Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic - chłodzenie latem

Drogba

Recommended Posts

Gdyby nie fakt, że na 5 czujników 3 różnych firm w różnych częściach domu różnice między pomiarami to jakieś 6%, to w pierwszej kolejności stawiałbym na nie.

Nie wiem, może przez to, że pod koniec zimy przez testowanie wentylacji i za mocne wietrzenie spadło poniżej 40% sprawia, że dom teraz ma gdzie magazynować wilgoć?

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie dokładność pomiaru wilgotności też jest obarczona sporym błędem bo działam na DHT22. Ale mam takie same czujniki na zewnątrz i wewnątrz, więc powiedzmy że róznica między nimi jest jakimś odniesieniem. Dodatkowo porównuje z meteo.waw.pl.

Może rzeczywiście dom teraz absorbuje jeśli trochę go przewietrzyłeś zimą. Teraz temp w chłodnicy skoczyła mi do 15,5 stopnia, bo wymiennik oddaje do ziemi koło 17,5 stopnia i temp DZ na wejściu też się podnosi. Widzę już wskazania 63-64% na 3 czujnikach przy 23,5 stopnia.

Swoją drogą, to zainteresowałem się wilgotnością latem przez wzgląd na pasywne chłodzenie, ale nie sądziłem, że i bez tego wilgotność w domu może tak wzrastać. Mało osób w sumie o tym wspomina (o suchym zimą jest mnóstwo tematów). Ale w kilku tematach widziałem wartości w deszczowe dni na poziomie 80%.

Mam nadzieję, że chłodnica z DZ da radę, bo jak nie to będę musiał myśleć o freonowym cool box. Wtedy miałbym już całkowitą kontrolę nad wilgotnością. Teraz mam w granicach wydajności DZ. Póki co jest komfortowo. Zobaczymy po dłuższym okresie.

• 1 year później...

Jest , graniczna temperatura na zewnątrz ,poniżej której kompresor do chłodzenia się nie włączy to temperatura 21 stopni (i obojętnie jaką będziesz miał w środku), a jak już chłodzi , to jak będzie na zewnątrz poniżej 17 to też się wyłączy.

Także czasami jak jest np 20 na zewnątrz a chcę włączyć chłodzenie, to idę do jednostki zewnętrznęj , ogrzewam ręką czarną rurkę z tyłu jednostki , i chłodzenie się włącza. Ale jak na zewnątrz będzie 16 , to się wyłącza ( trzebaby cały czas oszukiwać czujnik :) )

EDIT: Tyczy to się generacji H , podobno generacja J już chłodzi poniżej 20stopni....

Edytowane przez MiG25

Chcę u siebie wykorzystać chłodzenie pompą do chłodnicy kanałowej przed rekuperatorem.

Tylko mam pytanie czy taki układ jest w ogóle do zrealizowania. Chodzi mi o to czy można na pompie ustawić aby latem grzała CWU a jak nie grzeje to chłodzi chłodnicę kanałową? Kolejna kwestia to jak rozdzielić obiegi na podłogówkę i do chłodnicy - automatycznie, ręcznie to wiadomo.

To teraz zastanów się w jakie koszty musisz pójść żeby co najwyżej osuszyć powietrze.

Zbiornik wody lodowej jako sprzęgło, pompa do obiegu wody lodowej, porządna chłodnica, zawór trójdrożny. Do tego dochodzi do sytuacji, że tir ciągnie 2 kołową przyczepkę od malucha. Sprzęgło załatwia sprawę, ale pompa tak nisko z modulacją nie zejdzie, więc przytaktuje. Z chłodnicy wyciśniesz 1kW pod warunkiem, że wszystko dobrze poizolowane.

W tej cenie będziesz miał splita....

U mnie chłodnica chodzi 24h, ale zasilana jest z DZ bezpośrednio - osusza i to jest ok, ale efekt chłodzenia żaden. Także pomyśl czy warto.

To teraz zastanów się w jakie koszty musisz pójść żeby co najwyżej osuszyć powietrze.

Zbiornik wody lodowej jako sprzęgło, pompa do obiegu wody lodowej, porządna chłodnica, zawór trójdrożny. Do tego dochodzi do sytuacji, że tir ciągnie 2 kołową przyczepkę od malucha. Sprzęgło załatwia sprawę, ale pompa tak nisko z modulacją nie zejdzie, więc przytaktuje. Z chłodnicy wyciśniesz 1kW pod warunkiem, że wszystko dobrze poizolowane.

W tej cenie będziesz miał splita....

U mnie chłodnica chodzi 24h, ale zasilana jest z DZ bezpośrednio - osusza i to jest ok, ale efekt chłodzenia żaden. Także pomyśl czy warto.

Dokładnie

W przypadku doborów komponentów do chłodzenia obowiązują takie same zasady jak przy ogrzewnaiu.

Pompie ciepła trzeba zapewnić minimalny zład i odbiór mocy

Jeśli do pompy podłączamy dodatkowe odbiorniki (chłodnice, klimakonwektory itp.) bezpiecznie jest zastosować bufor, który oddzieli hydraulicznie układy.

Głównie dlatego, że odbiorniki chłodzące mają zazwyczaj mniejsze przepływy i sterowanie on/off