Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Realizacja instalacji PC powietrznej ~8kW. Zarządzanie strefami ogrzewania

Wojtek20213

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań co do samej zasadności / poprawności podłączenia instalacji tak aby cały układ działał efektywnie.

DANE

Dom 150m2 i 3 strefy:

Strefa 1: Parter 50m2 - podłogówka + 1 drabinka w łazience

Strefa 2: Piętro 50m2 - 3 kaloryfery w pokojach + podłogówka i drabinka w łazience

Strefa 3: Parter 50m2 - podłogówka (osobna część mieszkalna do dobudowy)

Vitocal 200s

Hewalex OKC300 NTR/HP

Bufor 200l

PYTANIA

1. Woda na kaloryfery i podłogówkę ma mieć inną temperaturę. Jak powinna wyglądać instalacja za buforem, aby zrealizować to w jak najlepszy sposób? Widziałem na forum podmieszanie z powrotu podłogówki - czy to jedyne i najlepsze rozwiązanie?

2. Chciałbym zarządzać temperaturą w strefach, które wymieniłem, ale w bardzo uproszczony sposób (raz zaprogramowane bez kombinowania) Czy może to wyglądać jak poniżej:

Strefa 1: Sterownik od PC w tej strefie - jako że jest otwarta to ma dużą bezwładność dlatego bez dodatkowego sterowania:

Strefa 2: Strefa 2 ma kaloryfery: czy wystarczy jak zamontuję zwykłe termostaty do kaloryferów i ustawię sobie na nich jakiś program?

Strefa 3:

Podłogówka do dobudowy - tutaj już chyba jedynie siłowniki na rozdzielaczu i sterowanie pokojowe?

41.JPG42.JPG

3. W łazienkach oprócz podłogówki są drabinki, czy jeżeli dodam do nich termostaty jak w strefie 2 to będę mógł podnieś w nich temperaturę powyżej panującej w strefie 1?

Z góry dziękuję za pomoc.

41.JPG

42.JPG

2. Chciałbym zarządzać temperaturą w strefach, które wymieniłem, ale w bardzo uproszczony sposób (raz zaprogramowane bez kombinowania)

c.

Ale to jest już przekombinowane i nieoszczędne.

Musisz grzać jak dla grzejników a dla podłogówki mieszacz i pompka dla grzejników też pompka . A podział na strefy : to zawory strefowe i termostaty .

Jak to wszystko zamontujesz w domku 150 m2 to gdzie będziesz mieszkał :yes: Czy na tak małej przestrzeni chcesz wytworzyć kilka stref klimatycznych sterowanych czasowo. Trudno je będzie odseparować .

Rób wszędzie podłogówkę .I grzej równo po całości . I zapomnij ,że masz ogrzewanie .

Witam,

Strefa 1 i 2 już stoi, i jest podłogowe + kaloryfery. Dobudować muszę tylko strefę 3 gdzie będzie mieszkała inna osoba z potencjalnie innym "zapotrzebowaniem na ciepło"

Dlatego u siebie (strefa 1 - podłoga i strefa 2 - grzejniki) chcę sterować temperaturą gdyż strefa 1 - dzienna a strefa 2 to sypialnie, w których przez cały dzień nikt nie przebywa.