Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór technologii: dom z prefabrykatów keramzytobetonowych? - opinie

Recommended Posts

Cześć,

Przymierzam się do budowy domu. Działka już jest, teraz siedzę nad projektem i mam dylemat dotyczący kwestii podstawowej - z czego budować?

Opcje biorę pod uwagę trzy:

- ceramika (np. Porotherm P+W ocieplony styropianem - bardziej podobałaby mi się jednowarstwowa ściana z pustaków Heluz ale podobno ciężko dostępne no i materiał droższy)

- silikaty (np Silka ocieplana styropianem)

- prefabrykaty z keramzytobetonu

W tej chwili skłaniam się ku trzeciej opcji, a żeby się wesprzeć, szukam i szukam po necie opinii - i trudno cokolwiek znaleźć. W większości są stare, albo sponsorowane przez producentów.

Czy ktoś z Was tak budował lub jest w trakcie? Jak cenowo wychodzi porównanie z tradycyjną technologią murowaną? Czy wyższą cenę równoważy zysk w postaci szybszego ukończenia budowy (bo sciana z prefabrykatów nie musi przezimować w stanie surowym)?

A jaka musi? Jakieś zabobony

Murowana na zaprawę, czyż nie? - żeby wilgoć miała szansę odparować, a nie została zamknięta w przegrodzie przez izolację termiczną z jednej strony, a tynki i wykończenie z drugiej.

Choć wiem, że są ludzie, którzy się tym nie przejmują i stawiają dom w rok.

Witaj:)

Masz podobne dylematy jak my mieliśmy i wiem co przeżywacie.

Zdecydowaliśmy się w końcu na keramzyt i jakbyście mieli ochotę zapraszamy do nas zobaczyć na żywo stawianie ścian.

Mamy już wybudowaną płytę a ściany będą pod koniec czerwca.

Co prawda do Krakowa od nas ok 120km, ale zapraszamy.

Chyba, że w ok Krakowa znajdziecie podobne budowy, bo są....nawet tu na forum są dzienniki.

Dodam, że też sama projektowałam dom, czyli się da wybudować z keramzytu na podstawie projektu indywidualnego.

Edytowane przez ciężkiprzypadek
dopisek

Witaj:)

Masz podobne dylematy jak my mieliśmy i wiem co przeżywacie.

Zdecydowaliśmy się w końcu na keramzyt i jakbyście mieli ochotę zapraszamy do nas zobaczyć na żywo stawianie ścian.

Mamy już wybudowaną płytę a ściany będą pod koniec czerwca.

Co prawda do Krakowa od nas ok 120km, ale zapraszamy.

Chyba, że w ok Krakowa znajdziecie podobne budowy, bo są....nawet tu na forum są dzienniki.

Dodam, że też sama projektowałam dom, czyli się da wybudować z keramzytu na podstawie projektu indywidualnego.

Ooo, fajnie!

A budujecie z jakąś firmą, która ogarnia całość, czy po prostu zamówiliście konstrukcję nośną osobno?

W jakiej miejscowości budujecie? Jesteście zadowoleni z wyboru? Poczytałam tu trochę, dzwoniłam dziś do firmy Abakon, żeby ich wypytać (oni robią kompleksowo od początku łącznie z fazę projektową), ale potem tu na forum trafiłam na negatywne opinie o współpracy z nimi. I się zastanawiam, kusi to bardzo (przykładowe kosztorysy ich projektów gotowych są bardzo korzystne, poza tym fajnie nie musieć się niczym przejmować i przyjść na gotowe), ale na pewno nie chcę wtopić i utracić nad wszystkim kontroli.

Widziałem klika domów z prefabrykatów keramzytowych, głownie z oferty firmy Pre... , niekoniecznie jest tak jak ludzie my ślą że wystarczy tylko ściany pomalować .... Prostowanie czy też wykańczanie cienką warstwą gipsu ... strasznie męczące ... Ściana gładka od formy ... Osobiście jestem zwolennikiem ścian warstwowych , przemawia za nimi ciągłość izolacji

Widziałem klika domów z prefabrykatów keramzytowych, głownie z oferty firmy Pre... , niekoniecznie jest tak jak ludzie my ślą że wystarczy tylko ściany pomalować .... Prostowanie czy też wykańczanie cienką warstwą gipsu ... strasznie męczące ... Ściana gładka od formy ... Osobiście jestem zwolennikiem ścian warstwowych , przemawia za nimi ciągłość izolacji

Widziałam 2 domy budowane przez firmę, która będzie nam stawiała. W obu przypadkach ściany nie wymagały tynkowania.

Co rozumiesz pisząc,, ściany warstwowe'' czy to ściany zbudowane jednocześnie z 2 materiałów budowlanych; np z cegły i pustaka?

Czy może chodzi Ci o tynk?

Czyli u nas mają być ściany jednowarstwowe plus 20 cm styropianu grafitowego oraz tynk elewacyjny.

Następny ,,geniusz'' pewnie obecnego elektoratu.

Problem większości polaków polega na tym że oszczędzają pieniądze tam gdzie nie powinni, ale nowy telefon / telewizor / czy inne badziewie to już muszą mieć.

Ja bym tak zbudowanego "domu" nie nazwał nigdy domem. To jest kpina.

Ale przynajmniej "firmy" się cieszą że zarobią na tych gównolitach.

Żal.

Problem większości polaków polega na tym że oszczędzają pieniądze tam gdzie nie powinni, ale nowy telefon / telewizor / czy inne badziewie to już muszą mieć.

Ja bym tak zbudowanego "domu" nie nazwał nigdy domem. To jest kpina.

Ale przynajmniej "firmy" się cieszą że zarobią na tych gównolitach.

Żal.

Czytałam wszystkie Twoje posty i zgadzam się z Tobą....Żal! Wielki żal!

Czytałam wszystkie Twoje posty i zgadzam się z Tobą....Żal! Wielki żal!

Nie rozumiem skąd ten płacz ? wtopiłaś już czy może sama pracujesz w takiej "firmie" co opycha ten gównolit ? bo nie wierzę że ktoś mógłby z ręką na sercu polecić to ścierwo.

W takim domu nie zawiesisz nawet szafki na ścianie bo zaraz gównolit się posypie, a jeżeli ekipa nie jest PERFEKCYJNA w 100% to termiczną izolację możesz wrzucić pomiędzy bajki (tylko uważaj by się ściana nie zarwała).

Edytowane przez nurohedihu

Nie rozumiem skąd ten płacz ? wtopiłaś już czy może sama pracujesz w takiej "firmie" co opycha ten gównolit ? bo nie wierzę że ktoś mógłby z ręką na sercu polecić to ścierwo.

W takim domu nie zawiesisz nawet szafki na ścianie bo zaraz gównolit się posypie, a jeżeli ekipa nie jest PERFEKCYJNA w 100% to termiczną izolację możesz wrzucić pomiędzy bajki (tylko uważaj by się ściana nie zarwała).

Czy my mamy na myśli to samo? Keramzytobeton jest bardzo wytrzymałym materiałem, nic się nie "sypie" (a wręcz przeciwnie, trudniej się kuje bruzdy czy wierci dziury niż np w scianie z pustaka). I co ma do tego termoizolacja? Ociepla się jak każdą ścianę.

Argumenty proszę jakieś, to może mnie przekonasz, bo na razie to jest trolling.