Drogba 05.06.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Co Państwo na to abyśmy założyli osobny wątek poświęcony chłodzeniu? Sam od roku jestem posiadaczem T-Cap i chętnie sam bym się zapoznał z tym zagadnieniem i wypróbował w swoim domu przy obecnych upałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 05.06.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Jest już masa tematow na ten temat.Wnioski - nie schlodzisz podlogowką domu w komfortowy dla czlowieka sposob.Mam pompę innego producenta, testowalem dwa dni - efekt żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 05.06.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 jestem jak najbardziej za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.06.2019 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Jest już masa tematow na ten temat. Wnioski - nie schlodzisz podlogowką domu w komfortowy dla czlowieka sposob. Mam pompę innego producenta, testowalem dwa dni - efekt żaden. Wiem, sam czytałem w różnych tematach. Tutaj byłoby tylko na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.06.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Ja testowałem dwukrotnie i dla mnie i mojej rodziny to mega niekomfortowe. Lodowatą promieniującą zimniej podłogę cięzko nazwać komfortową , tak samo jak lodowate łóżko , pościel , podłogę w łazience ...Dodatkowo wtedy zwiększa się wilgotność w domu ... Skończyło się na montażu klimy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.06.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Kupić sobie pompę rewersyjną i nie zrobić chłodzenia, to trochę jak kupić duży samochód 4x4 i jeździć nim tylko po bułki do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.06.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Ja testowałem dwukrotnie i dla mnie i mojej rodziny to mega niekomfortowe.. A jaką temperaturę czynnika chłodzącego zadałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.06.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 A jaką temperaturę czynnika chłodzącego zadałeś?? Nie pamiętam. Pierwszy raz dałem dość niską temperaturę , drugi raz wyższą ale w obu przypadkach byłem niezadowolony. Po prostu taki rozkład temepratur i promieniowanie zimna od dołu mi i mojej rodzinie zupełnie nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.06.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Pozytywnie o chłodzeniu, tu na forum wypowiadali się ;- map78 ; - plusfoto ; - Scrollek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.06.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Pozytywnie o chłodzeniu, tu na forum wypowiadali się ; - map78 ; - plusfoto ; - Scrollek. Kiedyś też pozytywnie o maluchu i komforcie jazdy wypowiadali się też posiadacze malucha , do czasu aż zobaczyli że są inne samochody lepsze , bardziej komfortowe i wygodniejsze I tak samo jest z tym chłodzeniem. Dużo bardziej komfortowe i zdrowsze jest chłodzenie nadmuchowe niż podłogowe. Dodatkowo klima nadmuchowa likwiduje nam wilgoć a chłodzenie podłogowe nam tą wilgoć produkuje. Nie ma nic bardziej "przyjemnego" jak wilgotna i zimna pościel , materac i itd .. Dodatkowo rozkład temperatury .... Najzimniej przy samej podłodze a czym wyżej tym cieplej. Ale jak komuś to pasuje to ok , gusta są różne i wymagania są różne .. Oosbiście uważam jak komus za chłodzeniu całego domu to albo montuje klimę kanałową albo montuje rozwiązania co ma w ofercie Samsung (czyli mix pompy PW z jednostkami SPLIT) albo oddzielne rozwiązania (pompa + klima / klimy Split). Ale to moja opinia Edytowane 6 Czerwca 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 06.06.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 A podłączenie klima-konwertera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.06.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Nie ma nic bardziej "przyjemnego" jak wilgotna i zimna pościel , materac i itd .. Dodatkowo rozkład temperatury .... Najzimniej przy samej podłodze a czym wyżej tym cieplej. Ile czasu ( godzin ? ) dziennie ta klima działa U Ciebie np; obecnie jak temperatury na zewnątrz są w okolicy 30 C??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.06.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Ile czasu ( godzin ? ) dziennie ta klima działa U Ciebie np; obecnie jak temperatury na zewnątrz są w okolicy 30 C??? Szczerze mówiąc dopiero wczoraj odpaliłem w salonie klimę , bo na razie starczyły pozamykane rolety jak nas nie ma + otwarte na noc okna. Wczoraj odpaliłem około 16.00 a wyłączyłem po 20.00. Dzisiaj zapewne będzie podobnie. Wieczorem jak spadnie temp na zewnątrz to otwieram wszystkie okna i tak śpię. Zobaczymy jak będzie dalej , jak w domu zacznie się robić za goraco to klima będzie dłużej działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.06.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Wczoraj po południu włączyłem chłodzenie podlogówką, dziś po południu mimo iż w domu dalej ta sama temperatura to wyraźnie chłodniej jest, podłoga bardzo zimna zwłaszcza na płytkach, choć ustawiłem wodę na 18 stopni, na razie komfort jest ok. Jak będzie kiepsko to wyłączę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.06.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Podłogą chłodzi się z wyprzedzeniem, nie należy włączać chłodzenia jak w domu jest już ukrop. Najlepiej wg krzywej chłodzenia. Nie doprowadzać do nagrzania się domu i pilnować max 6K różnicy pomiędzy temperaturą wewnątrz budynku a wodą odprowadzoną do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 07.06.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 dziś po południu mimo iż w domu dalej ta sama temperatura to wyraźnie chłodniej jest. :) no to super ci dziala to chłodzenie podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.06.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Działa, ale żeby było rewelacyjne to bym nie powiedział, daje trochę chłodu, ale klima to nie jest, pompa pracuje 2 dzień, dalej w domu 24 stopnie, podłoga zimna tylko na płytkach. Komfortu zbytnio nie ma tym bardziej dyskomfortu. Już widzę że będę zakładał klimę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.06.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Działa, ale żeby było rewelacyjne to bym nie powiedział, daje trochę chłodu, ale klima to nie jest, pompa pracuje 2 dzień, dalej w domu 24 stopnie, podłoga zimna tylko na płytkach. Komfortu zbytnio nie ma tym bardziej dyskomfortu. Już widzę że będę zakładał klimę.... No cóż...silka nałapała ciepła, to MUSI potrwać jego wygonienie ileś czasu. Pisałem o tym gdzieś w temacie z czego budować dom że znajomy w szkieleciaku szybciej wychładza dom wietrzeniem niż ja ceglany. Może gdybyś nieco wcześniej PC odpalił to by było lepiej? idaredy2017 wspomina o klimakonwektorze. Nie lepiej coś takiego niż kolejne osobne urządzenie ? Tak jeszcze teoretyzując - na ogół bypass w reku latem jest otwarty. Gdyby powietrze szło przez niego, to czy chłodniejsze z mieszkania nie będzie ochładzać cieplejszego z zewnątrz? Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 08.06.2019 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Cześć. Jest ktoś kto chłodził PC mając instalację grzejnikową? Obawiam się szybkiego wykraplania wody. Jaka temperatura może być w tym przypadku? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.06.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Spróbuj będziesz pionierem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts