Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Starostwo nie zgodziło się na odrolnienie ziemi! Dlaczego!

Betka

Recommended Posts

Może ktoś nam pomoże.

Napisze od początku. Zakupiliśmy ze znajomymi 3 grunty orne w sumie w miejscu gdzie powstają nowe domki jednorodzinne. Ja pomiędzy dwoma wybudowanymi, a koleżanki bez bezpośredniego sąsiada. Ja WZ dostałam one nie. Po odwołaniu się do Kolegium Kolegium decyzję anulowało i gmina wzięła do kolejnego rozpatrzenia. A to wyglądało tak, że wysłała do poszczególnych "wyższych instancji" o pozytywne opinie (Urząd Marszałkowski, Starostwo Powiatu, Zarząd Powiatu i urząd Wojewódzki). Tak samo jak w mojej sprawie. Co się okazało Starostwo Powiatu nie wyraziło zgody na odrolnienie tych działek Grunty orne kl IIIa i IVb. Powołali się na ustawę o ochronie gruntów rolnych i leśnych z dnia 03.02.1995 (Dz.U. Nr 16, poz 78 ze zm) Co ciekawe ja z tego samego Starostwa 5 miesięcy wcześniej dostałam pozytywną opinię chociaż moja działka jest przy tej samej drodze co koleżanki tylko na przeciwko jej i mam klasę ziemi IIIa. Mój sąsiad który już się wybudował miał działkę budowlaną, ale nie odrolnioną, a taką samą klasę gruntu i też dostał opinię pozytywną bez problemu. Plan wygasł w ub.r. a nowy w którym nasze działki są budowlanymi jest zaskarżony w NSA.

Poradźcie co można z tym zrobić i na co się powołać aby Kolegium Odwoławcze uchyliło decyzję tym razem Starostwa. Jak to jest raz dają a raz nie czyżby grali w ruletkę, albo dzielili na miesiące w parzyste dostają :D , a w nieparzyste nie!! :evil: Pomóżcie bo zostało do odwołania 5 dni!! :(

Jeszcze chcę dodać i moją i koleżanek decyzję podpisywała ta sama osoba.

Betka

przykre to, ale mysle zebyscie sie udali do prawnika, mimo ze to kosztuje napewno pomoze napisac stosowne odwołanie poparte odpowiednimi paragrafami.

a swoja droga w naszej gminie było podobnie , całe pole jest budowlane oprócz jednego pasa, tam jest 5 działek....włascicielka nie dała nic w łape w urzedach a wrecz nawet pokłóciła sie o swoje w gminie.....i jaki efekt??? kiepski...nikt tam nie mioze sie wybudowac.... :(

Najpierw trzeba sprawdzić w gminie czy w planie miejscowym (mpzp) działki były budowlane. Jeżeli były, to mają ciągle WAŻNE decyzje Ministra (I,II,III) lub Wojewody (IV,V) na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze - w gminie mają obowiązek okazać stary plan. Jeżeli działki nie były przeznaczone pod budownictwo mieszkaniowe, ale np. była dopuszczalna zabudowa zagrodowa, to trzeba składać wniosek o zabudowę zagrodową, ale trzeba wykazać się prawem do takiej zabudowy.

:o Podrzucam ognośne przepisy

:o USTAWA z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717) (Zmiany: Dz. U. z 2004 r. Nr 6, poz. 41 i Nr 141, poz. 1492)

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

2. Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do inwestycji produkcyjnych lokalizowanych na terenach przeznaczonych na ten cel w planach miejscowych, które utraciły moc na podstawie art. 67 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1.

3. Przepisów ust. 1 pkt 1 i 2 nie stosuje się do linii kolejowych, obiektów liniowych i urządzeń infrastruktury technicznej.

4. Przepisów ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do zabudowy zagrodowej, w przypadku gdy powierzchnia gospodarstwa rolnego związanego z tą zabudową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie.

:o

USTAWA z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego Dziennik Ustaw 64/2003 z dnia 15.05.2003 r.

Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa.

2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie.

3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub

2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat.

4. Przy ustalaniu powierzchni użytków rolnych, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy art. 5 ust. 2 i 3.

Art. 7. 1. Dowodem potwierdzającym osobiste prowadzenie gospodarstwa rolnego jest oświadczenie prowadzącego to gospodarstwo, poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

2. Dowodem potwierdzającym posiadanie kwalifikacji rolniczych jest:

1) w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 1 - świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem zawodowym albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe;

2) w przypadku, o którym mowa w art. 6 ust. 3 pkt 2 - oświadczenie poświadczone przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) lub świadectwo pracy. :o

Odwołanie od decyzji trzeba złożyć, nawet jeżeli brakuje w tej chwili „mądrych” argumentów; trzeba zachować termin; potem można uzupełnić i to uzupełnienie też będzie musiało być uwzględnione.

Nie wiem czy dobrze rozumiem ten temat.Otóż u mnie w starostwie poinformowano mnie,że odrolnienie działki następuje na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę,a nie przy warunkach zabudowy.Nie czuję sie na siłach Ci doradzać,przeraża mnie ogrom bezsensownych przepisów.Myśę,ze najlepiej byłoby napisać do "romiego" w temacie warunki zabudowy,lub skontaktować się z nim e-emailem.

Jeżeli sztywno trzymać się wymogów ustawy to wiele działek nie dostało by pozwolenia, ponieważ np. nie mają dostępu do drogi publicznej. Ale wystarczy że mam ustanowioną służebność drogi problemu nie ma. Nasze działki w starym planie były gruntami ornymi. Plan kończył się na działce sąsiada tzn do jego działki wszystkie były budowlane. Plan wygasł, a nowy nie wszedł w życie. Problem polega na tym, że ja też nie spełniałam wymogów pkt. 4 ustawy ( teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne ), a dostałam pozytywną decyzję. Jeśli powołamy się na tą ustawę to nic nie da, bo tu interpretacja jest jasna. Chodzi o to, że nie wiemy jakie są odstępstwa od tych wymagań i gdzie ich szukać (to tak jak z tą drogą służebność wystarczy, ale napisać tego nie napisali).

Może ktoś to przerabiał albo wie jak z tego wybrnąć.

Co innego zmiana przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze - decyzje ministra i wojewody - a co innego wyłączenie z produkcji rolnej tzw. "odrolnienie" - na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę - wtedy Starosta - ale na grunty, które wcześniej miały w/w decyzje, uzyskiwane przez gę w trakcie opracowywania miejscowego planu. Osoba fizyczna nie uzyskuje takich decyzji, bo nie sporządza miejscowych planów zagosp. przestrz. :o

Nie wiem czy dobrze rozumiem ten temat.Otóż u mnie w starostwie poinformowano mnie,że odrolnienie działki następuje na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę,a nie przy warunkach zabudowy.Nie czuję sie na siłach Ci doradzać,przeraża mnie ogrom bezsensownych przepisów.Myśę,ze najlepiej byłoby napisać do "romiego" w temacie warunki zabudowy,lub skontaktować się z nim e-emailem.

Ja prostym językiem muwiąc dowiedziałam się od Pani architekt iż jeśli na sąsiedniej działce jest postawiony dom i nie dzieli ich droga to zezwolenie dostane na budowe :D ,jesli zaś kupię działkę na przeciwko po drugiej stronie ulicy a na sąsiedniej działce nie ma nic to nie mogę budować :( chyba że sasiad będzie miał sąsiada z budynkiem i na swojej działce wyleje fondamenty :p .Ale zawile to napisałam. jeśli ktoś nie rozumie proszę czytać pomalutku,naszkicować sobie i kolejnosć sąsiadow kto co ma i opis stanie sie jasny :p :lol: :p

Chyba nie wyraziłam się jasno w czym tkwi problem. Ja nie potrzebuje sąsiada do wz (przepisy się na dniach zmieniły), ani nie chce sama wnosic o wydanie decyzji.

Nasza gmina przed wydaniem wz wysyła do różnych urzędów pismo dotyczące uzgodnienia decyzji wydania wz. Między innymi dostało Starostwo Powiatu Wydział Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami. Ten ww wydział opiniuje tą decyzje w związku z ustawą o ochronie gruntów rolnych. Mi urząd (starostwo) zgodził się na wz czyli mogłam odrolnić działkę kl. IIIa- przed wydaniem pozwolenia na budowę. Koleżanki jednak dostały odmowę (od starostwa) i mają 7 dnia na odwołanie do kolegium.

Może teraz jaśniej to nakreśliłam. Potrzebny jest dobry argument do odwołania aby kolegium uchyliło decyzję starostwa. Argument, że ja dostałam, a koleżanki nie choć miały tą samą klasę ziemi może być nie wystarczający.

Chyba nie wyraziłam się jasno w czym tkwi problem. Ja nie potrzebuje sąsiada do wz (przepisy się na dniach zmieniły), ani nie chce sama wnosic o wydanie decyzji.

Nasza gmina przed wydaniem wz wysyła do różnych urzędów pismo dotyczące uzgodnienia decyzji wydania wz. Między innymi dostało Starostwo Powiatu Wydział Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami. Ten ww wydział opiniuje tą decyzje w związku z ustawą o ochronie gruntów rolnych. Mi urząd (starostwo) zgodził się na wz czyli mogłam odrolnić działkę kl. IIIa- przed wydaniem pozwolenia na budowę. Koleżanki jednak dostały odmowę (od starostwa) i mają 7 dnia na odwołanie do kolegium.

Może teraz jaśniej to nakreśliłam. Potrzebny jest dobry argument do odwołania aby kolegium uchyliło decyzję starostwa. Argument, że ja dostałam, a koleżanki nie choć miały tą samą klasę ziemi może być nie wystarczający.

:o Powtarzam - trzeba sprawdzić w gminie czy w starym planie miejscowym (mpzp) działki były budowlane. Jeżeli były, to mają ciągle WAŻNE decyzje Ministra (kl. I,II,III) lub Wojewody (kl. IV,V) na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze – I TO BYŁBY - do odwołania -PIERWSZORZĘDNY ARGUMENT.

:( W przeciwnym razie – kiepsko. Ale można próbować; przeczytaj uważnie poniższe przepisy – szczególnie wielkości areału, które podlegają zmianie przeznaczenia i wyłączeniom.

USTAWA z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Tekst jednolity: Dz. U. z 2004 r. Nr 121, poz. 1266) (Zmiany: Dz. U. z 2004 r. Nr 49, poz. 464)

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas IV, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

Art. 12a. Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, …. nie dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej na cele budownictwa mieszkaniowego:

1) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego;

2) do 0,02 ha, na każdy lokal mieszkalny, w przypadku budynku wielorodzinnego.

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas IV, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

I tak naprawde najistotniejsze jest, jaka jest powierzchnia dzialek, bo jesli klas I-III ponizej 0,5 ha , czyli mniej niz 5000m, a IV-VI ponizej 1ha to wtedy taka zgoda nie jest w ogole wymagana.

Betka .możesz mi powiedzieć co miałaś na myśli mówiąc,że nie potrzebujesz do WZ sąsiada i że na dniach zmieniły się przepisy (jak mniemam chodzi tu o tzw.dobre sąsiedztwo tzn. zabudowana sąsiednia działka).U mnie jest zabudowana dopiero druga z kolei działka.Gmina odmówiła mnie WZ,a ja złożyłem odwłaniie do SKO.Trzymam rękę na pulsie i nic nowego w tym temacie nie słyszałem.

