Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie odnośnie regulacji okien ROTO, najprawdopodobniej, Centro. Model już wyszedł z produkcji, z instrukcją regulacji ciężko, stąd mój temat.

Czy wiecie może jak te okna regulować? Z tego co patrzyłem, regulacja jest na okuciu w ramie.

Poniżej fotki potencjalnych regulatorów.

Na dole w rogu okna, po przeciwnej stronie co klamka. Podejrzewam, że góra/dół.

61919800_879321895747541_7348438140056502272_n.jpg

Na ramie okna, dokładnie po przeciwnej stronie klamki. Podejrzewam, że docisk.

61739059_365843237389980_6724083958327279616_n.jpg

W różnych miejscach na okuciu. Chyba regulacja lato/zima.

61988873_380673242557394_7075596094855446528_n.jpg

I ostatni, jest on tylko na drzwiach balkonowych i na większym oknie z pary, tzn. w każdym pokoju mam po dwa okna, mniejsze i większe i to jest w właśnie większe okno, po otwarciu na górze widać takie coś. Bardziej zewnętrzny bolec ma miejsce na klucz imbusowy.

62069251_2034871859957277_7306613460765245440_n.jpg

Okna drewniane, marka mało istotna. Okucia Roto Centro. Instrukcja jak w 99% innych przypadków.Mniej więcej dobrze rozszyfrowałeś elementy. Z tym, ze nie napisałeś co chcesz poprawic? W czym masz problem?

Cześć,

Mam pytanie odnośnie regulacji okien ROTO, najprawdopodobniej, Centro. Model już wyszedł z produkcji, z instrukcją regulacji ciężko, stąd mój temat.

Czy wiecie może jak te okna regulować? Z tego co patrzyłem, regulacja jest na okuciu w ramie.

Poniżej fotki potencjalnych regulatorów.

Na dole w rogu okna, po przeciwnej stronie co klamka. Podejrzewam, że góra/dół.

[ATTACH=CONFIG]431010[/ATTACH]

Na ramie okna, dokładnie po przeciwnej stronie klamki. Podejrzewam, że docisk.

[ATTACH=CONFIG]431011[/ATTACH]

W różnych miejscach na okuciu. Chyba regulacja lato/zima.

[ATTACH=CONFIG]431012[/ATTACH]

I ostatni, jest on tylko na drzwiach balkonowych i na większym oknie z pary, tzn. w każdym pokoju mam po dwa okna, mniejsze i większe i to jest w właśnie większe okno, po otwarciu na górze widać takie coś. Bardziej zewnętrzny bolec ma miejsce na klucz imbusowy.

[ATTACH=CONFIG]431013[/ATTACH]

Rzeczywiście "mniej więcej" jako rzecze Fin...:wiggle:

Aby cokolwiek doradzić, brakuje info, co jest powodem tej regulacji, gdyż mniemam, że jakiś problem.... inaczej, nie byłoby wpisu dotyczączego okuć wycofanych prawie 20 lat temu z rynku ( notabene: jednych z najlepszych w tamtym czasie)

Na zdjęciu nr 1 jest jeszcze inna regulacja :p

Na zdjęciu nr 2 jest docisk do skrzydeł rozwiernych, jednak nie bardzo wiadomo, jakiego rodzaju:rolleyes:

Na zdjęciu nr 4 jest regulacja ta "mniej istotna", brakuje innych. W skrzydłach ru wygląda nieco inaczej.

Proponuję wezwać dobrego serwisanta ze swoich okolic, bowiem wiedząc co nieco o regulacji, nie zawsze można przywrócić stare okucie do dłuższego żywota... :rolleyes:

Okna nabyłem wraz z kupnem mieszkania i ogólnie problemu jako tako nie mam. Bardziej staram się rozszyfrować, które regulacje do czego służą, aby dać oknom jeszcze trochę pożyć. Już dwa okna wyrównałem tak, że zamykają się gładko. Problemem jest jednak znalezienie jasnej instrukcji, wszystkie filmiki na yt są do innego rodzaju okucia. A przynajmniej ja nie czuję się z nimi komfortowo :)

Główny cel to przedłużenie żywotności okien. Wszystkie regulatory zima/lato dałem na neutralny, bo w jednym oknie były one różnie poustawiane. Wypoziomowałem góra/dół - żadne okno nie ociera, a ocierały.

@stary, o jakiej innej regulacji mówisz ze zdjęcia 1? To co widać, to jedynie miejsce na klucz do regulacji. Szukałem też prawa/lewa, jednak nie znalazłem wejścia na klucz, ani z boku, ani pod spodem, ani po otwarciu okna.

Na czym polega ten docisk w tych oknach (zdjęcie 2)? Jak najlepiej to ustawić?

Oraz na czym polega regulacja prawa/lewa (zdjęcie 4)? Dodam, że bardzo ciężko chodzi ta regulacja, o ile w ogóle da się przekręcić.

O ile przydała się regulacja góra/dół oraz lato/zima, tak nie wiem czy warto regulować pozostałe.

Z oknami mam też pewien problem (zdjęcia poniżej zapożyczone z google).

1. Przy takim otwarciu okna, w zaznaczonym miejscu jakby był luz. Okno lata, nie jest dociśnięte i nie wiem czym mogę to wyregulować. W tych oknach otwieranych w ten sposób nie ma docisku.

maxresdefault.jpg

2. Przy takim otwarciu każde z okien, również drzwi balkonowe, w pewnym momencie przy szerokim otwarciu lekko opada. Zauważyłem, że górny zawias jest lekko ruchomy. Czy tak powinno być?

1.jpg

Najlepsze co możesz zrobić to pielęgnacja okuć. Olej do smarowania da im nową siłę. Można także użyć czegoś do uszczelek.

A regulacje które wykonałeś wydają się być ok.

Fot. 1 - prawdopodobnie regulacja prawo/lewo odbywa się kluczem płaskim (konkurencyjne okucie GU ma klucz nr 11 który bywa w zestawach narzędzi do regulacji). Mało potrzebne w praktyce, chyba że okno jest źle ustawione.

2. Docisk - jeśli działa (nie ma w tym miejscu przewiewów) nie ma co go ruszać (zwykle są to też elementy nieregulowane)

3.Siła docisku na zaczepach ościeżnicy - "zima lato" to wymysł marketingowców by usprawiedliwić różną siłę z jaką trzeba zamykać okna (plastik wygięty latem wymaga większej). Ustawienie neutralne jest najlepsze, chyba że są przewiewy to można zwiększać docisk (po uprzednim wyeliminowaniu innych przyczyn, np. ustawienia skrzydła względem ościeżnicy

4. Zrób fotkę tego elementu na skrzydle otwartym do 90 stopni. Być może regulacja już jest do końca, poza tym taka fotka pokaże też czy skrzydło nie jest nisko (to prawdopodobna przyczyna "ruchomości" zawiasu którą zauważyłeś.

Odnośnie luzu na dole - zasadniczo tak "ma być" ale pokaż fotkę dolnego rogu na otwartym skrzydle. Może coś się da poprawić.

I jeszcze kwestia lakieru - pokaż fotkę okna od zewnątrz, szczególnie dół ramy od strony południowej. Może tam też wskazana jest reakcja.

Odnośnie ruchomości górnego zawiasu przy otwarciu okna to każde okno tak ma (bez względu czy posiada tam regulator lewa/prawa), drzwi balkonowe również.

Poniżej kilka fotek.

[ATTACH=CONFIG]431040[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]431042[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]431043[/ATTACH]

Sprawdziłem dokładnie co się rusza i jest to ta szyna co jest nakładana na okno. Może ruchliowśc wynika już z wieku okien? Ale żeby każde tak się ruszało?

Odnośnie luzu na dole, to mam w mieszkaniu 3 okna z opcją takiego pionowego otwarcia i tylko 2 się ruszają...

Jedno z nich

[ATTACH=CONFIG]431044[/ATTACH]

62197974_1552003578269167_8444075363734126592_n.jpg

Coś mi się wydaje, że niepotrzebnie się doktoryzujesz z regulacji. Jeśli lubisz to ok :)

Regulacja na górnym zawiasie (klucz imbus nr 4) to regulacja położenia skrzydła "prawo/lewo z jednoczesną korektą wysokości na stronie z klamką (skrzydło opada jak długi kij uginając pod swoim ciężarem). Do tego na 4 zdjęciu z pierwszego postu jest gniazdo imbusa odpowiedzialnego za siłę docisku (zbędne przy zwykłych regulacjach)

Z poprzedniego postu weszło tylko jedno zdjęcie, ale chodziło o element na ościeżnicy a nie skrzydle.

Masz rację - okna mają swoje lata, okucie się wyciera i może już mieć naturalne luzy, dlatego najważniejszą czynnością jest smarowanie.