tomasznowak29 27.05.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Witam. Chcę ocieplac poddasze piana pur. Niestety mam deskowanie i pape. W internecie jest strasznie dużo zdjęć i filmików gdzie aplikuje pianę bezpośrednio na deski. Czy ktos z Was ma tak u siebie lub zna kogoś co ma tak zrobione? Czy faktycznie jest problem z odprowadzeniem wilgoć. Firmy aplikujace piankę twierdzą że nic się nie stanie, mówią że wystarczy tylko na stelaż przed położeniem regipsow położyć folie paraprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 27.05.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 mam tak samo jak ty, kilka dni temu byl u mnie przestawiciel frmy od piany i trochę pogadaliśmy, u mnie wyglądać będzie to tak , patrząc od dołu GK , ruszt z profli przerwa około 12 cm, 20 cm piany, deski na jętkach (=podłoga na strchu)piana pur otwartokomórkowa czyli ta co oddycha , skosy, gk, ruszt delikatna przerwa (nie wiem ile zależy jak zamontuje wieszaki, piana deskowanie papa itd. firma wydaje sie byc solidna nic nie mowiła że mogą być problemy a nawet trochę podpowiedzieli jak zrobić żeby było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasznowak29 30.05.2019 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Ja już wieszaki przykrecilem. Boję się dach u mnie to koszt ponad 40 tys. Zł. Szukam kogoś co pryskal na deski bezpośrednio i ma to już długi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.05.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Bardzo długo zastanawiałem się czy wybrać pianę czy wełnę zdecydowałem się na wełnę. Dlaczego przekonała mnie jedna rzecz piana się pali wełna nie bardzo. Kosztowo u mnie wychodziło podobnie 20 cm piany otwarto komorowej na 70m2 za 5000 PLN a około 4000 zapłacę za 40cm wełny którą ułożę sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 30.05.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 przy 20cm nie spełnicie WT2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 30.05.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 jak kłądziesz wełne sam to wiadomo że taniej zależy jeszce gdzie mieszkasz bo jak masz kuny blisko to bym się w wełne nie pchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 30.05.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Witam. Chcę ocieplac poddasze piana pur. Niestety mam deskowanie i pape. W internecie jest strasznie dużo zdjęć i filmików gdzie aplikuje pianę bezpośrednio na deski. Czy ktos z Was ma tak u siebie lub zna kogoś co ma tak zrobione? Czy faktycznie jest problem z odprowadzeniem wilgoć. Firmy aplikujace piankę twierdzą że nic się nie stanie, mówią że wystarczy tylko na stelaż przed położeniem regipsow położyć folie paraprzepuszczalna. :sick::wtf:A ten z tej firmy to kto? Pewne ekspert internetowy? Jeżeli wystawi gwarancję rozwiązania z odpowiedzialnością za skutki, oraz wekslem płatnym bez protestu, oraz zastawem na samochodzie to ROBIĆ! A na filmiki w internecie nie ma co się powoływać bo nie wiadomo co jest powyżej desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 01.06.2019 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Czego się boicie tak tej piany OK? Oddycha, to co ma się stać?Ja daję ZK i się nie boję. Jeśli pryskasz na deski od spodu, to co się ma wydarzyć? wilgoć i tak będzie z nich uchodzić w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasznowak29 01.06.2019 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Właśnie ciężko będzie miała wyjść wilgoć bo jest papa która jej nie przepusci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.06.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 przy 20cm nie spełnicie WT2021 A kto spełni ? Kto będzie na tyle głupi żeby spełnić wymagania z kosmosu dla budownictwa jednorodzinnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.06.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 wszyscy którzy bedą robić dom po 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 02.06.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Czego się boicie tak tej piany OK? Oddycha, to co ma się stać? Ja daję ZK i się nie boję. Jeśli pryskasz na deski od spodu, to co się ma wydarzyć? wilgoć i tak będzie z nich uchodzić w górę. A czego tu się bać? Kto bogatemu zabroni robić dach co 5 lat? No kto?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.06.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 A czego tu się bać? Kto bogatemu zabroni robić dach co 5 lat? No kto?! nie pier*** głupot nowe domy z WM mają mało wilgoci a jak jest duża wilgoć to czy wełna czy pianka i tak namoknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 03.06.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 ja u siebie jedna zrobię tak (też mam deskowanie i pape) do krokwi przykręcę kontrłatę (trochę ją zwężę z tych co mi zostały) z membraną dachową 150 odsuniętą o 3-4 cm od pełnego deskowania żeby zrobić szczelinę wentylacyjną, niech te deski sobie oddychają niezależnie czy otwartokomórkowa oddycha czy nie, nikt mi tego nie zabroni a napewno to nie zaszkodzi, piana bez problemu bedzie sie trzymać membrany a ja bede spokojniejszy że mi deski nie zgniją, powietrze będzie wpadać przez okap aż na strych (nieocieplony) i uciekać przez rozciętą papę w kalanicy przez gąsior foto poniżej jak mniej więcej to bedzie wyglącać co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.06.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 ja ten temat też przerabiałem na przełomie roku. Stanęło na tym, że zrobiłem szczelinę wentylacyjną 3 cm pomiędzy piana a deskowaniem. Użyłem do tego membrany wysokoparoprzepuszczalnej, a zamiast listewek drewnianych użyłem pasków styropianu (pociałem sobie na gilotynie styropian grubości 3cm). Przy murłacie zrobiłem wlot (ważne zeby membrana wystawała poza murlate), w kalenicy wylot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody90x 04.06.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 zamiast listewek drewnianych użyłem pasków styropianu (pociałem sobie na gilotynie styropian grubości 3cm). w jaki sposób zamocowałeś te paski syropianu do krokwii ? piana rozprężając się nie sprawiłą że się poluzowały/odkleiły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 04.06.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 mocowałem wkrętami 45mm do desek (nie do krokwi). W każdą przestrzeń miedzy krokwiami szły 3 rzędy tych pasków ze styro tj dwa po bokach (przy krokwiach) i jeden na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.06.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Zawsze jeżeli jest deskowanie nalezy stosowac szczeline wentylowaną niezależnie czy jest to piana czy wełna. Zimą deski będą stanowiły zimną powierzchnię i przenikająca para wodna jeżeli nie zostanie zwentylowana to wykropli się na powierchni desek. JAk wiadomo drewno wody nie lubi i może zostać atakowane przez grzyby i pleśnie a nastepnie przeniesie się na konstrukcje dachu. Warto również pomyśleć o zastosowaniu materiałów hydrofobizowanych które charakteryzują się znikomą sorpcyjnością. Dlatego też zastosowanie wełny skalnej z dekalrowanymi parametrami nasiąkliwości wydaje sie być w tym przypadku jak najbardziej zasadne . Poleciłbym produkt Toprck Super + Superrock które w łącznej grubości 25cm zapewniają parametry przegrody energooszczędnej czyli spełnienie wymogów warunków technicznych na rok 2021 http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-superhttp://www.rockwool.pl/produkty/superrock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 30.07.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 ja ten temat też przerabiałem na przełomie roku. Stanęło na tym, że zrobiłem szczelinę wentylacyjną 3 cm pomiędzy piana a deskowaniem. Użyłem do tego membrany wysokoparoprzepuszczalnej, a zamiast listewek drewnianych użyłem pasków styropianu (pociałem sobie na gilotynie styropian grubości 3cm). Przy murłacie zrobiłem wlot (ważne zeby membrana wystawała poza murlate), w kalenicy wylot. Witam, czy piana rozszerzając się, nie docisnęła membrany do desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 02.08.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts