Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba ciesielska czy prefabrykowana?

blitzkrieg

Recommended Posts

Cześć,

Więźba ciesielska czy wiązary prefabrykowane (przy dachu dwuspadowym i braku poddasza).

Macie jakieś świeże wyceny, porównania? Co się bardziej opłaca na ten moment?

Na prefabrykowane z montażem otrzymałem średnio cenę 140,00 zł netto m2. Czy to dobra oferta na chwilę obecną?

Popełniam taki domek - 113m2 dachu

marcin d23.jpg

marcin d23_2.jpg

marcin d23_3.jpg

marcin d23_4.jpg

• 2 weeks później...
Cześć,

Więźba ciesielska czy wiązary prefabrykowane (przy dachu dwuspadowym i braku poddasza).

Macie jakieś świeże wyceny, porównania? Co się bardziej opłaca na ten moment?

Na prefabrykowane z montażem otrzymałem średnio cenę 140,00 zł netto m2. Czy to dobra oferta na chwilę obecną?

Popełniam taki domek - 113m2 dachu

[ATTACH=CONFIG]430920[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430921[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430922[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430923[/ATTACH]

Jak dobrze kalkulator policzyl zaplacisz prawie 15820 za wiazary na gotowo.

Wydaje mi sie ze ciesielska wyjdzie bardzo konkurencyjnie, na te powierzchnie powinienes zmiescic sie w 10000, w tym robocizna 30*113 = 3400.

Przy moich zalozeniach zostaje 6600 na material, czyli wystarczy na okolo 5m3 belek 4stronnie struganych i suszonych (1350 za m3) w klasie C24. To tyle ile zapewne wyjdzie na Twoj dach.

Czyli z mokrego, jak robi wiekszosc, wyjdzie polowa tej kwoty co na suszone-strugane i zostanie na deskowanie... moze cos ci to zestawienie pomoze.