Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic - chłodzenie latem

Drogba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś upały 32 stopnie, w domu zamknięte żaluzje, włączona pompa i..... 23,5 stopnia w domu, wchodzi się i przyjemny chłodek. Byłem wczoraj na starym mieszkaniu w bloku, niestety tam 28 stopni jak w piekarniku.

Decyzja zapadła montujemy klimę w salonie, Neoklima co montowala mi pompę zaproponowała najwyższy model Samsunga Prestige w bardzo korzystnych warunkach, niestety jest haczyk, to model 2017 produkcja 2018 i jeszcze na czynniki R410A ale to chyba nie jest wielki minus? Jak dobrze pójdzie to upały nie będą straszne, a i czasami pewnie i do grzeje się salon klimą....

Jeśli to model sprzed dwóch lat to nie bierz tego.Strasznie trzaskają plastiki nawet gdy jest wyłączony (!). reklamowałem, wymienili mi na nowy model z dziurkowaną klapą Ten jest super.Polecam

Jesteś pewien tej wartości? Bo to wychodzi ok.85W ciągłej mocy elektrycznej, czyli tyle ile ma wiatrak biurkowy.

COP przy chłodzeniu jest wysoki, wyższy niż wiatraka ;-) Ale dzięki za pytanie. Zweryfikowałem, faktycznie 2kWh były na początku, w ostatnim tygodniu wartosci oscylują między 2,5 a 3,4kWh.

Witam wszystkich

Też chętnie podepnę się pod wątek, a tak naprawdę troszkę go pociągnę. Jestem szczęśliwym posiadaczem pompy ciepła Panasonic Aquarea T-Cap 9kW 1F seria F. Do tej pory używana jedynie w zimie, ale z uwagi na panujące upały chciałbym wykorzystać też opcję chłodzenia. Na poddaszu, gdzie obecnie jest około 27 C, mam kaloryfery, a na dole podłogówkę. Z tego co wyczytałem w poprzednich wątkach zdania są podzielone. Mając na uwadze fakt że klimakonwektor kosztuje około 2000 PLN to zamiana kalofyferów na klimakonwektory jest porównywalna z zakupem i instalacją klimatyzacji. ( nie mam również systemu do odprowadzania skroplin, ) Stąd też moje rozterki. Szukam więc opinii osób które ziębią dom klimakonwektorami lub też wiedzą o tym wszystko :) Z góry przepraszam ze nieco infantylne pytania:

1. Zakładając że chłodzę tylko klimakonwektorami, czy system jest na tyle wydajny żeby utrzymywać temperaturę w pokoju ( w którym znajduje się klimakonwektor ) na poziomie 22 - 23 C ( przy temperaturze zewnętrznej 28 - 32 C )

2. Czy moja obecna instalacja CO jest jest odpowiednia - rury plastikowe, izolowane , tzn. czy zimna woda ( np 5 - 6 C ) przepływająca przez rury nie będzie powodowała wykraplania wody na powierzchni rury w jej przebiegu ( w ścianach, przy podłączeniu do klimakonwektora )

3. Czy są klimakonwektory ze zbiorniczkiem na skropliny czy, jesli nie mam systemu odprowadzania to muszę tackę/zbiorniczek wykonać samodzielnie

4. Czy to tak naprawdę w ogóle ma sens, czy lepiej zainwestować w klimatyzację

z góry dziękuje za odpowiedz

Lukasz

Ja już to dawno policzyłem, klimakonwektory się nie opłacają. W cenie jednego masz klimatyzator 2.5kW, który znacznie lepiej zrobi swoją robotę.Chłodzenie podłogą czy grzejnikami coś tam daje, ale do klimatyzacji porównania nie ma.

Czyli jeśli masz 3 sypialnie na górze , to montujesz 3 klimatyzatory i masz gęsto na ścianie.

Lub masz multi split (jedna jedn zewn + 3 wewn) i utrzymujesz wszędzie takie same nastawy.

Lub budujesz kanałówkę...

Sam odpływ skroplin można zrobić bezpośrednio na zewnątrz elewacji-troszkę czystej wody w upały nie uszkodzi tynku.

Trzeba tylko liczyć się z drobnym mostkiem termicznym, można jeszcze tylko wstawić mały zaworek pod klimakonwektorem , żeby na jesień zablokować minimalnie zimne powietrze.

Od takiego mostka nikt z torbami nie pójdzie.

1. Zakładając że chłodzę tylko klimakonwektorami, czy system jest na tyle wydajny żeby utrzymywać temperaturę w pokoju ( w którym znajduje się klimakonwektor ) na poziomie 22 - 23 C ( przy temperaturze zewnętrznej 28 - 32 C )

2. Czy moja obecna instalacja CO jest jest odpowiednia - rury plastikowe, izolowane , tzn. czy zimna woda ( np 5 - 6 C ) przepływająca przez rury nie będzie powodowała wykraplania wody na powierzchni rury w jej przebiegu ( w ścianach, przy podłączeniu do klimakonwektora )

3. Czy są klimakonwektory ze zbiorniczkiem na skropliny czy, jesli nie mam systemu odprowadzania to muszę tackę/zbiorniczek wykonać samodzielnie

4. Czy to tak naprawdę w ogóle ma sens, czy lepiej zainwestować w klimatyzację

z góry dziękuje za odpowiedz

Lukasz

Ad1 Tak

Klimakonwektor spełnia te same funkcje co klimatyzator.

Ad2 Nie

Będzie sięwykraplać, wszędzie tam gdzie na rurach nie ma odpowiedniej izolacji.

Ad3 Nie ma, można dać pompę kondensatu, jak ktoś lubi odgłosy jej pracy i wieczne problemu z jej awariami, lub czyszczeniem.

Ad4. Na etapie projektu, ma to sens.

Teraz, lepiej iść w osobny klimatyzator.

Czy da się wykorzystać pompę ciepła do zasilania jednostek wewnętrznych od klimatyzacji???

Tylko Samsung ma w swojej ofercie pompy ciepła PW, które dodatkowo posiadają króćce podłączeniowe do standardowych wewnętrznych jednostek klimatyzacyjnych (freonowych)

W przypadku innych producentów podział systemowy jest jasny - woda / freon - nie ma systemów mieszanych.

Mimo to, że jednostki zewnętrzne są niemal identyczne to nie dają możliwości tworzenia układów mieszanych.

Piszesz o PC do ogrzewania (do c.o.) i może latem służyć do chłodzenia a jesienią do grzanie przez jednostki wewnętrzne (klimatyzatory)?

To są specjalne modele PC PW czy wszystkie Samsunga tak mają?

Tak, to są specjalne jednostki Samsunga EHS TDM PLUS, ktoś się tutaj na forum chwalił zakupem tego systemu.

Oprócz CO, podpina się do nich standardowe freonowe jednostki ścienne.

System jest grzewczo/chłodzący.

Wydaję mi się, że chłodzenie podłogą to nie tędy droga. Jak co to sufitowe, ale to też musiałby się ktoś wypowiedzieć.

Niektóre firmy mają jednostki wew na wodę lodową. Pytanie jak to wysterować i połączyć z PC. Rozumiem, że jest tam jakiś przekaźnik , który wymusza załączenie pompy obiegowej w jednostce wew PC i jej prace?

Kilka dni testowałem u siebie chłodzenie podłogą. Ustawiłem 18 stopni i obserwowałem.

Plusy i minusy ...

Plusy:

1. Schłodziło dom , ale też nie do końca do takiej temperatury jaką chciałem

2. Mały pobór prądu około 120-150W na godzinę

Minusy:

1. Zimna podłoga

2. Cały czas zwiększająca się wilgotność w domu. Po 4 dniach testu doszła do 67%. Zrobiło się bardzo nieprzyjemnie w domu

3. W moim przypadku (pompa LG) pompa kilka razy mocniej taktowała niż przy ogrzewaniu

Po kilku dniach wyłączyłem chłodzenie podłogówką i wróciłem do chłodzenia klimą. Podłoga cieplejsza i sam komfort się poprawił , wilgotność spadła , uczucie wilgoci w domu zniknęło no i mogę precyzyjnie ustawić temp jaka mnie interesuje ..

Witam,

Od kilku lat chłodzę tylko podłogą. Pompa ustawiona na tanią taryfę i to mi wystarcza na 90% sezonu aby utrzymać komfortowe dla mnie warunki. Przy zasilaniu rzędu 18C - podłoga ma 20-21C, w pomieszczeniach utrzymuję ok. 22-23C (piętro do 24C). Mi to odpowiada - trochę śmieszą mnie osoby które zimą grzeją dom do 24C, a latem chłodzą do 20 ;)

Minusy - jeden - podłogi długo schną po wycieraniu....