katka 31.05.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Znajomi 280m2 postawili w 2016-2019 za 850 tyś, materiały wysoka półka Albo nie wiecie co to wysoka półka, albo chodzi o to, że materiały leżały wysoko na półkach w markecie budowlanym . Wysoka półka za tą kwote, żarty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 link do projektu domu https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3228/projekt-domu-as-viii/lustrzane_odbicie/1 - budowa systemem gospodarczym - poszczególne ekipy do kolejnych etapów, materiały zapewnia inwestor, robota bez faktury (umowy cywilno-prawne) 700 -750 tyś w średnim standardzie, a więc brakuje Ci jeszcze raz tyle co posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 31.05.2019 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 240m2 z tym garazem, czy bez? 1.2 mln.. z działką? jaka powierzchnia? Wydaje się ogromna kwota jak za taki metraż mimo wszystko. Znajomi 280m2 postawili w 2016-2019 za 850 tyś, materiały wysoka półka Kwota bez działki,240m2 po podłodze + garaż 40m2,czy ogromna kwota...?Cieżko powiedzieć,tyle poprostu wyszło,uwierz mi też mi zależało aby zapłacic jak najmniej,ale bardziej zalezało zeby dom był wybudowany poprawnie,aby komfort był na mozliwie jak najwyzszym poziomie i żebym poprostu był zadowolony. Każdy ma inne wymagania,może Tobie bedzie pasował dom wybudowany w słabszym standardzie,bez żadnych "wodotrysków"...... Fakt jest taki,jakbym dzis zaczynał budowe takiego samego domu,musiałbym już liczyc pewnie min 100k więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 31.05.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Czyli trzeba przyjmować około 3500zł/m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 31.05.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 (edytowane) Czyli trzeba przyjmować około 3500zł/m2? Najpierw trzeba sprecyzować jak to ma być liczone,dla jednego "dom" to budynek z ukończonym parterem,częsciowo urządzone pomieszczenia - tak aby dało sie funkcjonować,bez elewacji,bez zrobionego ogrodu,podjazdu i ogrodzenia a dla innego "dom" to oznacza wszystko na gotowo z kwiatkami i krzewami w ogrodzie,rtv,alarm,kamery, itp... Ja traktuje dom jako kompletne miejsce do wprowadzenia się,w 100% urządzone,takie miejsce gdzie nie bedę musiał przez kolejne lata mysleć o całej liście elemtów ,które trzeba będzie dokończyć.....i takim sposobem cena za m2 może być zupełnie inna... Edytowane 31 Maja 2019 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 31.05.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Najpierw trzeba sprecyzować jak to ma być liczone,dla jednego "dom" to budynek z ukończonym parterem,częsciowo urządzone pomieszczenia - tak aby dało sie funkcjonować,bez elewacji,bez zrobionego ogrodu,podjazdu i ogrodzenia a dla innego "dom" to oznacza wszystko na gotowo z kwiatkami i krzewami w ogrodzie,rtv,alarm,kamery, itp... Ja traktuje dom jako kompletne miejsce do wprowadzenia się,w 100% urządzone,takie miejsce gdzie nie bedę musiał przez kolejne lata mysleć o całej liście elemtów ,które trzeba będzie dokończyć.....i takim sposobem cena za m2 może być zupełnie inna... Dom około 140m2. Dach dwuspadowy, bez udziwnień. Bez garażu. Na gotowo w mojej definicji - dół do zamieszkania, góra wszystko oprócz mebli i na górze łazienka pod klucz. Ogródek - sama trawa. Roślinki dopiero jak coś będzie więcej gotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 31.05.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 to myśle ze 3,5k to cena wpełni realna ale tak naprawde to życie zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Czyli trzeba przyjmować około 3500zł/m2? Tak, to jest realna kwota domu wg Twojego projektu do zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 31.05.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Zeby sie w takim budzecie zmiescic, to trzeba duzego rezimu w wydatkach, optymalizacji kosztow i wyrzucania glupot z projektu. Na przyklad zmien dachowke betonowa na blachodachowke, zmniejsz grubosc ocieplenia fundamentu, wiecej trzeba samemu. "- łazienka, kuchnia kafle i armatura, meble zlecam" - to jest na przyklad spora kasa do zaoszczedzenia.. Blachodachówka zamiast dachówki ceramicznej? Według mnie, to nie jest najlepszy pomysł. Lepiej mieć mały kredyt i nie denerwować się przez lata, że przy deszczu nie można spać, albo w słońcu dach zachowuje się nie tak, jak powinien. Ja bym nie oszczędzał na konstrukcji, prędzej na wykończeniu, w mądry sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 31.05.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Nie umiem kłaść płytek, więc muszę to zlecić. Kupujesz tanie płytki, najtańsze, kładziesz na próbę. Potem to skuwasz, kładziesz płytki w pomieszczeniach gospodarczych, potem kładziesz na poważnie w pomieszczeniach ogólnych, jesteś finansowo bardzo na plus, jakość też Cię zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 01.06.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Kupujesz tanie płytki, najtańsze, kładziesz na próbę. Potem to skuwasz, kładziesz płytki w pomieszczeniach gospodarczych, potem kładziesz na poważnie w pomieszczeniach ogólnych, jesteś finansowo bardzo na plus, jakość też Cię zadowala. Mam jeszcze niewielką nadzieję, że to jest dobrze zakamuflowany żart a nie kolejny objaw tego, że to forum nieuchronnie stacza się m.in. przez takie "złote rady", powszechne pieniactwo i tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklarza 01.06.2019 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Albo nie wiecie co to wysoka półka, albo chodzi o to, że materiały leżały wysoko na półkach w markecie budowlanym . Wysoka półka za tą kwote, żarty . Dachówka ceramiczna BRASS, ocielenie poddasza 35 cm rockwool, sufit na poddaszu drewniany drzewo lipowe, stolarka drewniana 3 szybowa (na zamówienie), okna połaciowe Rotomat, ocieplenie ścian wełna skalna 20cm rockwool, kocioł 24 kW brotje, bra,a garazowa na zamówienie Wisniowski, alarm satela, kafle nie marketowe (salony łazienkowe), armatura z salonów (przkład - zlew ceramiczny za 5k..), podłogi drewniane itp itd to wg mnie raczej wyższa półka materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 01.06.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Dachówka ceramiczna BRASS, ocielenie poddasza 35 cm rockwool, sufit na poddaszu drewniany drzewo lipowe, stolarka drewniana 3 szybowa (na zamówienie), okna połaciowe Rotomat, ocieplenie ścian wełna skalna 20cm rockwool, kocioł 24 kW brotje, bra,a garazowa na zamówienie Wisniowski, alarm satela, kafle nie marketowe (salony łazienkowe), armatura z salonów (przkład - zlew ceramiczny za 5k..), podłogi drewniane itp itd to wg mnie raczej wyższa półka materiałów Każdy ma swoje standardy , wg mnie standardowe wykończenie. Niekiedy nie warto przepłacać za coś co jest nie warte swej ceny. Normalny standard licz 3.2-3.5 za m2. Banki rok temu liczyły 2.5 tyś za m2 powierzchni. Oczywiście cena robocizny na Podkarpaciu a na Pomorzu się rożni to też weź pod uwagę. Ja mam na poddaszu (15+10+15) 0,32 i 035 lambda. Na izolacji nie warto oszczędzać. Postawie koło siebie 4 zlewy i nie wiesz ile który będzie kosztował( znam takich znawców). Ale każdy robi jak uważa i za to płaci:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 01.06.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Dachówka ceramiczna BRASS, ocielenie poddasza 35 cm rockwool, sufit na poddaszu drewniany drzewo lipowe, stolarka drewniana 3 szybowa (na zamówienie), okna połaciowe Rotomat, ocieplenie ścian wełna skalna 20cm rockwool, kocioł 24 kW brotje, bra,a garazowa na zamówienie Wisniowski, alarm satela, kafle nie marketowe (salony łazienkowe), armatura z salonów (przkład - zlew ceramiczny za 5k..), podłogi drewniane itp itd to wg mnie raczej wyższa półka materiałów To nie jest wysoka półka cenowa, tylko średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklarza 01.06.2019 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 To nie jest wysoka półka cenowa, tylko średnia. Ok, to byłem w błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 01.06.