maciuspala 13.06.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 U mnie teraz ok 6 kWh za dobę w tym ok 2 kWh do CWU czyli wychodzi ok 4 kWh dziennie na chłodzenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 13.06.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Dziś upały 32 stopnie, w domu zamknięte żaluzje, włączona pompa i..... 23,5 stopnia w domu, wchodzi się i przyjemny chłodek. Byłem wczoraj na starym mieszkaniu w bloku, niestety tam 28 stopni jak w piekarniku. Decyzja zapadła montujemy klimę w salonie, Neoklima co montowala mi pompę zaproponowała najwyższy model Samsunga Prestige w bardzo korzystnych warunkach, niestety jest haczyk, to model 2017 produkcja 2018 i jeszcze na czynniki R410A ale to chyba nie jest wielki minus? Jak dobrze pójdzie to upały nie będą straszne, a i czasami pewnie i do grzeje się salon klimą.... Jeśli to model sprzed dwóch lat to nie bierz tego.Strasznie trzaskają plastiki nawet gdy jest wyłączony (!). reklamowałem, wymienili mi na nowy model z dziurkowaną klapą Ten jest super.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 14.06.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Jesteś pewien tej wartości? Bo to wychodzi ok.85W ciągłej mocy elektrycznej, czyli tyle ile ma wiatrak biurkowy. COP przy chłodzeniu jest wysoki, wyższy niż wiatraka Ale dzięki za pytanie. Zweryfikowałem, faktycznie 2kWh były na początku, w ostatnim tygodniu wartosci oscylują między 2,5 a 3,4kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.06.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Samsung zamówiony montaż za 2 tygodnie, po raz kolejny Neoklima z Krakowa stanęła na wysokości zadania, mimo iż nie mają terminu, na szybko zamontuje mi to ich klient który bierze od nich klimatyzację. Cena bardzo zadawalajaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.06.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 Jak załączyć chłodzenie w Panasonic t-cap wersja H ponieważ nie widzę w menu ustawień chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 15.06.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 marcin_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adski 15.06.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2019 (edytowane) też nie mogę uruchomić chłodzenia. Aktywowałem w pompie opcję i ustawiłem chłodzenie oraz temperaturę 20 stopni ale bez reakcji Dobra jeszcze na salusie musiałem zmienić i leci 20 stopni w podłogę Edytowane 15 Czerwca 2019 przez adski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrcze 16.06.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Witam wszystkich Też chętnie podepnę się pod wątek, a tak naprawdę troszkę go pociągnę. Jestem szczęśliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonic Aquarea T-Cap 9kW 1F seria F. Do tej pory używana jedynie w zimie, ale z uwagi na panujące upały chciałbym wykorzystać też opcję chłodzenia. Na poddaszu, gdzie obecnie jest około 27 C, mam kaloryfery, a na dole podłogówkę. Z tego co wyczytałem w poprzednich wątkach zdania są podzielone. Mając na uwadze fakt że klimakonwektor kosztuje około 2000 PLN to zamiana kalofyferów na klimakonwektory jest porównywalna z zakupem i instalacją klimatyzacji. ( nie mam również systemu do odprowadzania skroplin, ) Stąd też moje rozterki. Szukam więc opinii osób które ziębią dom klimakonwektorami lub też wiedzą o tym wszystko Z góry przepraszam ze nieco infantylne pytania: 1. Zakładając że chłodzę tylko klimakonwektorami, czy system jest na tyle wydajny żeby utrzymywać temperaturę w pokoju ( w którym znajduje się klimakonwektor ) na poziomie 22 - 23 C ( przy temperaturze zewnętrznej 28 - 32 C ) 2. Czy moja obecna instalacja CO jest jest odpowiednia - rury plastikowe, izolowane , tzn. czy zimna woda ( np 5 - 6 C ) przepływająca przez rury nie będzie powodowała wykraplania wody na powierzchni rury w jej przebiegu ( w ścianach, przy podłączeniu do klimakonwektora ) 3. Czy są klimakonwektory ze zbiorniczkiem na skropliny czy, jesli nie mam systemu odprowadzania to muszę tackę/zbiorniczek wykonać samodzielnie 4. Czy to tak naprawdę w ogóle ma sens, czy lepiej zainwestować w klimatyzację z góry dziękuje za odpowiedz Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 16.06.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Ja już to dawno policzyłem, klimakonwektory się nie opłacają. W cenie jednego masz klimatyzator 2.5kW, który znacznie lepiej zrobi swoją robotę.Chłodzenie podłogą czy grzejnikami coś tam daje, ale do klimatyzacji porównania nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2019 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Ja już to dawno policzyłem, klimakonwektory się nie opłacają. W cenie jednego masz klimatyzator 2.5kW, który znacznie lepiej zrobi swoją robotę.Chłodzenie podłogą czy grzejnikami coś tam daje, ale do klimatyzacji porównania nie ma. Czyli jeśli masz 3 sypialnie na górze , to montujesz 3 klimatyzatory i masz gęsto na ścianie. Lub masz multi split (jedna jedn zewn + 3 wewn) i utrzymujesz wszędzie takie same nastawy. Lub budujesz kanałówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Sam odpływ skroplin można zrobić bezpośrednio na zewnątrz elewacji-troszkę czystej wody w upały nie uszkodzi tynku.Trzeba tylko liczyć się z drobnym mostkiem termicznym, można jeszcze tylko wstawić mały zaworek pod klimakonwektorem , żeby na jesień zablokować minimalnie zimne powietrze.Od takiego mostka nikt z torbami nie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2019 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 Zresztą - Map78 wielokrotnie tu pisał jak mu się spisują purmo Vido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.06.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2019 1. Zakładając że chłodzę tylko klimakonwektorami, czy system jest na tyle wydajny żeby utrzymywać temperaturę w pokoju ( w którym znajduje się klimakonwektor ) na poziomie 22 - 23 C ( przy temperaturze zewnętrznej 28 - 32 C ) 2. Czy moja obecna instalacja CO jest jest odpowiednia - rury plastikowe, izolowane , tzn. czy zimna woda ( np 5 - 6 C ) przepływająca przez rury nie będzie powodowała wykraplania wody na powierzchni rury w jej przebiegu ( w ścianach, przy podłączeniu do klimakonwektora ) 3. Czy są klimakonwektory ze zbiorniczkiem na skropliny czy, jesli nie mam systemu odprowadzania to muszę tackę/zbiorniczek wykonać samodzielnie 4. Czy to tak naprawdę w ogóle ma sens, czy lepiej zainwestować w klimatyzację z góry dziękuje za odpowiedz Lukasz Ad1 Tak Klimakonwektor spełnia te same funkcje co klimatyzator. Ad2 Nie Będzie sięwykraplać, wszędzie tam gdzie na rurach nie ma odpowiedniej izolacji. Ad3 Nie ma, można dać pompę kondensatu, jak ktoś lubi odgłosy jej pracy i wieczne problemu z jej awariami, lub czyszczeniem. Ad4. Na etapie projektu, ma to sens. Teraz, lepiej iść w osobny klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.06.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 Teraz, lepiej iść w osobny klimatyzator. Czy da się wykorzystać pompę ciepła do zasilania jednostek wewnętrznych od klimatyzacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.06.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Czy da się wykorzystać pompę ciepła do zasilania jednostek wewnętrznych od klimatyzacji??? Tylko Samsung ma w swojej ofercie pompy ciepła PW, które dodatkowo posiadają króćce podłączeniowe do standardowych wewnętrznych jednostek klimatyzacyjnych (freonowych) W przypadku innych producentów podział systemowy jest jasny - woda / freon - nie ma systemów mieszanych. Mimo to, że jednostki zewnętrzne są niemal identyczne to nie dają możliwości tworzenia układów mieszanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.06.2019 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Piszesz o PC do ogrzewania (do c.o.) i może latem służyć do chłodzenia a jesienią do grzanie przez jednostki wewnętrzne (klimatyzatory)?To są specjalne modele PC PW czy wszystkie Samsunga tak mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.06.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Piszesz o PC do ogrzewania (do c.o.) i może latem służyć do chłodzenia a jesienią do grzanie przez jednostki wewnętrzne (klimatyzatory)? To są specjalne modele PC PW czy wszystkie Samsunga tak mają? Tak, to są specjalne jednostki Samsunga EHS TDM PLUS, ktoś się tutaj na forum chwalił zakupem tego systemu. Oprócz CO, podpina się do nich standardowe freonowe jednostki ścienne. System jest grzewczo/chłodzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 21.06.2019 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Wydaję mi się, że chłodzenie podłogą to nie tędy droga. Jak co to sufitowe, ale to też musiałby się ktoś wypowiedzieć.Niektóre firmy mają jednostki wew na wodę lodową. Pytanie jak to wysterować i połączyć z PC. Rozumiem, że jest tam jakiś przekaźnik , który wymusza załączenie pompy obiegowej w jednostce wew PC i jej prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.06.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Kilka dni testowałem u siebie chłodzenie podłogą. Ustawiłem 18 stopni i obserwowałem. Plusy i minusy ... Plusy: 1. Schłodziło dom , ale też nie do końca do takiej temperatury jaką chciałem2. Mały pobór prądu około 120-150W na godzinę Minusy: 1. Zimna podłoga 2. Cały czas zwiększająca się wilgotność w domu. Po 4 dniach testu doszła do 67%. Zrobiło się bardzo nieprzyjemnie w domu3. W moim przypadku (pompa LG) pompa kilka razy mocniej taktowała niż przy ogrzewaniu Po kilku dniach wyłączyłem chłodzenie podłogówką i wróciłem do chłodzenia klimą. Podłoga cieplejsza i sam komfort się poprawił , wilgotność spadła , uczucie wilgoci w domu zniknęło no i mogę precyzyjnie ustawić temp jaka mnie interesuje .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 24.06.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Witam, Od kilku lat chłodzę tylko podłogą. Pompa ustawiona na tanią taryfę i to mi wystarcza na 90% sezonu aby utrzymać komfortowe dla mnie warunki. Przy zasilaniu rzędu 18C - podłoga ma 20-21C, w pomieszczeniach utrzymuję ok. 22-23C (piętro do 24C). Mi to odpowiada - trochę śmieszą mnie osoby które zimą grzeją dom do 24C, a latem chłodzą do 20 Minusy - jeden - podłogi długo schną po wycieraniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts