Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli jest to kawałek drewnianej belki.

Na czym stoi ta belka? Na stropie (jakim) czy na posadzce na ziemi?

Słup jest pod konstrukcję dachu ? z dużej powierzchni?

Jeżeli ten strop żelbetowy jest żelbetowa płytą monolityczną to taka podkłaka może być mniejsza.

Jak jest grubość stropy? Płyty stropu?

Jeżeli jest to strop gęstożebrowy to już bardziej skomplikowany przypadek.

To ta podkładka nie jest potrzebna ze względu na rozkładanie obciążenia na większa powierzchnię.

Możesz ją zmniejszyć.

Nie będziesz miał na tym stropie jakiegoś styropianu a na nim dopiero wylewka?

realnie jest maks 8-10cm miejsca na styropian i wylewke a chcialbym miec podlogowke, Czlowiek od wylewek wiec ustalil zeby dac 3 cm styropianu , i reszta wylewka, a w miejscach tej podkladki , albo dac pozniej klej , albo mowil zeby ja wogole wyciac. a ja zapytalem czy mozna ja na grubosci skrocic. generalnie pewnie sproboje troche na dlugosci przyciac i moze na grubosci . Tylko chcialem sie dowiedziec czy to nie bedzie bledem ,
  • 2 weeks później...
realnie jest maks 8-10cm miejsca na styropian i wylewke a chcialbym miec podlogowke, Czlowiek od wylewek wiec ustalil zeby dac 3 cm styropianu , i reszta wylewka, a w miejscach tej podkladki , albo dac pozniej klej , albo mowil zeby ja wogole wyciac. a ja zapytalem czy mozna ja na grubosci skrocic. generalnie pewnie sproboje troche na dlugosci przyciac i moze na grubosci . Tylko chcialem sie dowiedziec czy to nie bedzie bledem ,

Jesli tak jak piszesz, jest strop monolit i 18cm, oraz w tych miejscach sa zgodnie z projektem przewidziane wzmocnienia pod slupy, to mozesz te podkladke przyciac rowno ze sciana. Szkoda zabawy z "pocienianiem" po grubosci.

Ta podkladka ma za zadanie byc tylko "poduszka" dla slupa drewnianego, zeby sie nie rozszczepial. Chodzi o rozklad sil pomiedzy miekkimi warstwami drewna a tymi twardymi w samym slupie. Podkladka w tym przypadku nie sluzy rozkladaniu nacisku.

Ja mam takie podkladki podocinane na okolo 1-2cm od slupa i tak jest prawidlowo.

• 2 weeks później...
Ma być tak jak w projekcie! Takie pytania to kierownika budowy. Tak jak zauważył "jarmar" po ta podwaliną coś jest (wygląda na kawałki desek) bo reszta jest w powietrzu. A skoro tak to nie spełnia ona swojego zadania. A noże cieśla za krótko przyciął słup i podłożył. Jak widać słup został otynkowany. Został czymś obłożony? A czy pod tą podwaliną jest jakiś izolacja? Pozdrawiam.