Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga prywatna. Udziały- od kogo można zakupić?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Posiadam narożną działkę budowlaną- wjazd od strony południowej (droga gminna) oraz od strony zachodniej ( droga prywatna).

Wjazd chciałabym zaplanować od strony zachodniej (zależy mi na tarasie od wschodu i południa).

Droga publiczna prowadzi do ok 20-25 działek ( działki te nie będą miały dostępu do drogi gminnej- tylko ta prywatna).

W chwili obecnej z drogi tej korzysta 2 właścicieli- reszta działek jest jeszcze niezabudowana. Właściciel drogi i działek sprzedaje właśnie kolejne działki- wraz z udziałami w tej drodze prywatnej.

Moje pytanie brzmi- od kogo mogę kupić udziały w drodze prywatnej? Od każdego z współwłaścicieli?

Jaki udział muszę kupić? Jak najlepiej rozegrać to by mieć dostęp do tej drogi?

Z góry dziękuję za wszystkie porady,

Nie, nie musi nikt wyrazić zgody w końcu teoretycznie zapłacili za ten udział wiec jest ich własnością i mogą zrobić co zechcą.

Miesiąc temu okazało się iż sąsiad kupił 20 lat temu działkę obok mnie bez dostępu do drogi publicznej, a że odkupuje od niego kawałek jego działki to przy podziale wyszło i bez dostępu do drogi publicznej czyli de facto bez udziału w drodze prywatnej w której mam udziały nie można zrobić podziału. Sprzedałem mu polowe swoich udziałów czyli ja mam teraz 1/48 i on ma 1/48 udziału w drodze prywatnej ;) która ma 900m2 ~~