pitahawk 03.06.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Cześć, Czy ktoś realizował już takie rozwiązanie w okolicy trójmiasta?Jestem na etapie adaptacji projektu (Fokstrot z MGProjekt). I im więcej czytam opinii to bardziej nie wiem co wybrać. Na początku zakładałem, że wybiorę gaz, bo mam pod samą działką. Kusi jednak mnie pompa powietrze-woda + fotowoltaika (myślę, że moc 4-6KW). Co myślicie o takim rozwiązaniu?Na co mam zwrócić uwagę rozmawiając z projektantami/instalatorami?Może polecacie kogoś do realizacji w okolicach trójmiasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 03.06.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 4 kWp , to na sam prąd bytowy . PC pociągnie w zależności jaką opcję wentylacji wybierzesz oraz jak sprawi się ekipa budująco ocieplająca... Może 6 MWh nie wystarczyć. Wraz opustem na zimę robi się blisko 12kWp PV . To tak z grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitahawk 03.06.2019 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Ja wiem, że 4-6KWp PV nie wystarczy na całkowite zapotrzebowanie domu. Moje założenie jest takie, żeby na PC+PV nie wydać dużo więcej niż 53000, które można teraz odliczyć od podatku. Bardziej myślę więc o skompensowaniu rachunku za prąd w bilansie rocznym, bo nie sądzę aby dało się w tym budżecie zrobić mocniejszą instalację PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 03.06.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Ja wiem, że 4-6KWp PV nie wystarczy na całkowite zapotrzebowanie domu. Moje założenie jest takie, żeby na PC+PV nie wydać dużo więcej niż 53000, które można teraz odliczyć od podatku. Bardziej myślę więc o skompensowaniu rachunku za prąd w bilansie rocznym, bo nie sądzę aby dało się w tym budżecie zrobić mocniejszą instalację PV. Masz Energę, więc na razie daj sobie spokój z PV (rozliczenia co 2 miesiące), no chyba że nie masz co zrobić z kasą. Montuj PC i taryfa G12as. Czas okres rozliczeń do limitu 53tys. jest 3 lata. , więc tylko przygotuj kable na zewnątrz. Jak pomieszkasz i napięcia w sieci będą ok oraz będzie ci się kalkulowało, to za 2 lata założysz PV, ale wtedy żegnaj G12as. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.06.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Ja wiem, że 4-6KWp PV nie wystarczy na całkowite zapotrzebowanie domu. Moje założenie jest takie, żeby na PC+PV nie wydać dużo więcej niż 53000, które można teraz odliczyć od podatku. Za 10 kWp możesz zapłacić ok. 40.000 PLN z 8% VAT. Trudno przewidzieć czy za rok, dwa lub trzy ceny PV wzrosną czy spadną. Pewnie będę mocniejsze panele. Może w tej samej ceni w której dzisiaj są słabsze. Może zainstalujesz PC za 20.000 PLN to przekroczysz założenia "ulgowe" o 7.000 PLN, czy nie "uratujesz" 1.260,00 PLN podatku. Nie wiem czy warto się "bić" o 1.260 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszkalinowski7 15.05.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 rozwiązanie pompa + fotowoltaika jak najbardziej - jest to przede wszystkim bezobsługowe i inwestycja się zwraca po kilku latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria.Strzelecka 15.05.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 rozwiązanie pompa + fotowoltaika jak najbardziej - jest to przede wszystkim bezobsługowe i inwestycja się zwraca po kilku latach dobrze ujęte kto u Ciebie robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts