Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy domu 200m2 brutto

Recommended Posts

Witam

wiem, że pytam o rzecz, która jest zależna od wieeelu rożnych czynników, ale ufam, że Wasze doświadczenia związane z budową pomogą mi określić widełki budowy domu. Do rzeczy: link do projektu domu https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3228/projekt-domu-as-viii/lustrzane_odbicie/1

- budowa systemem gospodarczym - poszczególne ekipy do kolejnych etapów, materiały zapewnia inwestor, robota bez faktury (umowy cywilno-prawne)

- dom z poddaszem użytkowym, bryła prostokątna (14,5x10m), garaż 2-stanowiska w bryle, łącznie 200m2 po podłogach (160 użytkowe w tym schody, korytarze + 40m2 garaż z kotłownią)

- ławy fundamentowe, ściany z bloczków betonowych, ocieplone 15 cm styrodurem

- strop teriva, ok 110m2, mury z ceramiki poryzowanej 25 cm, ściany działowe ceramika 12 cm

- dach dwuspadowy, dachówka betonowa, 2 lukarny, pow. 260 m2

- 2 kominy (kominek + komin od kotła gazowego)

- wentylacja mechaniczna z rekuperacją, ogrzewanie gazowe kotłem kondensacyjnym ok 20 kW (sieć w drodze), podłogówka w kuchni, łazienkach, pralni, reszta pomieszczeń grzejniki, kominek w salonie (musi być i basta - żona :) )

- ocieplenie ścian 20 cm styropian, ocieplenie poddasza 30cm wełna, posadzka dół 20 cm, góra 5cm, tynki cementowo-wapienne

- okna i drzwi średnia półka (3 szybowe)

- wykończenie średnia półka materiały

Wykonawstwo:

- murarze, dekarze, tynki i posadzki, okna, drzwi zewnętrzne, instalacje - wszystko na zlecenie, bez faktury (szara strefa :) )

- ocieplenie podłóg, ocieplenie poddasza, przyklejenie styropianu 0,031 z siatką na elewacji - sam (wykończenie tynkiem - na zlecenie)

- wstawienie drzwi wewnętrznych - sam,

- panele w pomieszczeniach - sam

- łazienka, kuchnia kafle i armatura, meble zlecam

- malowanie, składanie mebli itp sam

- ogrodzenie, ogród własne wykonanie, podjazd zlecenie

Na razie mam podpisaną umowę na fundamenty, posadzkę, kondygnację, strop (czyli cała murarka) 70 tysięcy sama robocizna (w tym koparka i ułożenie kanalizacji na posadzce).

Projekt kupiony, zaadaptowany, złożony w starostwie. Start na jesieni - fundamenty z wymianą gruntu, na wiosnę 2020 mury, lato 2020 dach z oknami, do lata 2021 wykańczanie, przeprowadzka na jesienie 2021. Taki przynajmniej plan. Budowa pod Wrocławiem, gm, Długołęka.

Na tę chwilę dysponuję gotówką 350 tysięcy. Ile będę potrzebował, biorąc pod uwagę powyższe aspekty, na wykończenie pod zamieszkanie? Drugie tyle? Muszę już szacować, ile kredytu będę musiał dobrać.. Po cichu liczę, że 250 tyś mi na spokojnie wystarczy, no ale..

Uprzejmie proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg mnie 700tys. to absolutne minimum.

Buduję podobnym systemem (Wielkopolska) murarzy miałem trochę tańszych, średnio-wysoka jakość materiałów, teraz kończę tynki i instalacje- całość z kostką brukową, tarasem, wykończeniowką itp. zamknie się u mnie w kwocie 850-900 tys. zł. Gdybym poszalał to spokojnie powyżej miliona.

Przed budową też liczyłem, że zamknę się w 600tys. ;)

c.d.

Podobnym systemem mam na myśli gospodarczym. Ja jednak nic nie robiłem sam (fizycznie), a i tak czas poświęcony "na budowie" to kilka godzin dziennie i praktycznie codziennie.

Może przez to, że sam zrobisz te etapy które opisałeś uda Ci się zaoszczędzić te 150tys. w stosunku do mnie, ale to max uważam. I pamiętaj, że czasami lepiej dać robotę dobrym ekipom, a w tym czasie zarobić na tym na czym się znasz. Może to wyjść lepiej i taniej ;)

Ja już nawet nie liczę ile kasy nie zarobiłem przez fakt, że zbyt zaangażowałem się w budowę. Ale co tam, ten rok na straty, w następnym mam nadzieję się nadrobi ;)

Ja nie wiem skąd wam te miliony wychodzą.

Mam podobny metraż póki co stan surowy około 180tys.

Za 2 miesiące będę miał domek w stanie deweloperskim i 300 tys przekroczyć nie zamierzam do tego etapu.

Zaoszczędzić mam zamiar na hydrauliku rekuperacji i podłogówce. To zrobię sam.

Edytowane przez Janekk1234

Ja nie wiem skąd wam te miliony wychodzą.

Mam podobny metraż póki co stan surowy około 180tys.

Za 2 miesiące będę miał domek w stanie deweloperskim i 300 tys przekroczyć nie zamierzam do tego etapu.

Zaoszczędzić mam zamiar na hydrauliku rekuperacji i podłogówce. To zrobię sam.

Bez obrazy ale kod pocztowy wszystko tłumaczy.

Twojej pracy tu praktycznie nie ma, ponieważ malowanie to akurat żaden koszt biorąc pod uwagę całość, panele również śmieszny koszt, a zakup drzwi bez montażu jest średnim pomysłem, ponieważ płacisz 23% VAT zamiast 8% więc montaż masz w cenie a często wychodzi to nawet taniej.

600.000 to wg mnie minimum jeżeli przyjmiemy, że wykończenie zrobisz raczej po kosztach bez żadnych fajerwerków.

za dużo mniejszy dom założyłem sobie 600.000 z wykończeniem wnętrza bez ruszania strefy dookoła domu i mam obawy, czy się zmieszczę :/

Na tę chwilę dysponuję gotówką 350 tysięcy. Ile będę potrzebował, biorąc pod uwagę powyższe aspekty, na wykończenie pod zamieszkanie? Drugie tyle? Muszę już szacować, ile kredytu będę musiał dobrać.. Po cichu liczę, że 250 tyś mi na spokojnie wystarczy, no ale..
co najmniej drugie tyle. Jeśli sam nic nie będziesz robił, to te 350tys. to minimum co musisz dobrać

Zeby sie w takim budzecie zmiescic, to trzeba duzego rezimu w wydatkach, optymalizacji kosztow i wyrzucania glupot z projektu.

Na przyklad zmien dachowke betonowa na blachodachowke, zmniejsz grubosc ocieplenia fundamentu, wiecej trzeba samemu.

"- łazienka, kuchnia kafle i armatura, meble zlecam" - to jest na przyklad spora kasa do zaoszczedzenia.

Dobrze trzeba dobierac wykonawcow i negocjowac ceny. Pytaj ludzi w okolicy ktorzy buduja, wiele sie mozna dowiedziec.

Bardzo duzo daje madrze skrojony projekt pozbawiony kosztownych rozwiazan.

Buduje troche wiekszy metraz, 220 uzytkowych z duzym garazem 2 stanowiskowym i ten zakres prac: "na razie mam podpisaną umowę na fundamenty, posadzkę, kondygnację, strop (czyli cała murarka) 70 tysięcy sama robocizna" zaplacilem 43 tys. Na razie przekroczylem zalozenia tylko o 30k. Byc moze na dzien dobry juz przeplacasz, co bedzie pozniej?

pozdrawiam i powodzenia! :).

Zeby sie w takim budzecie zmiescic, to trzeba duzego rezimu w wydatkach, optymalizacji kosztow i wyrzucania glupot z projektu.

Na przyklad zmien dachowke betonowa na blachodachowke, zmniejsz grubosc ocieplenia fundamentu, wiecej trzeba samemu.

"- łazienka, kuchnia kafle i armatura, meble zlecam" - to jest na przyklad spora kasa do zaoszczedzenia.

Dobrze trzeba dobierac wykonawcow i negocjowac ceny. Pytaj ludzi w okolicy ktorzy buduja, wiele sie mozna dowiedziec.

Bardzo duzo daje madrze skrojony projekt pozbawiony kosztownych rozwiazan.

Buduje troche wiekszy metraz, 220 uzytkowych z duzym garazem 2 stanowiskowym i ten zakres prac: "na razie mam podpisaną umowę na fundamenty, posadzkę, kondygnację, strop (czyli cała murarka) 70 tysięcy sama robocizna" zaplacilem 43 tys. Na razie przekroczylem zalozenia tylko o 30k. Byc moze na dzien dobry juz przeplacasz, co bedzie pozniej?

pozdrawiam i powodzenia! :).

To jest najniższa oferta.. miałem 15 ofert. Takie ceny są po prostu w pobliżu Wroclawia

Nie umiem kłaść płytek, więc muszę to zlecić. Kuchnia na wymiar to też od razu z montażem

I tak stracę pewnie 2 lata zycia i 2 lata z najlepszego wieku córek na dłubaniena budowie do poźniego wieczora.

A te 43 tyś to kiedy płaciles? Bo jak ze 2 lata temu to się zgodzę, ceny srednio o 50% skoczyly wzgledem 2016, 2017

Dobrze trzeba dobierac wykonawcow i negocjowac ceny..

Że co???Negocjować ceny?hahahahaha

Ja kończe dom 240m2 z dwustanowiskowym garażem,też miałem takie założenia jak ty,życie szybko zweryfikuje...Mój budżet przekroczony jest conajmniej o 30-35%. i tak dużego początkowego progu, Dom to nie tylko fundamenty,sciany i dach,dochodzą miliony rzeczy o których nikt na poczatku nie mysli,żaden projekt nie uwzględnia,dużo niespodzianek po drodze a wykonawcy tylko czekają aby cos wyskoczyło dodatkowego za co można zedrzeć ....zycie.....

Edytowane przez peter08

Że co???Negocjować ceny?hahahahaha

Ja kończe dom 240m2 z dwustanowiskowym garażem,też miałem takie założenia jak ty,życie szybko zweryfikuje...Mój budżet przekroczony jest conajmniej o 30-35%. i tak dużego początkowego progu, Dom to nie tylko fundamenty,sciany i dach,dochodzą miliony rzeczy o których nikt na poczatku nie mysli,żaden projekt nie uwzględnia,dużo niespodzianek po drodze a wykonawcy tylko czekają aby cos wyskoczyło dodatkowego za co można zedrzeć ....zycie.....

Zdradzisz jaki to koszt za ten metraż?

Ja doszedlem do 1,2 mln niby jest wszystko na gotowo ,choć jeszcze nie ma trawnika,nawadniania,lamp w salonie i paru mniejszych rzeczy,Po podłogach 240 m2 + garaż dwustanowiskowy,dom bez złotych klamek,poprostu wybudowany jako dom wysokoenergetyczny ,z średnio-wyższej klasy materiałów,reku,PC i pare innych

udogodnien,dom wybudowany aby był wysoce komfortowy,poprostu całkowite przeciwieństwo deweloperki.....Ja nic nie robiłem,do wszystkiego sam szukałem wykonawców.Dom zaczety w lato 2017,ekipy które u mnie robily w tym roku robia u znajomych i juz wiem ze ceny mają 5-15% wyższe...

Ja doszedlem do 1,2 mln niby jest wszystko na gotowo ,choć jeszcze nie ma trawnika,nawadniania,lamp w salonie i paru mniejszych rzeczy,Po podłogach 240 m2 + garaż dwustanowiskowy,dom bez złotych klamek,poprostu wybudowany jako dom wysokoenergetyczny ,z średnio-wyższej klasy materiałów,reku,PC i pare innych

udogodnien,dom wybudowany aby był wysoce komfortowy,poprostu całkowite przeciwieństwo deweloperki.....Ja nic nie robiłem,do wszystkiego sam szukałem wykonawców.Dom zaczety w lato 2017,ekipy które u mnie robily w tym roku robia u znajomych i juz wiem ze ceny mają 5-15% wyższe...

240m2 z tym garazem, czy bez?

1.2 mln.. z działką? jaka powierzchnia?

Wydaje się ogromna kwota jak za taki metraż mimo wszystko. Znajomi 280m2 postawili w 2016-2019 za 850 tyś, materiały wysoka półka

Może być ja mam 245 m2 po podłogach (z garażem w bryle dwustanowiskowym) i mi wyjdzie też w okolicach 1 mln oczywiście bez kupna działki. Obecnie mam stan deweloperski (powiedzmy) i na liczniku jest trochę ponad 600 tyś ( ale już z zakupionym całym materiałem do PV 7kW - czeka tylko na montaż na dachu). Ogólnie budowa w dzisiejszych czasach strasznie droga. Najważniejsze to wg mnie szukać ekip które biorą za samą robotę, materiał koniecznie ogarniajcie sami bo zawsze przycinają i próbują dawać jakieś pozostałości z innych budów.

U mnie 314 m2 z garażem. Wydane na dzień dzisiejszy 355000 zł. Co jest w tej cenie: płyta fundamentowa + SSZ, dach deskowany z papą + dachówka betonowa, okna z montażem, brama garazowa 5x2,75m z montażem oraz instalacja elektryczna. Wszystko robiły jak dotąd firmy (sami deskowaliśmy dach i kładliśmy papę - 343 m2 dachu oraz instalację elektryczną i centralny odkurzacz). Edytowane przez Zuzanna31