Treugeber 25.05.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Papa to pierwsza warstwa na strop. Na wierzchu jest epdm. I za to 100k A teraz rozumiem, dzięki, pocieszyłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Treugeber 25.05.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Papa to pierwsza warstwa na strop. Na wierzchu jest epdm. I za to 100k. Odnośnie deszczówki będę myślał o tym latem, biorę pod uwagę "szambo" albo kanalizacje deszczową. Odnośnie zbiornika słyszałem ze podczas ulewy potrafi się szybko zapełnić. dzięki za info. Jeśli chodzi o zbiorniki to ponoć są takie przepływowe, czyli nadmiar może trafić np. do kanalizacji deszczowej albo do drugiego zbiornika rozsączającego. Odpada problem z przepełnieniem. A woda być może za jakiś czas będzie cenna, kto wie czy nie będzie problemów z podlewaniem trawy, a tak z deszczu zawsze trochę może się zebrać. Choć faktycznie z dachów spadowych chyba łatwiej się to zbiera. pozdr. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 25.05.2020 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Witam, analizuje projekt przed jego budową aby ocenić jak pracochłonny/trudny jest do wykonania. Zastanawia mnie kwestia wykonania koryt odwadniających i ewentualnego widoku na papę z okien na pierwszym piętrze. Czy dobrze rozumie że dachy płaskie są pokryte blachą spadkową w stronę koryt? Czy ktoś może przesłać mi rysunek przekróju bo ten darmowy jest w tak kiepskiej rozdzielczości, że nie widzę rozwiązania na te koryta i blachę na dachu płaskim. Willa bardzo mi się podoba ale czuję, że wykonanie go z godnie z projektem to do stanu deweloperskiego to lekko 600 tys. zł a gdzie jeszcze go wykończyć? Nie wiem jak na papę, ale ja na edpm będę robił najprawdopodobniej taras wentylowany, albo deski tarasowe. Jak chcesz nieużytkowy mozna wysypać żwir. Tarasy w projekcie są pokryte 2x papą. Lepiej sobie odpuścić korytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz38 26.05.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Hej, Wrzucam Ci przekrój daszku od strony kuchni i garażu. Na stan mojej wiedzy to może i wyjdzie 600 tysi, ale netto Biorąc też pod uwagę, że ugrasz ceny w związku z brakiem roboty na rynku przez Covid. Ja liczę się z wydatkiem 1,5 mln za wykończoną chatę bez ogrodu i działki. pozdr. Kuba [ATTACH=CONFIG]444512[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]444513[/ATTACH] Dziękuję za przekrój. Chyba lepiej będzie podmurować attykę z bloczka betonowego, położyć folię, PIR/styropian, później szlichta spadkowa w kierunku wpustów attykowych i na to papa. Ewentualnie wyrobić koryta (poprzez pocienienie styropianu) wzdłuż attyki i do nich spadki z szlichty. Na samym początku (jeżeli decydujesz się nie robić projektowych koryt) najlepiej podnieść okna na pierwszym piętrze o 5 cm więcej niż jest w projekcie (25cm), wtedy łatwiej będzie spadkami manewrować. Naprawdę niezła rzeźba ten projekt. W sensie trudny do zoptymalizowania. Ja wyrzucę dwa dachy nad parterem (kwestia gustu - bardziej podoba mi się bez) Zlikwiduje koryta i zrobię jw. Dach płaski nad parterem zasypie kamieniem - otoczakami Zlikwiduje słupy stalowe, trzeba przeliczyć ponownie stropy bo pewnie jak zwykle są przeprojektowane i tam można coś zaoszczędzić na stali. Może jakoś zmieszczę się w tych 600tys bez wykończenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.05.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Zamiast spadków na szlichcie betonowej możesz je wyrobić z EPS. Ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 04.06.2020 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Do osób mających attyki, jak rozwiązujecie kwestie balustrad. Myślałem o czymś takim Tylko pytanie czy dobrze tak dziurawić blache,osb i epdm czy lepiej zrobić od czoła, co mi się mniej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz38 10.06.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Mam pytanie.Jak nazywa się biuro projektowe i jak nazywa się architekt projektujący Wille Florydę 3?Pewnie na rysunkach w ramkach są dane projektanta.Pytam gdyż potrzebuje wykonać adaptację projektu i chyba najlepiej uderzyć do źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk23 12.06.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2020 Mg Projekt, ostatnio dzwoniłam i prosiłam o przełączenie do autora projektu. Bez problemu mozna porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Treugeber 17.06.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Do osób mających attyki, jak rozwiązujecie kwestie balustrad. Myślałem o czymś takim [ATTACH=CONFIG]444865[/ATTACH] Tylko pytanie czy dobrze tak dziurawić blache,osb i epdm czy lepiej zrobić od czoła, co mi się mniej podoba. cześć, i jak sobie poradziłeś sobie z kwestią mocowania tych balustrad na tarasach? U mnie w adaptacji mam narysowane mocowanie balustrad szklanych schematycznie, przed korytkami, z mocowaniem do wieńca od góry, czyli przez wszystkie izolacje Więc też będę musiał to jeszcze przemyśleć, bo podobno można to jednak jakoś zamontować od czoła, na konsoletach. I najlepiej to przygotować przed elewacją. Patrząc na stan balkonów w moim obecnym domu wiem, że ważne jest, aby unikać mocowania balustrad przez warstwy od góry, a szukać zakotwiczenia w poziomie. pozdr. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 20.06.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Będę montował od czoła i na to styropian. U mnie szyba będzie na listwie montowanej bezpośrednio do ogniomuru. Najlepiej skorelować dekarza, balustrady i ekipę od tarasów jednoczenie, ja tak robię. Tynki skończone, w końcu bo miałem dość tej ekipy.Co 2 dni latałem z łata i mówiłem które ściany maja poprawiać. Standardowo zostawili oczyścicie po sobie syf. Mamy bramę, Wiśniowski z napędem metro, za około 2 tygodnie hydraulik ATTACH=CONFIG]445375[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 02.07.2020 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 02.07.2020 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Treugeber 03.07.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 [ATTACH=CONFIG]445849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]445850[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]445851[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]445852[/ATTACH] Ale super! prace idą do przodu, gratulacje! Patrząc na zdjęcie okien narożnych w salonie na parterze to ten HS wydaje się być wysoko osadzony. Podnosiłeś osadzenie okien na parterze lub zmniejszałeś ich wysokość? Wiem, że na piętrze okna mają próg i są na wysokości 10cm ponad parkiet, ale na parterze myślałem, że nie będzie takiego progu. Czy zakładasz tam jeszcze podniesienie poziomu podłogi? Kanały reku? ogrzewanie podłogowe? Myślałem że podłoga wyjdzie na równo z oknem (wys. pomieszczenia 2,90). Z pozdrowieniem, T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 03.07.2020 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Tak z pamięci jest niecałe 20cm styropianu+ wylewka. Próg w hs wyjdzie na równo z posadzka. Ogólnie poziomem zajęła się u mnie firma która wstawiała okna, bramę i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 17.07.2020 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) /attach] Edytowane 20 Lipca 2020 przez DawidGu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 17.07.2020 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Edytowane 17 Lipca 2020 przez DawidGu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 23.07.2020 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 08.08.2020 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Treugeber 12.08.2020 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2020 Ja nie usuwałem. Z tego co mi wiadomo można usunąć wszystkie, oprócz tego obok hsa. Hej, czy rozważałeś likwidację słupów stalowych w narożnikach w celu zamontowania okien ze szkleniem narożnym typu glasscorner? Czy byłoby to problematyczne w budynku Floryda 3? należałoby coś dozbroić? Przeliczać? Orientujecie się jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Z pewnością wygląda fajnie, ale chyba byłby problem z otwieraniem tego HS'a na parterze? Odpadłby problem ocieplenia tych słupów. Pozdrawiam, T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DawidGu 14.08.2020 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2020 Konstruktor który będzie przeliczał stal niech to uwzględni,na pewno nie będzie żadnych problemów. Nie wyceniałem glasscornerów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts