marek1400 26.05.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 (edytowane) Witam, jestem w trakcie planowania remontu małego 3 na 4 metra pokoiku napoddaszu, pomieszczenie znajduje się w poniemieckim budynku gdzie napoddaszu ściany oddzielające poszczególne pomieszczenia to deski,słoma i tynk, i mam tu problem bo izolacja akustyczna tu żadna,więc proszę o pomoc, co mam zrobić by to pomieszczenie 3 na 4 metra zabezpieczyć akustycznie na tyle by wszelkie tak zwane impezy zzaściany nie przenosiły się do mnie ? proszę o najtańszą i zarazemnajbardziej skuteczną alternatywę ?. Marek. Edytowane 26 Maja 2019 przez marek1400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.05.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Przede wszystkim musisz wiedzieć że izolacje akustyczne wykonuje się od strony źródła dźwięku. W tej sytuacji najlepiej byłoby postawic nową sciankę działową z płyt g-k i wypełnić ją wełną np. ROCKTON http://www.rockwool.pl/produkty/rockton .Można rozwazyć też zastosowanie tzw. przedścianki od twojej strony pomieszczenia . Jest to tzw ustrój akustyczny z płyt g-k który dokłada się do istniejącej ściany. Wówczas przyrost izolacyjności akustycznej wynosi ok 6-11 dB. Efekt który uzyska się w przypadku ustroju tłumiącego będzie lepszy u sasiada niż u Ciebie. Oczywiście w twojej części mieszkalnej również zmieni się na plus jednak dużo lepsze efekty uzyskuje się gdy ustrój jest montowany od strony źródła dźwięku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GipD 05.06.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Przede wszystkim musisz wiedzieć że izolacje akustyczne wykonuje się od strony źródła dźwięku. W tej sytuacji najlepiej byłoby postawic nową sciankę działową z płyt g-k i wypełnić ją wełną np. ROCKTON http://www.rockwool.pl/produkty/rockton . Można rozwazyć też zastosowanie tzw. przedścianki od twojej strony pomieszczenia . Jest to tzw ustrój akustyczny z płyt g-k który dokłada się do istniejącej ściany. Wówczas przyrost izolacyjności akustycznej wynosi ok 6-11 dB. Efekt który uzyska się w przypadku ustroju tłumiącego będzie lepszy u sasiada niż u Ciebie. Oczywiście w twojej części mieszkalnej również zmieni się na plus jednak dużo lepsze efekty uzyskuje się gdy ustrój jest montowany od strony źródła dźwięku. Już można się śmiać? nie znasz przekroju\ choćby strop/posadzka i już wniosek, że gk i ta twoja wełna będzie lekarstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.06.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Wystarczy przeczytać by zrozumieć że przedstawiam pewne rozwiązania/możliwości które marek może rozważyć. Nie napisałem że "moja" wełna będzie lekarstwem a przedstawiłem że w układach ścian działowych z wypełnieniem tym produktem otrzymuje się przyrost izolacyjności akustycznej. Chętnie natomiast przeczytam jakie rozwiązanie ty byś polecił. Jeżeli uwaząsz że znasz lepszy sposób to ja się chętnie dowiem jaki. Człowiek uczy się całe życie więc jestem otwarty na wszelkie nowe rozwiązania. Skupmy się na tym by pomóc markowi rozwiązać temat a nie hejtować się nawzajem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts