Kamila76J 28.05.2019 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Remontuję właśnie mieszkanie w kamienicy, parter. W jednym z pokoi i przedpokoju przy tym pokoju czuć było nieprzyjemny "piwniczny " zapach. W przedpokoju są płytki. W pokoju panele. Przy zdejmowaniu paneli okazało się, że między panelami a podkładem, praktycznie na całej powierzchni, jest pleśń. Zamiast folii i podkładu była cienka pianka, jaką zabezpiecza się np. sprzęt RTV. Pokój wydawał się wilgotny, dlatego kominiarz sprawdził przewody kominowe. Okazały się niedrożne. Wykuto więc nowe. Pod panelami jest wylewka (robiona ok 3-4 lat temu). Jest sucha. Jednak z bliska śmierdzi pleśnią.Chciałabym wiedzieć czy przyczyną pleśni mogła być tylko zła wentylacja? Czy zły podkład? Dlaczego podłoga ma zapach pleśni ( czy to od zaplesnialych paneli czy od piwnicy)? Czy przed położeniem nowych paneli potraktować wylewkę jakimś preparatem na grzyby? Co mogę zrobić by uniknąć podobnej sytuacji? No i jeśli zapach "przebija" się z piwnicy, to czy (i jak) mogłabym go zminimalizować?Dodam, że sprawdziłam podłogę od strony piwnicy - widać, że niedawno coś robiono. Najprawdopodobniej wzmocniono. Ale co dokładnie nie wiem. Widać tylko nowe deski, są czyste i suche, ale co pod nimi jest - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.05.2019 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Mogę tylko domniemywać, ale wyjaśnię coś co może pomóc.Tak przyczyna może być brak wentylacji pomieszczeń i wykraplanie się pary wodnej na powierzchni pianki a dokładniej na styku paneli i tej pianki (wątpię aby wilgoć przeniknęła przez strop piwnicy).Natomiast ciepło przenika przez przegrody dlatego zimne powietrze z piwnicy wychłodziło na tyle posadzkę i panele, że na styku paneli z folią wytrąciła się woda (pod panelami). Woda była z powietrza (pary wodnej)z mieszkania , w niewentylowanym pomieszczeniu spowodowała zawilgocenie najzimniejszej przegrody którą okazała się właśnie ta strefa -wylewka. Poprawa wentylacji tych pomieszczeń usunie nagromadzoną wilgoć, jednak konieczne może okazać się ocieplenie stropu od strony piwnicy właśnie w tym miejscu, a może i w miejscach gdzie taka sytuacja nie tyle występuje, co może wystąpić. Żadnych preparatów grzybo i pleśniobójczych nie stosuj skoro pleśń i grzyb nie występują, możesz co najwyżej zagruntować jakimś gruntem powierzchnię wylewki. Wkład pod panelami jak i panele oczywiście do wymiany, nie chodzi, że wkład jest niewłaściwy, ale śmierdzi i raczej do niczego już się nie te elementy nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila76J 28.05.2019 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Dziękuję za pomoc Oczywiście panele i podkład od razu wyrzucone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila76J 28.05.2019 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Dziękuję za pomoc Oczywiście panele i podkład od razu wyrzucone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts