Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana po kilkukrotnym zalaniu

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak mam poradzić sobie ze ścianą po zalaniu?

Pierwszy raz zalało mnie z dachu jakiś rok temu. Postanowiłem, że na spokojnie wyschnie to i potem zrobię mały remont.

Ściągnąłem szpachelką resztki farby, które jednak nie odchodziły łatwo i przez to uszkodziłem tynki i gładź.

Potem to zagładziowałem i znów zalanie...w tym samym miejscu.

Teraz czekam aż w 100% naprawią dach - ale pytanie.

Żeby to dobrze schło i nie został grzyb najlepiej zedrzeć całą starą farbę aż do tynku? Ale ręcznie to masakra. Da się to lepiej zrobić, łatwiej? Np. jakaś szczotką na szlifierce?

1217673cba172875med.jpg

bdacecef6b56c75cmed.jpg

749a914ba8b4d43emed.jpg

461128abbc99d89dmed.jpg

8e5ff4fa23111907med.jpg

c3120bbd28b53bf4med.jpg

59b8890b75912815med.jpg

Szanowny Panie,

Z kompleksowym remontem warto zaczekać do całkowitej naprawy dachu. Należy dokładnie osuszyć podłoże i usunąć jego wszelkie luźno związane i kruszące się fragmenty. Można do tego wykorzystać szpachelkę lub skrobaczkę do ścian. Następnym krokiem jest odpylenie powierzchni oraz aplikacja środka grzybobójczego RG10 Foveo Tech. Podczas prac wykończeniowych rekomenduję jako podkład zastosowanie farby izolującej wszelkie plamy, zacieki i zabrudzenia Śnieżka Zacieki Plamy.

Ok proszę w takim razie napisać jak krowie na rowie dokładnie co mam po kolej i czym robić.

Ściągnąłem szpachelką resztki farby przy okazji uszkadzając mocno ścianę, potem przeleciałem całość papierem ściernym "80". Co teraz dalej?

Szanowny Panie,

Powierzchnię ściany należy teraz dokładnie odpylić i zastosować środek grzybobójczy, o którym wspomniałem wcześniej. Tak przygotowaną ścianę najlepiej pozostawić do czasu, aż ekipa dekarska naprawi dach. Ubytki można uzupełnić gładź szpachlową Śnieżka Acryl-Putz® ST10. Ta sama gładź sprawdzi się przy wykończeniu całości ściany.