Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoże do odżelaziacza

ziom890

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nobo niemam takiej dodatkowej rurki z hydroforu na ten odpowietrznik

Nie musisz mieć... z góry masz gwint (na oko 2"). Możesz w tym miejscu dać odpowietrznik, ale musisz pod nim dać rurkę do środka zbiornika. Głębokością tej rurki określisz sobie ile ma być powietrza w zbiorniku (rurkę daj z zapasem - tak ze 30-40cm żebyś miał regulację).

ok dzięki a reszta w porządku? A pompa moja może zostać czy też muszę wymienić?

Jest nadzieja, że da radę. Chociaż nie liczyłbym na wielką wydajność. I nie dawaj małych kształtek (wszystko przynajmniej 1") żeby nie tworzyć dodatkowych oporów.

ok dzięki a reszta w porządku? A pompa moja może zostać czy też muszę wymienić?

I nie dawaj żadnych filtrów pomiędzy hydroforem a odżelaziaczem. Jak chcesz dodać jakiś gruby filtr do zatrzymywania jakiś większych brudów, drobin piasku itp, to przed napowietrzeniem. Napowietrzona woda w hydroforze spowoduje że żelazo zacznie się utleniać i wytrącać już w nim i zatykać filterek (szybko) zamiast być wyłapanana odżelaiaczu.

• Like 1

przed napowietrzaczem to typowy antypiaskowy ...

Zwróć uwagę na wydajność (przepływ) przez taki filtr. W tym miejscu przepływ jest chwilowy z maksymalną wydajnością, więc filtr musi zapewnić wydajność przynajmniej taką jaką daje pompa (a najlepiej z zapasem, bo jak się zapcha to na pewno będzie problem z napowietrzaniem). Chyba już lepiej nie dawać żadnego filtra w tym miejscu i co jakiś czas czyścić hydrofor.

• 2 weeks później...

Jednak zmieniam pompę nie byłem zadowolony przy samym podlewaniu i długo nabija hydrofor. Udało mi się już ją upchać zastanawiam się teraz nad

https://allegro.pl/oferta/pompa-hydroforowa-multi-1300-inox-z-osp-omnigena-8011057966

warto czy może wybrać coś innego w podobnej kwocie? A jak z ciśnieniem no na jednej aukcji piszą że max 5 bar na innej 5,5 a jeszcze na innej 6