Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RCK- gdzie zmontować?

sadija

Recommended Posts

Witam, z racji tego iż wymieniam stary kocioł zasypowy/miałowy na kocioł z podajnikiem na ekogroszek chce też zamontować RCK. Decyzja ta wynika z tego iż przy starym piecu kiedy były wietrzne dni kociol "żył własnym życiem", temperatura biła bardzo wysoko... Z obawy że teraz też może coś takiego występować wolę się zabezpieczyć i zamontować RCK. Proszę o informacje gdzie powinienem go zamontować, pod czopuchem czy nad czopuchem. Czy są jakieś wytyczne co do odległości montażu RCK od czopucha czy to będzie pod czy nad. Dodam że komin jest z cegły o ile to istotna informacja. Będę też robił napowietrzenie kotłowni poprzez wybicie otworu wentylacyjnego na zewnątrz. Z góry dziękuję za informację

Witam serdecznie. Nad czopuchem to dobre jest miejsce choć widziałem, że na kawałku rury i do czopucha podłączone było RCK.

Pod czopuchem powinieneś wyczystkę z drzwiczkami rewizyjnymi mieć i coś jakoś tak wykombinować by nie spotkało Cię coś takiego jak tu : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?356469-Ciemny-zaciek-na-%C5%9Bcianie-z-kominem-po-ulewnym-deszczu.

I jeszcze jedna rzecz z tym związana, że odpowiednio będziesz musiał sobie wyregulować je z uwagi na to, że tu sterownik i wentylator do tego zasadniczo steruje procesem spalania a z tego powodu przy tak zaawansowanej automatyce nie wiem czy zakładanie tego koniecznym jest i ma sens acz czytałem o tym, że niektórzy do kotłów automatycznych montują RCK. Pozdrawiam serdecznie samsu.

Edytowane przez samsu
Uzupełnienie.