Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzia?ka pod miastem......tzn. jak daleko???

Recommended Posts

dołoże swoje zdanie w temacie życia za miastem

mieszkam 10 km od granic 300 tysięcznego miasta - do centrum mam jeszcze z 7 km( chociaż nie wiem co rozumiec przez centrum,punkt,obszar?) do pracy ok 20 km.czas przejazdu to ok 25-30 minut.żona ma drugi samochód i do pracy dojeżdża krócej niz z poprzedniego zamieszkania w granicach miasta. mamy dziecko które wkrótce trzeba bedzie wysłać do przedszkola potem do szkół i wg nas najlepszym rtozwiązaniem byłyby szkoły w mieści (co z tego że podstawówka jest blisko jeżlei jej poziom nas niepokoi) jest tu jakaś komunikacja wiejsko podmiejska - niespecjalnie nas to interesuje skoro jeździmy samochodami ale około 1 na 30 min autobus.

i teraz przejdę do sedna - ja tu mieszkam całe zycie - to jest moja ojcowizna - w zasadzie do wszystkich minusów życia na wsi tak sie przyzwyczaiłem że ich juz prawie nie widze. ale sa. np

- kłopot z przedszkolem szkołą dla dziecka

- utrzymanie 2 samochodów

- życie towarzyskie ( nocne bo w dzień nie widze problemu )

- walka ze wścipskością współmieszkanćów wsi - na wsi jest grono osób które chciałoby wiedzieć wszystko o wszystkich a jeżeli nie wie to sobie wymysli

- dyskryminacja dzieci w szkołach - bywało mi czasami przykro jak ktoś w złości nazwał mnie wieśniakiem ( troche mi porzeszło jak w zyciu dorosłym te same osoby prosiły mnie o pośrednictwo w znalezieniu działki na wiosce pod chałupę )

minusy rękompensuje mi areał - mam działkę 3 tys m z możłiwością powiększenia, moge np wybudować altane, garaż gdzie zechcę i bez pytania sąsiada ( działka jest co prawda w środku wioski ale ma szer ok 35 m a sąsziadów mam z dwóch stron) mogę na golasa się opalaś albo i pobiegać jak mi odwali, mogę użądzić grila z ogniskiem i gitara do 4 rano i nikomu to nie będzie przeszkadzało. i wiele innych rzeczy z których z większoaći nie korzystam a kmorzystam tylko z prywatnosci

wieś się zmienia - kiedys autobusów było z 7 na dobę samochód był rarytasem teraz jest ich po parę w obejściu, a samochód i ogólnie komunikacja właśnie wg mnie najbardziej zmniejsza odległości i wyrównuje szanse na dostep do osiągnięć cywilizacji, dodam jeszcze że z mojej strony miasta jest spore nagromadzenie kościołów nowej wiary czyli centrów chandlowych. wbrew pozorom to tez jest istotne.

gdyby to było miejsce dla mnie obce to prawdopodobnie bym go nie wybrał byc może nie wybrałbym w ogóle wsi - ale juz tu jestem i jest mi dobrze i nie zamierzam stąd sie wynosić. przy wyborze miedzy wsia a miastem oprócz analizy otoczenia, komunikacji, sklepów, szkół etc. uczulam żeby w miarę możliwości kupowac działki nie mniejsze niż 1000 m2. jeżlei działka ma byc mniejsza to proponuje w mieście.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy działke 26 km od centrum , jeszcze nie mieszkamy ale plan jest taki,dzieciaki do szkoły w mieście blisko dworca głownego, bo pocuiagiem do domu dojeżdżać będziemy 8) , około 25 min. samochodem w korkach dojazd trwałby około 2 godzin :evil: , teraz jak m czasami jeździ do pracy ulicę dalej, to zajmuje mu to około 15 min :roll: , znaczy odległość nie znaczy że dłużej :wink:

• 2 weeks później...
Szukaliśmy działki pod lasem w odległości 20-30km od miasta.Znależliśmy i już mieszkamy-25km.Czy warto?Tak pomimo pewnych utrudnień.Niema utwardzonych dróg więc po obfitych opadach jadę po osie w błocie, zimą rano zastanawiam się czy wyjadę,i ile wcześniej wstac.Dzieciaki do szkoły mają po 8 km, do sklepu daleko, itd.Ale po powrocie do domu stwierdzam WARTO. Cisza spokój tego nie zapewniłaby mi żadna deziałka w mieście lub jego pobliżu.My tu codziennie odpoczywamy. :lol:

Budujemy 35 km od centrum Warszawy.

Jak policzyliśmy, kupujac działkę, co nam zmieni w dojazdach lokalizacja o 10 km bliższa, okazało się że...prawie nic - 5 minut dłuższa jazda trasą katowicką. A ceny działek były o 50% wyższe!

Czy kupi się działkę 10 km od W-wy, czy 30km i tak trzeba stać w korkach przy wjeździe do miasta i potem w mieście. A te 20km więcej pokonuje się w 10 minut, więc nie taka wielka strata czasu.

Tak więc podstawowe pytanie to rzeczywiście: czy mieszkanie w mieście, czy dom pod miastem? Bo jeśli już wybór padnie na to drugie, to odległość 10, 20 czy 30 km nie robi wielkiej różnicy w czasie dojazdu.

Na pewno dobrze mieć alternatywę - pks lub pkp.

Mieszkamy teraz w Grodzisku Maz. (przenieśliśmy się tu na czas budowy), Mąż dojeżdża do pracy w centrum w 35 minut pociągiem. Od domu będzie dalej, będzie musiał podjechać autem do stacji - w sumie w 50 minut dojedzie do pracy. W pociągu sobie siada i czyta. Jego siostra z domu na warszawskim Wawrze jedzie tak samo długo, przesiadając się 2 razy i na pewno czytać nie może, taki jest ścisk w autobusie.

Tak więc wolimy nasze zadoopie pod lasem, niż dom na obrzeżach miasta z tak samo utrudnionym dojazdem, ale w ścisku sąsiedniej zabudowy, gdzie dzieciaki i tak trzeba dowozić do przedszkola/szkoły.

Ja mam podobnie jak ty. Działaka w granicach miasta, do centrum 5 km, do przystanku 2 km. Po przeprowadzce będziemy miec do pracy. Moja działka ma 25 m szerokości. Działka pod lasem, z pięknym widokiem i wjazdem od południowego wschodu. O zakupie zdecydowała fakt, że jest pięknie nasłoneczniona, ptaszki śpiewają, spokój itd. no i było nas na nią stać. Będzie sporo odśnieżania w zimie, ale na działkę w centum miasta nie nazbierałabym do końca życia, a mieszkanie w bloku nie dla mnie. Dziecko będę wozić do szkoły i najprawdopodobniej będzie siedzieć w świetlicy po lekcjach. Zawsze jest mi żal wracać z budowy do obecnego mieszkania. Tam czuję się na prawde u siebie i mam poczucie, że to jest moje miejsce.

To nie tak daleko.Może uda sie odsunąc dom w głąb działki, zamaskować go od ulicy roślinkami i zrobić taras od południowego zachodu na przykład. Na twoim miejscu przejechałabym się tam kilka razy, o różnych porach dnia, a potem się z tym przespała ;-)

Za dąbrówka, w Dopiewcu. Fajne tereny, ale mam juz inny dylemat: działka trochę wąska - 21 metrów i druga sprawa - wjazd na działkę od strony południowej ;((( Taras wychodzi mi na północy........ Nie wiem czy kupować ją czy nieee???.............

Taras od północy - tego Ci zazdroszczę! Ja mam od południa i w upały korzystać z niego można dopiero wieczorem. Mimo, że jest obsadzony pnączami jest na nim bardzo duszno.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Sam kupilem dzialke pod miastem z tym ze mam 8 km z przyszlego domku do scislego centrum (Bielsko Biala) samochodem to z zegarkiem w reku 7 min .

mysle ze zdecydowalbym sie sie na dzialke pod miastem do 15 km od centrum.

Oczywiscie nie jest to mozliwe w miastach takich jak Wroclaw czy Krakow - ceny dzialek!