Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękany strop na górnym mieszkaniu

Recommended Posts

Witam. Remontuję górne mieszkanie w bliźniaku i mam problem z popękanym stropem. Pomieszczenie 25 metrów kwadratowych (wylana tylko podstawowa posadzka), widoczne pęknięcia, był w tym miejscu nieszczelny dach, więc ok. 5 lat ciekła woda mimo drobnych napraw pokrycia. Według planu jest to strop Kleina na płycie półciężkiej z cegły dziurawki. Zbrojenie fi6mm co spoina. 5 belek rozstawionych co 110 cm. Ściany nośne z gazobetonu (chyba). W innych pomieszczeniach nie ma pęknięć.

Jak wzmocnić taki strop? Jaki orientacyjny koszt? Na dole jest użytkowane przeze mnie mieszkanie, jeszcze niżej garaż. Będę wdzięczny za pomoc.

IMG_20190524_201702.jpg

IMG_20190524_201714.jpg

IMG_20190524_201737.jpg

Pęknięcie jest prostopadłe do belek stalowych ?

Jakie to belki (szerokość półki) i jaka jest rozpiętość?

Na zdjęciach od spodu widać "odcisk" desek szalowania - dobrze to widzę?

Witam.

1. Tak - pęknięcia są prostopadłe do belek stalowych

2. Belki długość około 4 metry, to jest pewnie dwuteownik 12 cm (mogę się mylić)

3. Tak - od spodu są ślady po deskowaniu (tak mi się przynajmniej wydaje), Rozpiętość co 110 cm

Witam.

1. Tak - pęknięcia są prostopadłe do belek stalowych

2. Belki długość około 4 metry, to jest pewnie dwuteownik 12 cm (mogę się mylić)

3. Tak - od spodu są ślady po deskowaniu (tak mi się przynajmniej wydaje), Rozpiętość co 110 cm

odp.

1. płyta Kleina (cegła lub żelbetowa - pęknięcie raczej dotyczy przeciążenia belki stalowej ewentualnie jest to oddziaływanie termiczne

2. dwuteownik 12cm - to jest wysokość? Podaj szerokość stopki dolnej.

3. raczej wylewka betonowa niż strop na cegłach

4. raczej nie ma powodu aby wzmacniać ten strop - ale jest to wstępna ocena.

odp.

1. płyta Kleina (cegła lub żelbetowa - pęknięcie raczej dotyczy przeciążenia belki stalowej ewentualnie jest to oddziaływanie termiczne

2. dwuteownik 12cm - to jest wysokość? Podaj szerokość stopki dolnej.

3. raczej wylewka betonowa niż strop na cegłach

4. raczej nie ma powodu aby wzmacniać ten strop - ale jest to wstępna ocena.

A jak w praktyce można taki strop wzmocnić?

• 2 weeks później...
Szanowny Panie, Aby dokładnie sprawdzić stan stropu, należy w odpowiednich miejscach wykonać odkrywki i zweryfikować jakość zbrojenia oraz to czy konstrukcja nie jest zawilgocona. Konieczna będzie pomoc fachowca i wykonanie szczegółowej ekspertyzy na miejscu. Wówczas będzie możliwe oszacowanie kosztów i zakresu niezbędnych prac.