Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akustyka na poddaszu

marek1400

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie planowania remontu małego 3 na 4 metra pokoiku na

poddaszu,

pomieszczenie znajduje się w poniemieckim budynku gdzie na

poddaszu ściany oddzielające poszczególne pomieszczenia to deski,

słoma i tynk, i mam tu problem bo izolacja akustyczna tu żadna,

więc proszę o pomoc, co mam zrobić by to pomieszczenie 3 na 4 metra

zabezpieczyć akustycznie na tyle by wszelkie tak zwane impezy zza

ściany nie przenosiły się do mnie ? proszę o najtańszą i zarazem

najbardziej skuteczną alternatywę ?. Marek.

Edytowane przez marek1400

Przede wszystkim musisz wiedzieć że izolacje akustyczne wykonuje się od strony źródła dźwięku. W tej sytuacji najlepiej byłoby postawic nową sciankę działową z płyt g-k i wypełnić ją wełną np. ROCKTON http://www.rockwool.pl/produkty/rockton .

Można rozwazyć też zastosowanie tzw. przedścianki od twojej strony pomieszczenia . Jest to tzw ustrój akustyczny z płyt g-k który dokłada się do istniejącej ściany. Wówczas przyrost izolacyjności akustycznej wynosi ok 6-11 dB. Efekt który uzyska się w przypadku ustroju tłumiącego będzie lepszy u sasiada niż u Ciebie. Oczywiście w twojej części mieszkalnej również zmieni się na plus jednak dużo lepsze efekty uzyskuje się gdy ustrój jest montowany od strony źródła dźwięku.

• Like 1

• 2 weeks później...
Przede wszystkim musisz wiedzieć że izolacje akustyczne wykonuje się od strony źródła dźwięku. W tej sytuacji najlepiej byłoby postawic nową sciankę działową z płyt g-k i wypełnić ją wełną np. ROCKTON http://www.rockwool.pl/produkty/rockton .

Można rozwazyć też zastosowanie tzw. przedścianki od twojej strony pomieszczenia . Jest to tzw ustrój akustyczny z płyt g-k który dokłada się do istniejącej ściany. Wówczas przyrost izolacyjności akustycznej wynosi ok 6-11 dB. Efekt który uzyska się w przypadku ustroju tłumiącego będzie lepszy u sasiada niż u Ciebie. Oczywiście w twojej części mieszkalnej również zmieni się na plus jednak dużo lepsze efekty uzyskuje się gdy ustrój jest montowany od strony źródła dźwięku.

Już można się śmiać?

nie znasz przekroju\ choćby strop/posadzka i już wniosek, że gk i ta twoja wełna będzie lekarstwem.

• 2 weeks później...

Wystarczy przeczytać by zrozumieć że przedstawiam pewne rozwiązania/możliwości które marek może rozważyć. Nie napisałem że "moja" wełna będzie lekarstwem a przedstawiłem że w układach ścian działowych z wypełnieniem tym produktem otrzymuje się przyrost izolacyjności akustycznej. Chętnie natomiast przeczytam jakie rozwiązanie ty byś polecił. Jeżeli uwaząsz że znasz lepszy sposób to ja się chętnie dowiem jaki. Człowiek uczy się całe życie więc jestem otwarty na wszelkie nowe rozwiązania.

Skupmy się na tym by pomóc markowi rozwiązać temat a nie hejtować się nawzajem.

Pozdrawiam