Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy znacie Firmę "Domek" z Łodygowic?

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Cześć toomas.

Bardzo lubię te projekty, są proste bez udziwnień, według mnie pomieszczenia funkcjonalne, dokładnie to czego szukam. Kiedyś też myślałam o Ciepłym, bardzo mi się podoba.

Praktycznie juz wybraliśmy z mężem projekt jest to Konwalia z Horyzontu (niestety po dużych zmianach) ale dzisiaj natknęłam się na stronie firmy Domek na projekt którego właściwie nie musielibyśmy przerabiać, jest to "Modrzewiowy" M-01. Może to będzie ten którego szukamy. Też chciałabym dowiedzieć się czegoś o tej pracowni, jak to wyląda w praktyce, niestety nikogo nie znalazłam. Daj znać jak czegoś się dowiesz.

Pozdrawiam

Ja wybudowałem z Łodygowic bodajże Sosnowy (BK-008).

Od miesiąca mieszkam i jestem zadowolony.

Co prawda musiałem (jak chyba wszyscy ;-)) przearanżować wnętrze - tak żeby projekt pasował do wjazdu od południa.

Projekt jako projekt był całkiem OK, gorzej z firmą która mi go miała wybudować, no ale to zupełnie inna historia.

Grzegorz

toomas - dzieki bardzo za info o tej firmie Domek - przypadkiem sie natknelam na Twoj post. Bardzo fajne projekty, proste i funkcjonalne -a "cieply" jest idealny ( no prawie-:)... W kazdym razie wskoczyl na "top" mojej listy.

Sprobuje sie dowiedziec czego o firmie i dam znac. Czy Ty sie zdecydowales na ten projekt ?

pozdrawiam:)

Znam firmę "Domek" z Łodygowic. Jest to właściwie jednoosobowa firma architekta, który jakiś czas spędził w Kanadzie i buduje, rzecz jasna, kanadyjczyki. Choć my budujemy wg innego projektu - nie kanadyjczyk - tylko murowany. Ale kierownikiem budowy jest własnie pan architekt, szef firmy. Wspólpraca układa sie co najmniej poprawnie, choć juz na finiszu własciwie nie mamy powodów. by się zbyt czesto spotykać.

• 2 weeks później...

Witam

Mam projekt domu "Cieply" od roku. Mialem zaczac budowe w tym roku, ale nie wyszlo (praca za granica). Zaczynam na wiosne. O wyborze tego projektu zdecydowal najnizszy koszt budowy w przeliczeniu na metr pow. uz. Projektu szukalem kilka lat (przegladnalem ich setki) i wybralem ostatecznie 3. Dla nich zrobilem modele 3D i szczegolowe kosztorysy (w tej chwili jest juz nieaktualne, bo ceny sie znacznie zmienily). Zwyciezyl ten. Jest maksymalnie prosty (praktycznie nie wprowadzalem zmian) i dokladnie odpowiadal moim zalozeniom (uklad pom. , usytuowanie na dzialce, mozliwosc etapowania, itd). Po za tym jak juz ktos kiedys zauwazyl najtansze w budowie sa domy ktore swoim ksztaltem wpisuja sie w szescian. A ten sie wpisuje prawie idealnie.

Na razie zakladam, ze za 175tys powinienem sie wprowadzic (wykonczony parter) i ok. 35-45 wykonczenie poddasza. Nie zamierzam sam przy tym robic za wiele.

Pozdrawiam

Konrad

Witam

Mam projekt domu "Cieply" od roku. Mialem zaczac budowe w tym roku, ale nie wyszlo (praca za granica). Zaczynam na wiosne. O wyborze tego projektu zdecydowal najnizszy koszt budowy w przeliczeniu na metr pow. uz. Projektu szukalem kilka lat (przegladnalem ich setki) i wybralem ostatecznie 3. Dla nich zrobilem modele 3D i szczegolowe kosztorysy (w tej chwili jest juz nieaktualne, bo ceny sie znacznie zmienily). Zwyciezyl ten. Jest maksymalnie prosty (praktycznie nie wprowadzalem zmian) i dokladnie odpowiadal moim zalozeniom (uklad pom. , usytuowanie na dzialce, mozliwosc etapowania, itd). Po za tym jak juz ktos kiedys zauwazyl najtansze w budowie sa domy ktore swoim ksztaltem wpisuja sie w szescian. A ten sie wpisuje prawie idealnie.

Na razie zakladam, ze za 175tys powinienem sie wprowadzic (wykonczony parter) i ok. 35-45 wykonczenie poddasza. Nie zamierzam sam przy tym robic za wiele.

Pozdrawiam

Konrad

Witam

Pozdrawiam

Konrad

Cieszę się że można za takie pieniąde postawić swoje 4 kąty :)) Ja mam zamier budować w 2 etapach wieć sądzę że jakoś to przełknę finanowo :)

Piszac 175tys mialem na mysli dom wykonczony calkowicie z zewnatrz (bez tarasu) i calkowicie wkonczony parter, bez schodow na poddasze. Standard raczej sredni. W tej cenie nie ma mebli, ogrodzenia i kosztow zagospodarownia dzialki. Jest uwzgledniony koszt przylaczy i dokumentacji. Sciany z BK 24cm + 10cm styropian i tynk cienkowarstwowy, strop monolityczny, dachowka Braas, okna plastikowe, w srodku tynki gipsowe, na podzlodze deska barlinecka (bede ja mial w cenie odpadow). Tam gdzie trzeba to plytki w cenie do 40PLN. Materialy takie jak beton, piasek, drewno, bez faktur. Kosztorys mam bardzo szczegolowy (sa nawet gwozdzie). Robiony byl na poczatku roku. Do tej pory aktualizuje te materialy ktore maja najwiekszy wplyw na koncowa cene. Oczywiscie zmienilem tez Vat z 7 na 22%. Na rzeczy ktore nieaktualizowalem dodalem 20%. Koszty robocizny beda raczej niskie, bo w tym rejonie jest 30% bezrobocie. Nie sadze tez, abym (na dzisiejsze ceny) przekroczyl ten poziom o wiecej niz 10tys.

Pozdrawiam

Konrad