Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkładka pod słup ? czy mozna przyciąć ?

lukasz921

Recommended Posts

realnie jest maks 8-10cm miejsca na styropian i wylewke a chcialbym miec podlogowke, Czlowiek od wylewek wiec ustalil zeby dac 3 cm styropianu , i reszta wylewka, a w miejscach tej podkladki , albo dac pozniej klej , albo mowil zeby ja wogole wyciac. a ja zapytalem czy mozna ja na grubosci skrocic. generalnie pewnie sproboje troche na dlugosci przyciac i moze na grubosci . Tylko chcialem sie dowiedziec czy to nie bedzie bledem ,

• 2 weeks później...
realnie jest maks 8-10cm miejsca na styropian i wylewke a chcialbym miec podlogowke, Czlowiek od wylewek wiec ustalil zeby dac 3 cm styropianu , i reszta wylewka, a w miejscach tej podkladki , albo dac pozniej klej , albo mowil zeby ja wogole wyciac. a ja zapytalem czy mozna ja na grubosci skrocic. generalnie pewnie sproboje troche na dlugosci przyciac i moze na grubosci . Tylko chcialem sie dowiedziec czy to nie bedzie bledem ,

Jesli tak jak piszesz, jest strop monolit i 18cm, oraz w tych miejscach sa zgodnie z projektem przewidziane wzmocnienia pod slupy, to mozesz te podkladke przyciac rowno ze sciana. Szkoda zabawy z "pocienianiem" po grubosci.

Ta podkladka ma za zadanie byc tylko "poduszka" dla slupa drewnianego, zeby sie nie rozszczepial. Chodzi o rozklad sil pomiedzy miekkimi warstwami drewna a tymi twardymi w samym slupie. Podkladka w tym przypadku nie sluzy rozkladaniu nacisku.

Ja mam takie podkladki podocinane na okolo 1-2cm od slupa i tak jest prawidlowo.

• 2 weeks później...
Ma być tak jak w projekcie! Takie pytania to kierownika budowy. Tak jak zauważył "jarmar" po ta podwaliną coś jest (wygląda na kawałki desek) bo reszta jest w powietrzu. A skoro tak to nie spełnia ona swojego zadania. A noże cieśla za krótko przyciął słup i podłożył. Jak widać słup został otynkowany. Został czymś obłożony? A czy pod tą podwaliną jest jakiś izolacja? Pozdrawiam.