d7d 28.05.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 (edytowane) Mam pytanie do znawców tematu:gdzie zlokalizować (wbudować) przewody rurowe łączące jednostkę zewnętrzną z jednostką wewnętrzną w domu:1 w listwach na zewnątrz gotowej elewacji?2. w bruzdach w grubości izolacji (styropian + tynk) - trzeba jednak naprawić tynk co może być problemem z efektem końcowym3. w bruzdach wewnątrz pomieszczenia (trzeba wykuć bruzdy i później zatynkować i pomalować). Wydaje się że trzeba wybrać między 1 a 3.W którymś z postów czytałem że w wersji 1 są dodatkowe straty na przewodach.Takie listwy na zewnątrz nie ozdabiają elewacji ale za to jest łatwy dostęp w razie awarii instalacji.Wykonanie wg p.3 wydaje się być dużo łatwiejsze niż bruzdy w styropianie wg p.2. Czytałem też że jednostkę zewnętrzną lepiej jest montować na gruncie niż mocować do elewacji (przenoszenie hałasu i drgań na budynek). Edytowane 29 Maja 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts