gino21 02.06.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Witam, Proszę o pomoc w wyborze pieca gazowego. Dom nowy parterowy, 118 m2 , ogrzewanie podłogowe po całości plus drabinki w łazienkach. Ocieplenie, podłoga 15 cm (0,36 lambda), ściany 15cm grafit (0,32 lambda), poddasze nieużytkowe 20 cm styropianu (0,31 lambda). Wstępnie myślę nad IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 plus zasobnik około 150 litrów jednak nie jestem pewien czy to wystarczy . W domu na stałe 4 osoby.Proszę o wskazówki i sugestie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardano8 03.06.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Podłączam się do pytania, jednak trochę inaczej sformułowane. O moc, maksymalną się nie boję. Mam co prawda mniejszy dom (100 m2 pow. użytkowej, wszędzie podłogówka, 20cm białego styropianu na ścianach i podłodze, 3 osoby aktualnie, max 4), i moim faworytem jest właśnie IMMERGAS VICTRIX 12 X. Czy dla domów, o tej powierzchni jest jakaś lepsza alternatywa dla tego pieca, w podobnym budżecie? Rzekomo piece Junkers pomimo tego że nie mają takiego zakresu modulacji (np. ZSB 14-3, od 3.3kW), są bardziej ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Witam, .... Wstępnie myślę nad IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 plus zasobnik około 150 litrów jednak nie jestem pewien czy to wystarczy . W. Dlaczgo ma nie wystarczyć?, skoro moze być ok 50% nadwyzki mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 03.06.2019 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Witam, Proszę o pomoc w wyborze pieca gazowego. Dom nowy parterowy, 118 m2 , ogrzewanie podłogowe po całości plus drabinki w łazienkach. Ocieplenie, podłoga 15 cm (0,36 lambda), ściany 15cm grafit (0,32 lambda), poddasze nieużytkowe 20 cm styropianu (0,31 lambda). Wstępnie myślę nad IMMERGAS VICTRIX 12 X TT 2 plus zasobnik około 150 litrów jednak nie jestem pewien czy to wystarczy . W domu na stałe 4 osoby. Proszę o wskazówki i sugestie. Pozdrawiam. Mam taki zestaw u siebie i nigdy nie miałem problemów z brakiem cieplej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.06.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Rzekomo piece Junkers pomimo tego że nie mają takiego zakresu modulacji (np. ZSB 14-3, od 3.3kW), są bardziej ekonomiczne. Nie są, bo i niby czemu miały by być. Większość producentów już deklaruje takie same sprawności, różnice +- 2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 01.07.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2019 Witam, Dla budynku o powierzchni 118m2 z instalacją ogrzewania podłogowego polecam Panu zastanowić się nad wyborem kotła Cerapur Smart ZSB 14-5C marki junkers-Bosch. Kocioł ten posiada szeroką modulację mocy palinka od 2,3-15,2 kW dla parametrów pracy 40/30°C. Dzięki szerokiej modulacji mocy palnika kocioł idealnie dostosuje się do chwilowego zapotrzebowania budynku na energię cieplną. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o kotle zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-smart-5c.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts