mareczek87 31.05.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Witam Mam pytanie jak mam poradzić sobie ze ścianą po zalaniu? Pierwszy raz zalało mnie z dachu jakiś rok temu. Postanowiłem, że na spokojnie wyschnie to i potem zrobię mały remont. Ściągnąłem szpachelką resztki farby, które jednak nie odchodziły łatwo i przez to uszkodziłem tynki i gładź. Potem to zagładziowałem i znów zalanie...w tym samym miejscu. Teraz czekam aż w 100% naprawią dach - ale pytanie. Żeby to dobrze schło i nie został grzyb najlepiej zedrzeć całą starą farbę aż do tynku? Ale ręcznie to masakra. Da się to lepiej zrobić, łatwiej? Np. jakaś szczotką na szlifierce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Najlepiej tacka z papierem ściernym, np "60" potem siatką do gładzi gipsowych "80" "120". Zagruntować i pomalować. Grzyba nie będzie - ten rozwija się w miejscach wilgotnych i stale narażonych na wilgoć - nie zalanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 31.05.2019 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Najlepiej tacka z papierem ściernym, np "60" potem siatką do gładzi gipsowych "80" "120". Tylko przed siatka do gładzi gipsowych oczywiście zagładziować? A macie jakaś do polecenia dla osoby która będzie nakładać pierwszy raz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.05.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Gładź gipsowa Finisz i tyle, szpachelką ze stali nierdzewnej nałożyć warstwę wygładzającą - gdy oczywiście masz nierówności, gdy wyschnie przetrzeć - ewentualnie poprawić i wyszlifować. powierzchnię pokryć gruntem i pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 02.06.2019 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 A po przeschnięciu czym przetrzeć? I nie mogę jakoś szlifierką ściągnąć tego wszystkiego? Przecież tacką się zajadę ściągając farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.06.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Możesz, ale zapylisz całe mieszkanie. Dodatkowo zrobisz zapewne wiele większych i mniejszych nierówności więc położenie na całości nowego tynku Cię nie ominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 08.06.2019 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Ok udało mi się większość ściągnąć.Pytanie czy przed nałożeniem masy Finish przemalować to co zostało na ścianie jakimś gruntem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.06.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Grunt zawsze jest wskazany, odkurzy, przetrze, zwiąże luźne elementy i zwiększy czepność, zmniejszy chłonność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 08.06.2019 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Ale to takim samym gruntem dać przed masą szpachlową i po nałożeniu jej jak wyschnie?I pytanie jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.06.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Tak, każdym uniwersalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 09.06.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Szanowny Panie,Z kompleksowym remontem warto zaczekać do całkowitej naprawy dachu. Należy dokładnie osuszyć podłoże i usunąć jego wszelkie luźno związane i kruszące się fragmenty. Można do tego wykorzystać szpachelkę lub skrobaczkę do ścian. Następnym krokiem jest odpylenie powierzchni oraz aplikacja środka grzybobójczego RG10 Foveo Tech. Podczas prac wykończeniowych rekomenduję jako podkład zastosowanie farby izolującej wszelkie plamy, zacieki i zabrudzenia Śnieżka Zacieki Plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 13.06.2019 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Ok proszę w takim razie napisać jak krowie na rowie dokładnie co mam po kolej i czym robić. Ściągnąłem szpachelką resztki farby przy okazji uszkadzając mocno ścianę, potem przeleciałem całość papierem ściernym "80". Co teraz dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 20.06.2019 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.06.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Pomożecie? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356482-%C5%9Aciana-po-kilkukrotnym-zalaniu&p=7823073&viewfull=1#post7823073 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 24.06.2019 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Ok proszę w takim razie napisać jak krowie na rowie dokładnie co mam po kolej i czym robić. Ściągnąłem szpachelką resztki farby przy okazji uszkadzając mocno ścianę, potem przeleciałem całość papierem ściernym "80". Co teraz dalej? Szanowny Panie, Powierzchnię ściany należy teraz dokładnie odpylić i zastosować środek grzybobójczy, o którym wspomniałem wcześniej. Tak przygotowaną ścianę najlepiej pozostawić do czasu, aż ekipa dekarska naprawi dach. Ubytki można uzupełnić gładź szpachlową Śnieżka Acryl-Putz® ST10. Ta sama gładź sprawdzi się przy wykończeniu całości ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 30.06.2019 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Ok super.A pomalować gruntem całą ścianę? Czy tylko część gdzie było zalane?I ile trzeba czekać:- po nałożeniu gruntu żeby nałożyć masę szpachlową i wyrównać ubytki- i potem po jakim czasie po "szpachli" mogę malować gruntem i ile czekać do pomalowania farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek87 03.07.2019 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2019 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts