Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprojektowałem DOM - pomóżcie spojżeć z dystansem

Recommended Posts

Według mnie ,zmienił bym wyjście na taras, zamienił bym z oknem od wschodu, nie przeciskał byś się do wyjscia na taras. A od której strony jest wejście (wjazd) na działkę?

Wiesz, taras to dla mnie miejsce gdzie chciałbym zażyć odpoczynku z dala od oczu sąsiadów oraz przechodniów z ulicy. Kłóci się z tym

usytuowanie go od wschodu. Wynika to ze specyfiki mojej działki.

Ale ogólnie masz racę.

Pozdrawiam,

Klaus

Chodzi o to by wyjście było od zachodu, czy taka opcja by pasowała

No dobra, zamieniam okno w salonie na wyjście na taras i robię odbicie

lustrzane domu. No ale teraz sąsiad z prawej zagląda mi na taras. Więc

niewiele się zmieniło poza stronami świata. Poza tym wolę jednak mieć

okna w salonie na wschód i południe niż na południe i zachód.

Pozdrawiam,

Klaus

Jeśli chcesz się ogrzewać gazem, to drzwi do kotłowni nie mogą sie otwierać do wewnątrz. I pilnuj, żeby otwór na bramę garażową był odpowiedznio daleko od ściany, bo inaczej drzwi od kotłownibędą Ci zawadzać o prowadnicę.

Obie sprawy boleśnie przerabiam w Wymianie doświadczeń.

Jeśli masz lub planujesz dzieci, to tekie małe pokoje na górze mogą się okazać niewystarczające.

Warto pomyśleć nad schowaniem wejścia do łazienki na dole, że by biesiadnicy w salonie nie musieli oglądąc , jak ktoś wchodzi i wychodzi.

A wizualnie - to po prostu ponadczasowa klasyka.

Ja się odnoszę do rysunku, który był jeszcze przed sekundą dwa posty powyżej, ale teraz zniknął jak skończyłem to pisać. A napisałem to:

jeśli schody ażurowe - to będzie się z nich sypać na stół

Schody chyba za bardzo zbliżają się do wyjścia z wiatrołapu - mało miejsca przed nimi będzie. To już lepiej by było je chyba machnąć w lewo, bo inaczej gości trzeba wprowadzać do hollu pojedynczo, bo jak wejdzie np. czworo (cały samochód gości) to ci ostatni wychodzący z wiatrołapu będą popchać tych pierwszych na schody. Nie daj boże, że ktoś będzie chciał wtedy wyjść z kibla.

Na którą stronę będą otwierać się drzwi z wiatrołapu? Jak do wiatrołapu to trochę mało miejsca na nie - zasłonią szafę na ubrania, a jak na holl to utrudnią komunikację

Pozatym - kuchnia - na bajerze

jadalnia może być zdziebko mała

gdzie ma stać konstelacja telewizor-sofa ?

Pozatym góra: fatalny, frustrujący dostęp do sypialni w prawym górnym rogu rysunku. Normalnie tour de france trzeba zrobić wokół tych schodów. Jeśli to wasza sypialnia, to nie życzę wracania się po "zegarek na kangurku" (to z Pulp Fiction, jak ktoś nie pamięta).

Raczej będzie też kłopot wnieść coś dużego z parteru (np łoże) można nie wykręcić w tym wąskim korytarzyku

z zewnątrz mi się bardzo podoba - super

w środku salon ma tylko 21m2, przy długości domu prawie 16m, malutki, dzisjaj się duże salony robi

Dla ścisłości dodam, że dom ma 11.5m.

No dobra może i chciałbym mieć większy salon ale szukam rozsądnego kompromisu między funkcjonalnością a kosztami.

Powiem tak, od 4lat mieszkam w szeregowcu - 91m2/4pokoje z salonem 21 m2. Wielkość salonu staje się problematyczna wyłącznie wtedy gdy chcę zorganizować u siebie kolacje wigilijną. Chętnie bym zamieszkał w domu 200m2 ale mnie na to nie stać. I co mam zrobić?

Pozdrawiam,

Klaus

Sam się zacytuję:

Pozatym góra: fatalny, frustrujący dostęp do sypialni w prawym górnym rogu rysunku. Normalnie tour de france trzeba zrobić wokół tych schodów. Jeśli to wasza sypialnia, to nie życzę wracania się po "zegarek na kangurku" (to z Pulp Fiction, jak ktoś nie pamięta).

Raczej będzie też kłopot wnieść coś dużego z parteru (np łoże) można nie wykręcić w tym wąskim korytarzyku

Aż się prosi żeby przy wylocie ze schodów dać jeszcze jedne drzwi do sypialni) - może tak dużo miejsca w niej nie zabiorą. Drugie drzwi będą wygodne do chodzenia do łazienki