Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaizolować/przykryć stary płaski stropodach

mookie

Recommended Posts

Szykuje się do remontu dachu nad garażem.

Fachowcy odradzają mi zrywanie szlichty aż do stropu, sugerują by jedynie zerwać starą pape i położyć styropian oraz przykryć papą (odradzają styropapę). Oczywiście do tego obróbki blacharskie, rynny, kominy etc.

Czy takie coś ma sens? Jeśli tak, jakie materiały zastosować?

Z dołu wygląda jak poniżej. Z dachem nic się nie dzieje, nie widzę zacieków ani żadnych pęknięć. Chciałbym jednak go docieplić i przykryć, by mieć spokój na kolejne lata.

Edytowane przez mookie

"Fachowcy odradzają mi zrywanie szlichty aż do stropu, sugerują by jedynie zerwać starą pape i położyć styropian oraz przykryć papą (odradzają styropapę). Oczywiście do tego obróbki blacharskie, rynny, kominy etc."

Dobrze doradzają fachowcy tylko nie wiem dlaczego odradzają styropapę...

Jeśli styropapa jest dobrej jakości (papa przyklejona klejem poliuretanowym a nie bitumem) to można ją zdecydowanie zastosować.

A może wykonawcom chodzi po prostu o to, że zapłacisz im mniej za usługę albowiem odpadnie kładzenie papy podkładowej :D

Reasumując: ja kupiłbym dobrą styropapę (j/w) oraz dobrą papę nawierzchniową (modyfikowaną SBS, giętkość w niskich temp -25C wkładka poliestrowa 200-250g, grubość 5,2 mm). Taki system z doświadczenia wiem posłuży Ci 30 a może nawet 50 lat (oczywiście pod warunkiem dobrego montażu).