Gmina tak jak u Ciebie KonAn odmówiła wydania wz argumentując brak sąsiada (chodzi o moich znajomych). Odwołali się do Kolegium i decyzja została uchylona (kolegium nakazało zanalizować większy obszar).

Urząd (albo powiat albo wojewódzki), który miał zaopiniować wz napisał, że na dniach zostały zmienione przepisy w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (nie mogłam ich znaleźć w necie) i nie ma wymogu uzgadnienia ww sprawy.

Alleluja!Właśnie dziś dostałem decyzję SKO uchylającą odmowę wydania warunków zabudowy przez gminę(zabudowana była dopiero druga z kolei działka).Parę dni wcześniej skakałbym z radości,ale teraz namieszalaś mnie trochę Betka w głowie,ponieważ jak widzę to może jeszcze nie być koniec mojego użerania się z urzędami.U mnie działka też wcześniej nie była budowlana ,jest to grunt orny klasy IV.Co do Twojej sprawy to 0.05 ha to jest 5 arów, a działka ma 12 arów,także najlepiej byłoby odrolnić chyba tylko to co niezbędne,czyli grunt pod dom i wjazd.Bardzo Cię proszę ,napisz jaki był wynik odwołania(oczywiście jak już będzie decyzja)i co napisałaś w odwołaniu.

Jak widzę jest mnóstwo nieporozumień w tym temacie więc przytoczę kilka artykułów:

wyłączeniu gruntów z produkcji - rozumie się przez to rozpoczęcie innego niż rolnicze lub leśne użytkowanie gruntów; nie uważa się za wyłączenie z produkcji gruntów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 3, jeżeli przerwa w rolniczym użytkowaniu tych obiektów jest spowodowana zmianą kierunków produkcji rolniczej i trwa nie dłużej niż 5 lat

Nie trzeba komentować

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,

2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upoważnionej przez niego osoby,

4) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V i VI, wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego i torfowisk, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

5) pozostałych gruntów leśnych

- wymaga uzyskania zgody wojewody wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej.

Jeżeli działka jest klasy I-III a jej obszar nie przekracza 0,5ha lub klasy IV-VI o obszarze poniżej 1ha - to obszar nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przenaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne. Ma to zastosowanie przy uzyskaniu warunków zabudowy co nie oznacza że grunt taki nie wymaga uzyskania decyzji na wyłaczenie gruntów z produkcji rolniczej

Art. 11. 1. Wyłączenie z produkcji użytków rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego i organicznego, zaliczonych do klas I, II, III, IIIa, IIIb, oraz użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, a także gruntów, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2-10, oraz gruntów leśnych, przeznaczonych na cele nierolnicze i nieleśne - może nastąpić po wydaniu decyzji zezwalających na takie wyłączenie. W decyzji określa się obowiązki związane z wyłączeniem.

2. W odniesieniu do gruntów wchodzących w skład parków narodowych decyzje, o których mowa w ust. 1, wydają dyrektorzy tych parków, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 5.

3. Decyzje, o których mowa w ust. 1 i 2, dotyczące gruntów wymienionych w art. 8, mogą być wydane po dniu faktycznego wyłączenia gruntów z produkcji.

4. Wydanie decyzji, o których mowa w ust. 1 i 2, następuje przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.

5. Osoba ubiegająca się o wydanie decyzji, o których mowa w ust. 1 i 2, celem wydobywania torfów jest obowiązana przedstawić właściwemu organowi następujące dokumenty:

1) dokumentację określającą położenie, powierzchnię i miąższość torfowiska oraz rodzaj występującego tam torfu,

2) projekt eksploatacji, uwzględniający podział na etapy i termin jej zakończenia,

3) projekt rekultywacji torfowiska i termin jej zakończenia,

4) ocenę wpływu eksploatacji torfowiska na środowisko przyrodnicze, ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki wodnej.

6. Nie wymaga się decyzji, o których mowa w ust. 1 i 2, jeżeli grunty rolne mają być użytkowane na cele leśne.