Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana pur problem

tomasznowak29

Recommended Posts

Witam. Chcę ocieplac poddasze piana pur. Niestety mam deskowanie i pape. W internecie jest strasznie dużo zdjęć i filmików gdzie aplikuje pianę bezpośrednio na deski. Czy ktos z Was ma tak u siebie lub zna kogoś co ma tak zrobione? Czy faktycznie jest problem z odprowadzeniem wilgoć. Firmy aplikujace piankę twierdzą że nic się nie stanie, mówią że wystarczy tylko na stelaż przed położeniem regipsow położyć folie paraprzepuszczalna.

mam tak samo jak ty, kilka dni temu byl u mnie przestawiciel frmy od piany i trochę pogadaliśmy, u mnie wyglądać będzie to tak , patrząc od dołu GK , ruszt z profli przerwa około 12 cm, 20 cm piany, deski na jętkach (=podłoga na strchu)

piana pur otwartokomórkowa czyli ta co oddycha ,

skosy, gk, ruszt delikatna przerwa (nie wiem ile zależy jak zamontuje wieszaki, piana deskowanie papa itd.

firma wydaje sie byc solidna nic nie mowiła że mogą być problemy a nawet trochę podpowiedzieli jak zrobić żeby było ok

Bardzo długo zastanawiałem się czy wybrać pianę czy wełnę zdecydowałem się na wełnę. Dlaczego przekonała mnie jedna rzecz piana się pali wełna nie bardzo. Kosztowo u mnie wychodziło podobnie 20 cm piany otwarto komorowej na 70m2 za 5000 PLN a około 4000 zapłacę za 40cm wełny którą ułożę sam.

Witam. Chcę ocieplac poddasze piana pur. Niestety mam deskowanie i pape. W internecie jest strasznie dużo zdjęć i filmików gdzie aplikuje pianę bezpośrednio na deski. Czy ktos z Was ma tak u siebie lub zna kogoś co ma tak zrobione? Czy faktycznie jest problem z odprowadzeniem wilgoć. Firmy aplikujace piankę twierdzą że nic się nie stanie, mówią że wystarczy tylko na stelaż przed położeniem regipsow położyć folie paraprzepuszczalna.

:o:sick::wtf:A ten z tej firmy to kto? Pewne ekspert internetowy? Jeżeli wystawi gwarancję rozwiązania z odpowiedzialnością za skutki, oraz wekslem płatnym bez protestu, oraz zastawem na samochodzie to ROBIĆ!

A na filmiki w internecie nie ma co się powoływać bo nie wiadomo co jest powyżej desek.

ja u siebie jedna zrobię tak (też mam deskowanie i pape)

do krokwi przykręcę kontrłatę (trochę ją zwężę z tych co mi zostały) z membraną dachową 150 odsuniętą o 3-4 cm od pełnego deskowania żeby zrobić szczelinę wentylacyjną, niech te deski sobie oddychają niezależnie czy otwartokomórkowa oddycha czy nie, nikt mi tego nie zabroni a napewno to nie zaszkodzi, piana bez problemu bedzie sie trzymać membrany a ja bede spokojniejszy że mi deski nie zgniją, powietrze będzie wpadać przez okap aż na strych (nieocieplony) i uciekać przez rozciętą papę w kalanicy przez gąsior

foto poniżej jak mniej więcej to bedzie wyglącać

co wy na to ?

1559553867182.jpg

ja ten temat też przerabiałem na przełomie roku. Stanęło na tym, że zrobiłem szczelinę wentylacyjną 3 cm pomiędzy piana a deskowaniem. Użyłem do tego membrany wysokoparoprzepuszczalnej, a zamiast listewek drewnianych użyłem pasków styropianu (pociałem sobie na gilotynie styropian grubości 3cm).

Przy murłacie zrobiłem wlot (ważne zeby membrana wystawała poza murlate), w kalenicy wylot.

• 2 weeks później...

Zawsze jeżeli jest deskowanie nalezy stosowac szczeline wentylowaną niezależnie czy jest to piana czy wełna. Zimą deski będą stanowiły zimną powierzchnię i przenikająca para wodna jeżeli nie zostanie zwentylowana to wykropli się na powierchni desek. JAk wiadomo drewno wody nie lubi i może zostać atakowane przez grzyby i pleśnie a nastepnie przeniesie się na konstrukcje dachu.

Warto również pomyśleć o zastosowaniu materiałów hydrofobizowanych które charakteryzują się znikomą sorpcyjnością. Dlatego też zastosowanie wełny skalnej z dekalrowanymi parametrami nasiąkliwości wydaje sie być w tym przypadku jak najbardziej zasadne . Poleciłbym produkt Toprck Super + Superrock które w łącznej grubości 25cm zapewniają parametry przegrody energooszczędnej czyli spełnienie wymogów warunków technicznych na rok 2021

http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock

• 1 month później...
ja ten temat też przerabiałem na przełomie roku. Stanęło na tym, że zrobiłem szczelinę wentylacyjną 3 cm pomiędzy piana a deskowaniem. Użyłem do tego membrany wysokoparoprzepuszczalnej, a zamiast listewek drewnianych użyłem pasków styropianu (pociałem sobie na gilotynie styropian grubości 3cm).

Przy murłacie zrobiłem wlot (ważne zeby membrana wystawała poza murlate), w kalenicy wylot.

Witam, czy piana rozszerzając się, nie docisnęła membrany do desek?