na ogół nie ma też piwnic ze skrytkami.

Bo tez szkoda kasy.

Wózki i rowery stoją na korytarzach i na klatkach schodowych.