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 To nie jest wysoka półka cenowa, tylko średnia. Z tą wysoką półką to macie... Tego nie da się jednoznacznie stwierdzić, bo nie zawsze drożej jest lepiej. Dla mnie zdecydowanie lepiej jest dać 25cm styropianu białego niż 20cm grafitu, lepiej dać tynki cementowo wapienne niż gipsowe, nigdy w życiu nie zrobiłbym w domu klimatyzacji, pompy ciepła i rekuperacji- nawet za darmo (bo miejsce grzybów to jest w lesie). Mega ograniczyłbym (i tak też zrobiłem) ogrzewanie podłogowe, które z wyjątkiem ceny ma dla mnie same minusy. A dla kogoś innego to co powyżej to może być plus. Szczególnie dla osób, które już sobie jedną z ów rzeczy zafundowały Za to cenię to co zrobiłem: - wszystkie możliwe połączenia elektryczne z pełnym sterowaniem po przewodach (u mnie szafa elektryczna na ponad 250 modułów, a szafa rakowa 1,7m i wszystko zmieściło się na styk), niezależne źródło zasilania budynku w postaci agregtu prądotwórczego, niezależne źródło ciepła w postaci pieca lub piecokominka itp. A dla kogoś innego te rzeczy mogą być mało istotne. Dla mnie dom z wysokiej półki to to budynek wykonany poprawnie, mający kilka fajnych rozwiązań, a nie złote klamki, bo kolor to kwestia gustu. Dom z rozbudowaną instalacją CO i praktycznie dowolnie konfigurowalną elektryką. Jakie to ma znaczenie czy płytka kosztuje 500,300 czy 150 zł.? Czy zlew kosztuje 5000 czy 500 zł? Żadnego... Co z tego, że damy najdroższą dachówkę ceramiczną na dachu ze słabej jakości drewna (czyli takiego , jakie obecnie mamy w przeważającej większości). A nawet jak wszystko kupimy super to jeszcze super musi być ekipa co nam to wykona bezbłędnie. To są ważne rzeczy, po których powiedziałbym ile dla mnie dany budynek jest wart. A nie napis na murach Versace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.06.2019 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 . Dla mnie zdecydowanie lepiej jest dać 25cm styropianu białego niż 20cm grafitu, lepiej dać tynki cementowo wapienne niż gipsowe, nigdy w życiu nie zrobiłbym w domu klimatyzacji, pompy ciepła i rekuperacji- nawet za darmo (bo miejsce grzybów to jest w lesie). Mega ograniczyłbym (i tak też zrobiłem) ogrzewanie podłogowe, które z wyjątkiem ceny ma dla mnie same minusy. Coraz mniej mnie dziwi mnie wynik wyborów.................... 'geniusz' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.06.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Coraz mniej mnie dziwi mnie wynik wyborów.................... 'geniusz' Witam "konstruktora" Wiedziałem, że szybciutko mi odposzesz, cieszę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 02.06.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Nas też ostatnio podobny geniusz z obecnego elektoratu uświadamiał, że wydziwiamy i nie ma to jak porządny piec do ogrzewania domu a okna to zło, bo ciepło przez nie ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 09.06.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Z tą wysoką półką to macie... Tego nie da się jednoznacznie stwierdzić, bo nie zawsze drożej jest lepiej. Dla mnie zdecydowanie lepiej jest dać 25cm styropianu białego niż 20cm grafitu, lepiej dać tynki cementowo wapienne niż gipsowe, nigdy w życiu nie zrobiłbym w domu klimatyzacji, pompy ciepła i rekuperacji- nawet za darmo (bo miejsce grzybów to jest w lesie). Mega ograniczyłbym (i tak też zrobiłem) ogrzewanie podłogowe, które z wyjątkiem ceny ma dla mnie same minusy. A dla kogoś innego to co powyżej to może być plus. Szczególnie dla osób, które już sobie jedną z ów rzeczy zafundowały Za to cenię to co zrobiłem: - wszystkie możliwe połączenia elektryczne z pełnym sterowaniem po przewodach (u mnie szafa elektryczna na ponad 250 modułów, a szafa rakowa 1,7m i wszystko zmieściło się na styk), niezależne źródło zasilania budynku w postaci agregtu prądotwórczego, niezależne źródło ciepła w postaci pieca lub piecokominka itp. A dla kogoś innego te rzeczy mogą być mało istotne. Dla mnie dom z wysokiej półki to to budynek wykonany poprawnie, mający kilka fajnych rozwiązań, a nie złote klamki, bo kolor to kwestia gustu. Dom z rozbudowaną instalacją CO i praktycznie dowolnie konfigurowalną elektryką. Jakie to ma znaczenie czy płytka kosztuje 500,300 czy 150 zł.? Czy zlew kosztuje 5000 czy 500 zł? Żadnego... Co z tego, że damy najdroższą dachówkę ceramiczną na dachu ze słabej jakości drewna (czyli takiego , jakie obecnie mamy w przeważającej większości). A nawet jak wszystko kupimy super to jeszcze super musi być ekipa co nam to wykona bezbłędnie. To są ważne rzeczy, po których powiedziałbym ile dla mnie dany budynek jest wart. A nie napis na murach Versace Heh, podziwiam ludzi, którzy lutują wszędzie gdzie się da grzejniki zamiast OP. Niby jakie to ma minusy w stosunku do grzejników? Ty pewnie z tych, którzy muszą mieć 90* stopni na zasileniu a jak za gorąco to otwiera okno jak za starych dobrych czasów. I ten brak rekuperacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts