Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy blok - niskie ciśnienie we wszystkich kranach

ekhm

Recommended Posts

Witam,

Przeprowadziliśmy się do mieszkania w nowym bloku niecały miesiąc temu z wieżowców z wielkiej płyty. Od samego początku strasznie irytuje mnie ciśnienie w całym mieszkaniu. Postanowiłem nieco sprawdzić temat i zakupiłem manometr. Wyniki mam następujące:

- w każdym kranie po odkręceniu leci ok 1 bar (marki Rea oraz Franke)

- w wężyku przed podłączeniem do baterii kuchennej mam ok 2.5 bara

- w przyłączu do pralki 3.8 bara

Z powyższych danych wychodzi że jest to wina baterii, aczkolwiek wcale nie zaskoczyłoby mnie to przy budżetowej Rea, ale przy droższym Franke już tak.

Czy są teraz jakieś standardy ekologiczne? Dziwi mnie to gdyż w starym mieszkaniu jak dałem pełną moc to aż woda rozpryskiwała poza umywalkę. Czy może powinienem kupić inne baterie?

Jakie ciśnienie macie w kranie u siebie? U mnie czas napełnienia butelki 2l = 20 sec.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Warunki techniczne mówią, że ciśnienie wody w instalacji wodociągowej w budynku powinno wynosić przed każdym punktem czerpalnym nie mniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa (6 barów). Warunek jest spełniony. Sprawdź czy przypadkiem perlatory nie zostały zawalone jakimś osadem przy pierwszym użyciu. Druga sprawa, bardziej spodziewałbym się troski o oszczędność wody ze strony droższego producenta.