Gussto 01.06.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2019 Witam Jestem trakcie budowy i mam zamiar wykonać podłogówkę we własnym zakresie. Mam projekt ogrzewania i na parterze wszystko jest jasne. Natomiast na piętrze miały być kaloryfery które chcę zamienić na podłogówkę. Zastanawiam się jak wykonać obwody. Planuję wykonać 6 obwodów po jednym w pokojach, łazience dużej i małej oraz jeden wspólny obwód w gabinecie/korytarzu a rozdzielacz w gabinecie. Planuje rozłożyć rury co 15cm. Zastanawiam się czy przy tym rozstawie obwód w pokojach o powierzchni 16-17m2 nie będzie za długi. Czy ktoś posiada przeliczniki ile rury potrzeba na 1m2 powierzchni przy różnych rozstawach rur? Dom ogrzewany pompą ciepła 13kw i dość dobrze ocieplony. Czy uważacie, że taki plan na podłogówkę jest ok? Z góry dziękuję za pomoc. W załączniku rzut piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.06.2019 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Albo dom dziurawy albo PC za duża albo te 13 kW to nie moc. Ułóż tak aby pętle były podobnej długości jak na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gussto 02.06.2019 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Albo dom dziurawy albo PC za duża albo te 13 kW to nie moc. Ułóż tak aby pętle były podobnej długości jak na dole PC ma także ogrzewać CWU a domek ma 200m2. Ale faktycznie sprawdziłem w ofertach i jedna firma zaproponowała mi PC 11kW a druga 12 kW . Czyli trochę mniej niż podałem. Na dole obwody mają max 85 mb. Tutaj wg. moich wstępnych szacunków w dużych pokojach wyjdzie więcej i boję się, że przy rozstawie 15cm może przekroczyć 100 m. Nie mam przeliczników i nie mam jak tego sprawdzić stąd pytanie o przeliczniki m2/m bieżący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.06.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Dla rozstawu 15cm ok.6,5mb rury + oczywiście trzeba doliczyć komunikację do pętli w danym pomieszczeniu(zasilanie+powrót) Co do właściwego rozstawu to powinien być projekt OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 02.06.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Sprawa jest stosunkowo prosta: L=F/aL-długość pętli [m]F-powierzchnia grzewcza [m2]a-rozstaw [m] Rozstaw, temp. zasilania instalacji podłogowej oraz materiał wykończenia podłogi będą decydować o mocy instalacji.Ta zaś musi być dobrana do obciążenia cieplnego całego budynku i poszczególnych jego pomieszczeń. Tabele z wydajnościami instalacji OP można znaleźć tu:http://pl.kan-therm.com/download/poradniki.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gussto 03.06.2019 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Sprawa jest stosunkowo prosta: L=F/a L-długość pętli [m] F-powierzchnia grzewcza [m2] a-rozstaw [m] Rozstaw, temp. zasilania instalacji podłogowej oraz materiał wykończenia podłogi będą decydować o mocy instalacji. Ta zaś musi być dobrana do obciążenia cieplnego całego budynku i poszczególnych jego pomieszczeń. Tabele z wydajnościami instalacji OP można znaleźć tu: http://pl.kan-therm.com/download/poradniki.html No tak faktycznie można podzielić 1m2 przez rozstaw 0,15 i wyjdzie 6,66 mb/m2 czyli przelicznik mb/m2. No a jednak na waszej stronie podajecie przelicznik 6,3 mb/m2 . Rozumiem, że w większości przypadków różnica jest nie istotna. Choć w moim przypadku jest to dokładnie na granicy bo dla największego pokoju wychodzi 109 mb i 115mb. Dobieg jest praktycznie zerowy bo rozdzielacz będzie w gabinecie. Niemniej jednak link z poradnikami faktycznie pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gussto 03.06.2019 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Dla rozstawu 15cm ok.6,5mb rury + oczywiście trzeba doliczyć komunikację do pętli w danym pomieszczeniu(zasilanie+powrót) Co do właściwego rozstawu to powinien być projekt OZC Wg. wyliczeń charakterystyki energetycznej budynku EU=44,9 w podziale na ogrzewanie i wentylację 20,8 oraz ciepłą wodę użytkową 24,1. Sam jestem ciekaw na ile te wyliczenia są realne i pokrywają się z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 03.06.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Potrzebne są dane dotyczące strat ciepła dla każdego z pomieszczeń.Obiegi ponad 100mb są za długie,lepiej podzielić je na dwa mniejsze.W danym pomieszczeniu pętle powinny być mniej więcej równej długości.Ważne dla rozstawu rur jest też pokrycie podłogi (płytki,panele) bo płytki mają kilka razy mniejszy opór cieplny w porównaniu z panelami.I nie oszczędzaj na średnicy rur do rozdzielacza.Rozdzielacz obowiązkowo z rotametrami Edytowane 4 Czerwca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts