Wojtek20213 31.05.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Witam, Mam kilka pytań co do samej zasadności / poprawności podłączenia instalacji tak aby cały układ działał efektywnie. DANE Dom 150m2 i 3 strefy: Strefa 1: Parter 50m2 - podłogówka + 1 drabinka w łazience Strefa 2: Piętro 50m2 - 3 kaloryfery w pokojach + podłogówka i drabinka w łazience Strefa 3: Parter 50m2 - podłogówka (osobna część mieszkalna do dobudowy) Vitocal 200s Hewalex OKC300 NTR/HP Bufor 200l PYTANIA 1. Woda na kaloryfery i podłogówkę ma mieć inną temperaturę. Jak powinna wyglądać instalacja za buforem, aby zrealizować to w jak najlepszy sposób? Widziałem na forum podmieszanie z powrotu podłogówki - czy to jedyne i najlepsze rozwiązanie? 2. Chciałbym zarządzać temperaturą w strefach, które wymieniłem, ale w bardzo uproszczony sposób (raz zaprogramowane bez kombinowania) Czy może to wyglądać jak poniżej: Strefa 1: Sterownik od PC w tej strefie - jako że jest otwarta to ma dużą bezwładność dlatego bez dodatkowego sterowania: Strefa 2: Strefa 2 ma kaloryfery: czy wystarczy jak zamontuję zwykłe termostaty do kaloryferów i ustawię sobie na nich jakiś program? Strefa 3: Podłogówka do dobudowy - tutaj już chyba jedynie siłowniki na rozdzielaczu i sterowanie pokojowe? 3. W łazienkach oprócz podłogówki są drabinki, czy jeżeli dodam do nich termostaty jak w strefie 2 to będę mógł podnieś w nich temperaturę powyżej panującej w strefie 1? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.05.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 2. Chciałbym zarządzać temperaturą w strefach, które wymieniłem, ale w bardzo uproszczony sposób (raz zaprogramowane bez kombinowania) c. Ale to jest już przekombinowane i nieoszczędne. Musisz grzać jak dla grzejników a dla podłogówki mieszacz i pompka dla grzejników też pompka . A podział na strefy : to zawory strefowe i termostaty . Jak to wszystko zamontujesz w domku 150 m2 to gdzie będziesz mieszkał Czy na tak małej przestrzeni chcesz wytworzyć kilka stref klimatycznych sterowanych czasowo. Trudno je będzie odseparować . Rób wszędzie podłogówkę .I grzej równo po całości . I zapomnij ,że masz ogrzewanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek20213 31.05.2019 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Witam, Strefa 1 i 2 już stoi, i jest podłogowe + kaloryfery. Dobudować muszę tylko strefę 3 gdzie będzie mieszkała inna osoba z potencjalnie innym "zapotrzebowaniem na ciepło" Dlatego u siebie (strefa 1 - podłoga i strefa 2 - grzejniki) chcę sterować temperaturą gdyż strefa 1 - dzienna a strefa 2 to sypialnie, w których przez cały dzień nikt nie przebywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts