Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoże do odżelaziacza

ziom890

Recommended Posts

Witam! Potrzebuje zakupić złoże do odżelaziacza tylko nie wiem jakie wybrać fotki sprzętu

IMG_20190602_190635.jpg

IMG_20190602_190642.jpg

Czy mogę kupić złoże Greensand Plus czy muszę mieć pod nie jakąś inną specjalną głowicę. Lub jakie inne złoże ewentualnie mógłbym zakupić które nie będzie wymagało dodatkowego zbiornika do napowietrzania .Mam tylko odżelaziacz taki jak na fotkach oraz zwykły zbiornik przeponowy

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! Potrzebuje zakupić złoże do odżelaziacza tylko nie wiem jakie wybrać fotki sprzętu

Czy mogę kupić złoże Greensand Plus czy muszę mieć pod nie jakąś inną specjalną głowicę. Lub jakie inne złoże ewentualnie mógłbym zakupić które nie będzie wymagało dodatkowego zbiornika do napowietrzania .Mam tylko odżelaziacz taki jak na fotkach oraz zwykły zbiornik przeponowy

Fotki pokazują tylko, że masz zbiornik i głowicę... na tej podstawie ciężko cokolwiek stwierdzić do czego się to nadaje. Chociaż widać, że głowica to chiński RX, a więc na pewno nie poszalejesz z wyborem złoża. Greensand bym odpuścił bo on wymaga regeneracji KMnO4, a tu raczej nie widać aby była obsługiwana przez głowicę.

Myślę, że nie masz za dużego wyboru - może BIRM, może Katalox Light... i koniec.

Może mógłbyś zdradzić do jakiej wody chcesz tego używać? Czemu wymieniasz złoże? Jakie złoże było do tej pory? itd.

woda ma nie przyjemny zapach znajomy co wierci studnie głębinowe powiedział że przyczyną jest duże stężenie żelaza i mangamu. Jeżeli by się udało dobrać złoże które by nie wymagało napowietrzania to byłbym zadowolony.

Duże to pojęcie względne... Skuteczność usuwania poszczególnych pierwiastków zależy od całej gamy parametrów... zacznij od zrobienia badań tej wody.

A przy tym Katalox Light mogę użyć normalny hydrofor przeponowy czy muszę ten z tym napowietrzaniem kupić?

Sam hydrofor nie zrobi napowietrzania - musisz mieć do niego zwężkę lub kompresor. I zawór odpowietrzający. A czy to wszystko zadziała zależy w dużej mierze od wydajności pompy...

Kupiłem ten odżelaziacz na olx jako używany bez złoża woda ma nie przyjemny zapach znajomy co wierci studnie głębinowe powiedział że przyczyną jest duże stężenie żelaza i mangamu. Jeżeli by się udało dobrać złoże które by nie wymagało napowietrzania to byłbym zadowolony.

Badania wody bo nos znajomwego to nie urzązenie pomiarowe.

Typ pompy jaką posiadasz (chodzi o jej wydajność).

I wtedy można rozmawiać.

Wodę do badania powinno się pobrać po solidnym pompowaniu, tak żeby woda pochodziła bezpośrednio z warstwy wodonośnej, a nie stałą po drodzę w żadnym zbiorniku czy samej rurze nawet. W innym przyupadku możesz dostać zafałszowane wyniki. Wodę delikatnie bez bryzgania i robienia bąbelków lejesz do butelki pod korek, żeby nie zostało powietrze. I szybko do badania. Szybko w przeciągu godzin, dnia, nie musi być na sygnale. Do badań bakteriologicznych pobieranie musi być z dezynfekcją wszystkiego, wiec sam tego nei zrobisz poprawnie.

Niestety podszedłeś do sprawy od "dupy strony". Najpierw powinieneś zbadać wodę, potem kupować filtr. W skrajnym przypadku może się okazać że to co kupiłeś się nie przyada.

Kupiłem ten odżelaziacz na olx jako używany bez złoża woda ma nie przyjemny zapach znajomy co wierci studnie głębinowe powiedział że przyczyną jest duże stężenie żelaza i mangamu. Jeżeli by się udało dobrać złoże które by nie wymagało napowietrzania to byłbym zadowolony.

Nie da się dobrać stacji uzdatniania wody czerpanej ze studni, gdy nie zna się de facto jej parametrów. Najważniejszą sprawą jest wykonanie badań, które wskażą Ci, które parametry są niezgodne z normą, a po wtóre jaki jest ich poziom stężenia, który ma realne odzwierciedlenie sytuacji przy doborze odpowiedniego rozwiązania. Jeżeli woda posiada nieprzyjemny zapach, to rozwiązaniem jest zastosowanie napowietrzania, a co za tym idzie wymiana hydroforu na bezprzeponowy (najlepiej 300 l), w którym woda efektywnie wymiesza się z powietrzem i usunie brzydki zapach. Tlen z powietrza utleni również związki manganu i żelaza występujące w wodzie, które mogą być następnie zatrzymane na złożu.

Pozdrawiam

Panowie ja chcę wiedzieć tylko czy jest złoże na żelazo które nie wymaga napowietrzania tak jak Greensand Plus i będzie współpracowało z moją głowicą? Lub czy ewentualnie próbował ktoś złoże Greensand Plus na takiej głowicy jak ja mam potrzebuje pewną informację.

Na podstawie informacji jakie podałeś nie da się tego stwierdzić.

no ale nie mogę znaleźć żadnych dodatkowych napisów na tej głowicy co potrzebne model czy co ?

To chińska, tania głowica. Ja się nie podejmuję stwierdzenia na podstawie zdjęcia czy jest ona sprawna czy w jakiejś konkretnej wersji...

ewentualnie znalazłem jakiś Aqua Mandix tylko mało informacji ? Stosuje ktoś?

Uparcie odmawiasz przyjęcia porady kolegów którzy się uzdatnianiem wody zajmują. To czy się stosuję, zależy od wody. Zrób badania. To nie boli. Wszystko inne to spekulacje, zgazdywanie i pobożne życzenia że coś będzie działać. Jak chcesz porady nie znając składu wody to żadnej sensownej nie otrzymasz.

Ziom890 - Ale Ty jesteś nieustępliwy, a chłopaki cierpliwi.

Zwróć uwagę, że cała trójka zapewne parę klawiatur wymieniła, pisząc na tym forum o wodzie – DOBRZE CI PISZĄ.

Nie wiesz ile masz żelaza w wodzie, manganu, związków organicznych, azotu amonowego i jakie masz pH, a oczekujesz, że Ci dobiorą złoże do butli o nieznanej wysokości.

Nie wiadomo jak głęboka jest studnia i jaką masz pompę. Podajesz po prostu za mało danych.

Do tego ograniczasz wybór do złóż bez napowietrzania i bez dozowania chemii – podciąłeś im skrzydła.

ok butla przy rozmiarze pisze 10 x 54 pompa hydroforowa omnigena 750 w zestawie z hydroforem przeponowym 100l studnia jest na 4 betony w tym (3 wody) taką samą mam na podwórku 100m dalej i woda nie śmierdzi. Złoże może być z dozowaniem chemii jeśli da się ją podać bezpośrednio do butli no bo moja głowica nie ma możliwości podłączenia dodatkowego zbiorniczka. Dlatego ograniczam złoża ponieważ nie chciałbym kupować żadnego dodatkowego sprzętu tylko chcę dobrać złoże do tego co mam. Co z tego że ja napisze jaka woda i znajdziecie mi złoże z jakiś tam wartości na necie a okaże się że mój sprzęt nie obsłuży tego złoża. No ale ok zamówiłem test na żelazo i mangan i zobaczymy co wyjdzie.

Co z tego że ja napisze jaka woda i znajdziecie mi złoże z jakiś tam wartości na necie a okaże się że mój sprzęt nie obsłuży tego złoża.

A co będzie z tego jak "dobierzemy" Ci złoże do sprzętu, a ono sobie nie poradzi z tą wodą? Chcesz to robić tylko żeby zrobić czy żeby osiągnąć efekt? Możliwe, że masz nieodpowiedni sprzęt do uzdatniania twojej wody i nie ma co brnąć w dalsze nieodpowiednie komponenty...

żelazo 0.01 mg/l

mangan 0.4 mg/l

tylko że w dniu dzisiejszym akurat woda nie śmierdzi może przez to że odkryłem troszkę pokrywę i dochodzi powietrze. W tamtym roku przez cały czas od kwietnia do zimy śmierdziała w tym roku też tak w kwietniu zaczęła śmierdzieć i jeszcze tydzień temu to samo. Pokrywę uchyliłem w poniedziałek i dzisiaj ok

żelazo 0.01 mg/l

mangan 0.4 mg/l

tylko że w dniu dzisiejszym akurat woda nie śmierdzi może przez to że odkryłem troszkę pokrywę i dochodzi powietrze. W tamtym roku przez cały czas od kwietnia do zimy śmierdziała w tym roku też tak w kwietniu zaczęła śmierdzieć i jeszcze tydzień temu to samo. Pokrywę uchyliłem w poniedziałek i dzisiaj ok

Przy takich wynikach nie ma co odżelaziać... za to ilość manganu jest wysoka. Jeśli masz możliwość powtórz te badania jeszcze kilka razy - najlepiej też wtedy gdy woda będzie miała zapach. I badanie rób po zlaniu sporej ilości wody. Dobrze by było sprawdzić też pH wody (bo akurat w przypadku manganu to istotne).

Jeśli chodzi o pompę i jej wydajność to ogranicza ona Twój wybór złóż do tych lekkich (Birm, Katalox Light). Wszystkie one teoretycznie będą działały bez napowietrzania, ale praktycznie za jakiś czas mogą potrzebować regeneracji chemią lub dodania powietrza aby odzyskać zdolność do pracy.