wojciechdwatrzy 01.06.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 WitamZabieram się za naprawę dachu z papy. Będąc na dachu sprawdziłem pokrycie z papy i konieczny jest remont. Tylko, że nie wiem od czego zacząć - pewnie od zrywania. Pokrycie na moje oko wygląda tak: smoła, papa papierowa zrobiona lata temu. Na samej górze jest termozgrzewalna która się odkleila i leży niczym dywan. Generalnie wygląda to dramatycznie jak podniose tą termo. Czy ktoś może mi poradzić krok po kroku jak to naprawić i co użyć. Tą smołe co jest popękane to skrobać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektros 09.06.2019 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Witam!Też mam ten problem. Stara papa do zerwania tylko co dalej? Bawić się z nową papą czy położyć coś solidniejszego, ale co?Może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.06.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Może po prostu dać na to co jest nową warstwę papy. Zamiast zwalać starą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 10.06.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2019 To jest dach "płaski"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 11.06.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Z tego co opisujesz wygląda, że raczej trzeba zerwać stare pokrycie i położyć nowe.Zrób kilka fotek lub najlepiej filmik to będzie można lepiej doradzić.Zawsze jest możliwość pokrycia nowej papy bez zrywania starej ale ja jestem zwolennikiem zerwania starej.Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane pod warunkiem oczywiście, że nie masz jakiegoś dużego dachu.Największy problem będzie z utylizacją bo to trochę kosztuje.A nowe pokrycie jest bardzo proste do zrobienia - najpierw gruntuje się dach środkiem gruntującym na bazie bitumu a potem zgrzewa się papę nawierzchniową do podłoża. Ja osobiście dodatkowo przymocowałbym papę kołkami do podłoża na zakładzie papy - przy jednowarstwowym pokryciu ma to znaczenie.Jeśli dach będzie posiadał ubytki w betonie to przed zagruntowaniem trzeba je koniecznie uzupełnić.Droższą opcją będzie po zagruntowaniu zgrzanie papy podkładowej a następnie papy nawierzchniowej.Ja jednak uważam, że jeśli zastosuje się dobrej jakości papę nawierzchniową (np modyfikowaną SBS z włókniną polietrową 200-250 g, grubości 5,2mm) to będzie ona służyła przez wiele, wiele lat.Myślę że na youtube znajdziesz wiele filmików w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts