ekhm 03.06.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Witam,Przeprowadziliśmy się do mieszkania w nowym bloku niecały miesiąc temu z wieżowców z wielkiej płyty. Od samego początku strasznie irytuje mnie ciśnienie w całym mieszkaniu. Postanowiłem nieco sprawdzić temat i zakupiłem manometr. Wyniki mam następujące: - w każdym kranie po odkręceniu leci ok 1 bar (marki Rea oraz Franke) - w wężyku przed podłączeniem do baterii kuchennej mam ok 2.5 bara - w przyłączu do pralki 3.8 bara Z powyższych danych wychodzi że jest to wina baterii, aczkolwiek wcale nie zaskoczyłoby mnie to przy budżetowej Rea, ale przy droższym Franke już tak.Czy są teraz jakieś standardy ekologiczne? Dziwi mnie to gdyż w starym mieszkaniu jak dałem pełną moc to aż woda rozpryskiwała poza umywalkę. Czy może powinienem kupić inne baterie? Jakie ciśnienie macie w kranie u siebie? U mnie czas napełnienia butelki 2l = 20 sec. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 03.06.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Warunki techniczne mówią, że ciśnienie wody w instalacji wodociągowej w budynku powinno wynosić przed każdym punktem czerpalnym nie mniej niż 0,05 MPa (0,5 bara) i nie więcej niż 0,6 MPa (6 barów). Warunek jest spełniony. Sprawdź czy przypadkiem perlatory nie zostały zawalone jakimś osadem przy pierwszym użyciu. Druga sprawa, bardziej spodziewałbym się troski o oszczędność wody ze strony droższego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekhm 03.06.2019 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Jako perlatory mam rozumieć te sitka na końcu? Już odkręcałem i praktycznie było czysto. O ile to ciśnienie w kranie nie jest aż tak wkurzające to pod prysznicem jest dramat. Zamiast wskoczyć na szybki prysznic, to człowiek spędza tam o wiele więcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 03.06.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Sprawdź sitka w baterii na zasilaniu - możliwe, że się zatkały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts