Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa i fotowoltaika w nowym domu? Trójmiasto

pitahawk

Recommended Posts

Cześć,

Czy ktoś realizował już takie rozwiązanie w okolicy trójmiasta?

Jestem na etapie adaptacji projektu (Fokstrot z MGProjekt). I im więcej czytam opinii to bardziej nie wiem co wybrać. Na początku zakładałem, że wybiorę gaz, bo mam pod samą działką. Kusi jednak mnie pompa powietrze-woda + fotowoltaika (myślę, że moc 4-6KW). Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Na co mam zwrócić uwagę rozmawiając z projektantami/instalatorami?

Może polecacie kogoś do realizacji w okolicach trójmiasta?

Ja wiem, że 4-6KWp PV nie wystarczy na całkowite zapotrzebowanie domu. Moje założenie jest takie, żeby na PC+PV nie wydać dużo więcej niż 53000, które można teraz odliczyć od podatku. Bardziej myślę więc o skompensowaniu rachunku za prąd w bilansie rocznym, bo nie sądzę aby dało się w tym budżecie zrobić mocniejszą instalację PV.

Ja wiem, że 4-6KWp PV nie wystarczy na całkowite zapotrzebowanie domu. Moje założenie jest takie, żeby na PC+PV nie wydać dużo więcej niż 53000, które można teraz odliczyć od podatku. Bardziej myślę więc o skompensowaniu rachunku za prąd w bilansie rocznym, bo nie sądzę aby dało się w tym budżecie zrobić mocniejszą instalację PV.

Masz Energę, więc na razie daj sobie spokój z PV (rozliczenia co 2 miesiące), no chyba że nie masz co zrobić z kasą.

Montuj PC i taryfa G12as.

Czas okres rozliczeń do limitu 53tys. jest 3 lata. , więc tylko przygotuj kable na zewnątrz. Jak pomieszkasz i napięcia w sieci będą ok oraz będzie ci się kalkulowało, to za 2 lata założysz PV, ale wtedy żegnaj G12as.

Ja wiem, że 4-6KWp PV nie wystarczy na całkowite zapotrzebowanie domu. Moje założenie jest takie, żeby na PC+PV nie wydać dużo więcej niż 53000, które można teraz odliczyć od podatku.

Za 10 kWp możesz zapłacić ok. 40.000 PLN z 8% VAT.

Trudno przewidzieć czy za rok, dwa lub trzy ceny PV wzrosną czy spadną.

Pewnie będę mocniejsze panele. Może w tej samej ceni w której dzisiaj są słabsze.

Może zainstalujesz PC za 20.000 PLN to przekroczysz założenia "ulgowe" o 7.000 PLN, czy nie "uratujesz" 1.260,00 PLN podatku.

Nie wiem czy warto się "bić" o 1.260 PLN.

• 11 months później...